9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 4 Ιουλίου, 2020

Εισβολή… ανοησίας στο Μελισσοκομείο των Φερών Έβρου

Ψευδείς ειδήσεις από δήθεν «υπεύθυνα» πρόσωπα,  είναι λογικό να δημιουργούν ανησυχία στην ψυχή των Εβριτών

Αυτές τις ημέρες,  πάλι ο ‘Εβρος έγινε πρωτοσέλιδο και μάλιστα στα facenews, με δόρυ αιχμής την ενεργή ανοησία!

“Ειδήσεις”επί “ειδήσεων”, “αναλύσεις” επί “αναλύσεων”από “ειδήμονες” του Άστεος, αλλά και δυστυχώς και από τοπικούς πολιτικούς ογκόλιθους της κομματικής παρουσίας (ή μήπως της πραγματικής απουσίας από γνώση των πραγμάτων ??

Στήθηκαν προκλητικά και με ιδιαίτερη προπέτεια μπροστά στον τηλεοπτικό φακό και στα ραδιοφωνικά μικρόφωνα δολοφονούν την πραγματικότητα και καταπίνουν αμάσητη την αλήθεια χωρίςπρόθεση να την μυρικάσουν.

- Advertisement -

Πολλά και τα ψέματα-αναλήθειες, που προσπαθούν να τα προβάλουν με ιδιαίτερη σοβαροφάνεια και περισσή λογοδιάρροια και βερμπαλιστική άγνοια.

Λίγες σκόρπιες σκέψεις θα διατυπώσω προσφεύγοντας σε νομικά κείμενα που πριν λίγους μήνες διατύπωσαν την αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος της “διάδοσης ψευδών ειδήσεων”.

Το άρθρο 191 του τροποποιηθέντος Ποινικού Κώδικα αναφέρει.

Όποιος δημόσια,  με κάθε μέσον και με……το διαδίκτυο διαδίδει ή διασπείρει ψευδείς ειδήσεις με αποτέλεσμα να προκαλέσει φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή σε ορισμένο κύκλο ή κατηγορία προσώπων , που αναγκάζονται να προβούν σε μη προγραμματισμένες πράξει, ή σε ματαίωση τους, με κίνδυνο να προκληθεί ζημιά στην οικονομία, τουρισμό ή στην αμυντική ικανότητα της χώρας…τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία χρόνια.

Στον Έβρο,  είχαμε περισπούδαστη συνέντευξη πολιτικού “ταγού” ….που δήλωσε με σοβαρότητα “ΔΕΝ είμαι σίγουρος αν έγινε ή….. ΔΕΝ έγινε εισβολή, απλά βγάζεις συμπεράσματα με όσα ακούς και βλέπεις να γίνονται….ναι μπήκαν τούρκοι…αλλά ΔΕΝ είμαι σίγουρος”!!!!!!

Σκέφτηκα και προβληματίστηκα με όλα αυτά για το λόγο αυτό είναι το παρόν, για να αναλύσουμε την δημόσια παραπληροφόρηση και τα λεκτικά facenewsτου ανωτέρω.
Τα λεγόμενα του μάλιστα με στόμφο ειδικού και μη αμφισβητούμενα χωρίς φίλτρα αξιοπιστίας και…γνώσης μπορεί να διώκονται και αυτεπαγγέλτως.Οι ειδήσεις που διαδίδονται,  μπαίνουν στον σκοτεινό θάλαμο, όπου ρετουσάρονται και επιχρωματίζονται με προσωπική και κυρίως κομματική Α-νοησία (αγνωσία) σκόπιμη.

Με την συνέντευξη αυτή είχαμε μεγάλη διασπορά της “είδησης”.λόγω του τοπικού και εθνικού ενδιαφέροντος να παρακολουθούν τα δρώμενα.Την άκουσαν και τις ακούν στην ευρύτερη περιοχή διάφοροι άνθρωποι ή ομάδες, έγιναν γνωστές σε μεγάλη γεωγραφική έκταση…σε όλη την Ελλάδα, αλλά και εκτός.

Η είδηση αυτή όπως μεταδόθηκε, ήταν σαν να ήταν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και άμεσο γεγονός που γνώριζε προσωπικά.

Έτσι θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι δεν ήταν φήμη αλλά και διασταυρωμένη και επιβεβαιωμένη από αξιόπιστη πηγή του …..εξωτερικού.

Ο ισχυρισμός του απέχει της γνώσης του τι συνέβη εκεί, από την πραγματικότητα., άλλως καλύπτει όλα τα στοιχεία του ενδεχόμενου δόλου, που είναι ικανός να δημιουργήσει θέμα εκεί που δεν υφίσταται.

Αν δεν υπήρχε η σκοπούμενη ένταση στη περιοχή, που είναι συνεχής και επικίνδυνη, άν ήταν μία ομαλή περίοδος εκτός των συνθηκών που βιώνουμε με την υγειονομική κρίση και την επιχειρούμενη “εισβολή”δεν θα επηρεαζόταν οι κάτοικοι ή ίσως πολύ λίγο.Τώρα όμως κάθε φήμη και “ειδηση”με τον ορατό και συνεχή κίνδυνο, κάθε τέτοια φήμη επιτείνει την αγωνία των απλών κατοίκων.

