9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 16 Ιουλίου, 2020

ΕΤΟΙΜΕΣ ΟΙ Ε.Δ. ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ

Θα κάνουν το λάθος οι Τούρκοι; – Είναι δεδομένο πως η Τουρκία έχει αποφασίσει να τραβήξει το σχοινί και το θέμα είναι πλέον το πότε αυτό θα σπάσει. Όπως και να έχει πάντως, οι ΕΔ είναι πανέτοιμες και θα ”απαντήσουν” σε κάθε πρόκληση της Άγκυρας

Η είδηση πως τουρκική εταιρεία πετρελαίου ζήτησε άδεια για να προχωρήσει σε έρευνες μια ανάσα από τα Ελληνικά νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου έχει θέσει σε επαγρύπνηση τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η ΤΡΑΟ κατέθεσε αίτημα στο τουρκικό κράτος για να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται, σύμφωνα με την Τουρκία, εντός της υφαλοκρηπίδας της.Πιο συγκεκριμένα, οι περιοχές αυτές είναι: Βορειανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Καρπάθου, Νοτιοανατολικλα της Καρπάθου, Ανατολικά της Κρήτης και Νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Η… λεπτομέρεια στην υπόθεση είναι πως η εταιρία ζητά να φτάσει να κάνει έρευνες μέχρι και τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 6 ναυτικά μίλια. 

- Advertisement -

Το «σημάδεμα» της συγκεκριμένης περιοχής από την Τουρκία δεν είναι τυχαίο. Το καθεστώς Ερντογάν χαρακτηρίζει την περιοχή από το Καστελόριζο και Νοτιοανατολικά Ρόδου και Καρπάθου ενεργειακό φιλέτο και με λόγια αλλά και έργα έχει φροντίσει να αποκαλύψει τις προθέσεις του. Η απόπειρα του ερευνητικού “Barbaros” να προχωρήσει σε έρευνες το 2018, αλλά και η προβακατόρικη ενέργεια του OrucReisπριν λίγους μήνες να… παρασυρθεί από τον αέρα και να μπει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα με ποντισμένα καλώδια, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Βέβαια, θα πρέπει να τονίσουμε ότι και τις δύο φορές οι Τούρκοι είχαν λάβει δυναμική απάντηση από το Πολεμικό μας Ναυτικό, με ελληνικές φρεγάτες να τους βάζουν στο στόχαστρο. 

Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα πάρει στο… κυνήγι τα τουρκικά ερευνητικά ενώ, τα ελληνικά υποβρύχια που ήδη πλέουν στην περιοχή θα βάλουν τα κόκκινα σκάφη με την ημισέληνο στο στόχαστρο.

Σε ποιο ακριβώς σημείο θα επιχειρήσουν οι Τούρκοι να βγάλουν τα ερευνητικά;

Στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η Τουρκία είναι εξαιρετικά δύσκολο να υποστηρίξει στρατιωτικά οποιαδήποτε ενέργεια Νότια της Κρήτης, σε απόσταση δηλαδή εκατοντάδων μιλίων από τις ακτές και τις βάσεις της. Για το λόγο αυτό, είναι πιθανότερο να επιλέξει την περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου, όπου θα έχει δυνατότητα άμεσης υποστήριξης και από τους ναύσταθμους και από τα αεροδρόμια που βρίσκονται στη νότια Τουρκία.

Έτοιμη να απαντήσει η Ελλάδα

Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, εδώ και καιρό έχει αναλύσει τις κινήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσει στο μέλλον από το προκλητικό καθεστώς Ερντογάν και όλες οι πληροφορίες λένε ότι το πράσινο φως έχει δοθεί. Μια δυναμική απάντηση στην Τουρκία είναι μονόδρομος και τα Επιτελεία είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Φρεγάτες, υποβρύχια, πυραυλάκατοι και μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται στην Ελληνική φαρέτρα, εφόσον η Τουρκία κλιμακώσει ακόμα περισσότερο την ένταση. Η παρουσία του Στόλου στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου αλλά και Νοτιοανατολικά της Καρπάθου είναι συνεχής, τόσο με πλοία επιφανείας όσο και με μόνιμη δραστηριότητα υποβρυχίων. Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη περιοχή έχει μπει και στον εκπαιδευτικό αλλά και επιχειρησιακό – εάν χρειαστεί – σχεδιασμό της Πολεμικής Αεροπορίας με πτήσεις μαχητικών και συνεκπαιδεύσεις με Μονάδες του Στόλου. 

Pentapostagma.gr

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Φυσικό μεταλλικό νερό “ΣΕΛΙ”: Νέες Διεθνείς Χρυσές Διακρίσεις για την άριστη ποιότητα και απαράμιλλη γεύση του

Απευθείας από πηγή φυσικής ροής, κάθε σταγόνα του φυσικού μεταλλικού νερού ΣΕΛΙ αναβλύζει κρυστάλλινα καθαρή καισυνεχίζει να...

Τα δέκα (10) μέτρα – αντίμετρα της Ελλάδος για την Αγία Σοφία

Πώς μπορεί να αντιδράσει η Ελλάδα στην Άγκυρα – Από λουκέτο στην ZIRAATBANK μέχρι κλείσιμο του Μεθοριακού Σταθμού των Κήπων στον Έβρο

Απαιτούν τα κεφάλια των οκτώ στρατιωτικών

Που είχαν έλθει στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο και είχαν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα

Όχι σε διακομματική χωρίς τους Θρακιώτες

Χαιρετίζουμε την Απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη – Όμως στην Επιτροπή πρέπει απαραιτήτως να μετέχουν οι Θεσμικοί Φορείς της Θράκης – Όχι...

Άμεση πρέπει να είναι η έκδοση της «ΚΥΑ» για το 12%

Οι καιροί επιβάλλουν ταχύτητα – Η όποια καθυστέρηση επιβραδύνει τις προσπάθειες Ανάπτυξης της Θράκης – Να επαναφερθεί το μέτρο επιδότησης του εργασιακού...

More Articles Like This