Μπορεί να γνωρίζουν τις εθνικές προσπάθειες στην περιοχή, μπορεί να γνωρίζουν τον ενεργό φραγμό στην πρώτη γραμμή των ανδρών της Αστυνομίας και του Ελληνικού Στρατού,  αλλά δεν παύουν να ανησυχούν!!

Ψευδείς ειδήσεις από “υπεύθυνα”πρόσωπα με “ανεύθυνη” συμπεριφορά, μπορεί να δημιουργήσει υπέρμετρη ανησυχία και να δημιουργήσει και φόβο, στην αδούλωτη ψυχή του Εβρίτη και όχι μόνο.

Η ανησυχία που προκάλεσε θα μπορούσε να κλονίσει την πεποίθηση του Εβρίτη, ότι κάτι κακό επέρχεται, ότι κάτι δυσμενές θα εξελιχθεί στην περιοχή, που δραστηριοποιούνται οικονομικά και διαβιούν με τις οικογένειες τους, ότι θα έχουν προβλήματα.

Όλα αυτά σίγουρα δημιουργούν κάποιο φόβο,για κάτι που αν δεν επήλθε, ίσως είναι επικείμενο….και ας μη συμβεί ποτέ.

Η διάδοση ψευδών ειδήσεων στρέφεται κατά του κοινωνικού συνόλου και είναι αδίκημα δυνητικής διακινδύνευσης και προκαλεί ανησυχία γενικά και αφηρημένα, άσχετα αν επήλθε ή όχι κλονισμός των πολιτών.

Ειδήσεις ή φήμες, που μπορούν να προκαλέσουν ανησυχία ή φόβο στους πολίτες ή να ταράξουν την πίστη ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη προς τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, που κλονίζουν το εθνικό υπόβαθρο, που ασκούν δυσμενή επιρροή στο εθνικό υπόβαθρο είναι καταδικαστέες, απ’όπου και αν προέρχονται .

Αλίμονο αν γίνονται από κάποιους για την 10λεπτη δημοσιότητά τους, επίζημία των …έστω και λίγων.

Η αλήθεια στην περιοχή αποκαταστάθηκε γρήγορα, πέραν κάποιων παρενεργειών.Το θέμα έχει μέγεθος, μέχρι να ανακαλυφθεί η ανοησία του και η αλήθεια που το πολεμά.

Η εικονική πραγματικότητα είναι επικίνδυνη, όταν την ζυμώνουμε με κομματικές επιδιώξεις.

Θα μου πει κάποιος, οι “πολιτικοί” ταγοί, με τον κίνδυνο της ποινικής αποτίμησης της πολιτικής τους συμπεριφοράς, θα σιωπούν?? ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ. 

Αν όμως η συμπεριφορά αυτή μπορεί να προκαλέσει εσωτερικά προβλήματα στους πολίτες, σε μία περιοχή, αν…, αν…αν…!!Τότε ερευνητέα δικαστικά τα όρια της πολιτικής, από την ποινική συμπεριφορά.

Εδώ μιλάμε για ενσυνείδητη παραπληροφόρηση με την διασπορά ψευδών ειδήσεων, που μπορούν να δημιουργήσουν εθνικές ή τοπικές προεκτάσεις.

Άλλο ο δημόσιος έλεγχος και η ενεργή αντιπολιτευτική δράση σε μία δημοκρατία και άλλο η ψευδή απεικόνιση της εθνικής πραγματικότητας σε φλέγοντα εθνικά θέματα.

Δεν συγχωρείται αμέλεια ή η έλλειψη προσοχής που μπορούσε και όφειλε να επιδείξει ως εκ της θέσης του, για την αλήθεια.

Αν συνυπήρχαν ελαφρυντικά στοιχεία της συμπεριφοράς του ας μας τα γνωρίσει να τον δικαιολογήσουμε, άλλως προσβάλλει όλα εκείνα τα παιδιά της Ελλάδας, που μακρυά από τους δικούς τους, φυλάσσουν τις Θερμοπύλες του για να μην ανοίξει κερκόπορτα…ανοησίας!!

Βασίλης Ναζλής

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Ζητείται για αγορά στην πόλη της Αλεξανδρούπολης γκαρσονιέρα έως 40 τ.μ. ή...

Στην… «αποχέτευση» τα όνειρα του Ερντογάν

Ιδού ο χάρτης που έδωσε στη δημοσιότητα, η επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Στρατού (LΝΑ) της Λιβύης

Αντιζηλία και εκδίκηση

Αντιζηλία και εκδίκηση μικρόβια καταστρεπτικά που κάνουν τις καρδιές να καίνε

Tα «κλειστά» σύνορα με Βουλγαρία είναι καταστροφή για τον τουρισμό της Θράκης

Μεγάλες ευθύνες καταλογίζει στον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστο Μέτιο, ο επικεφαλής της «Περιφερειακής Σύνθεσης» Χριστόδουλος Τοψίδης

More Articles Like This