9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 16 Ιουλίου, 2020

«Καταδίκη» της Τουρκίας με… δισεκατομμύρια !!!

Δυο διαφορετικά πρόσωπα δείχνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας», κατά της Ελλάδος

Δύο διαφορετικά πρόσωπα απέναντι στην Τουρκία έδειξε χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την μία την κάλεσε -σε αυστηρό τόνο- να σταματήσει τα σχέδια για γεωτρήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο και από την άλλη όμως ενέκρινε πακτωλό χρημάτων στο πλαίσιο της προενταξιακής βοήθειας.

Αρχικά ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ ζήτησε από την Τουρκία να σεβασθεί τα κυριαρχικά δικαιώματα τής Ελλάδος και της Κύπρου, σε σχέση με τις έρευνες για πετρέλαιο που έχει εξαγγείλει στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, παραπέμποντας στα συμπεράσματα των υπουργών Εξωτερικών της 15ης Μαΐου. 

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο Ισπανός πολιτικός δήλωσε ότι «είμεθα σε στενή επαφή με τους συναδέλφους μας, τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδος και επίσης της Κύπρου, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την κατάσταση των γεωτρήσεων και καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδος».

- Advertisement -

Απεκάλυψε ότι υπάρχουν χώρες στην ΕΕ που θέλουν να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία εάν επιμείνει στις γεωτρήσεις.

«Στις διαπραγματεύσεις μας με την Τουρκία, προς το παρόν, υπάρχουν μόνο συνομιλίες, αυτό είναι ένα ζήτημα υψίστης σημασίας. Ορισμένα κράτη μέλη θεωρούν ότι όσο οι γεωτρήσεις συνεχίζονται, οι συνομιλίες πρέπει να διακοπούν. Αλλά νομίζω ότι ο μόνος τρόπος επιλύσεως αυτού του είδους των ζητημάτων είναι να προσεγγίσουμε, να έρθουμε πιο κοντά για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι οι καλές μας σχέσεις θα εξαρτηθούν αποφασιστικά από το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδος στα ύδατα που αμφισβητούνται» κατέληξε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική.

Την ίδια ώρα που εγίνοντο οι ανωτέρω δηλώσεις, ο Επίτροπος για την Διεύρυνση Όλιβερ Βάρχελυ ανακοίνωσε ότι η Τουρκία περιλαμβάνεται μεταξύ των υποψηφίων χωρών της ΕΕ που πρόκειται να λάβουν χρηματοδότηση από τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, μεταξύ 2021 και 2027.

Η Κομισιόν πρότεινε ένα νέο Όργανο Προενταξιακής Βοήθειας (ΙΡΑ), ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για υποψήφιες χώρες της ΕΕ που χρησιμοποιείται για έργα και προγράμματα που επιτρέπουν την ευθυγράμμιση με το μπλοκ, διαθέτοντας 14,5 δισ. ευρώ για τον μηχανισμό. 

«Ως υποψήφια χώρα της ΕΕ, η Τουρκία συμπεριλαμβάνεται στο ΙΡΑ» παρατήρησε ο Βάρχελυ. 

Η έκθεση ήλθε μετά την ξαφνική κίνηση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, τον περασμένο μήνα, να αναβιώσει την προσπάθεια εντάξεως της χώρας του Τουρκίας στην ΕΕ, λέγοντας ότι η πανδημία είναι τρανή απόδειξη για ανάγκη ενότητας.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις για πλήρη ένταξη άρχισαν το 2005, ωστόσο η αργή πρόοδος και το πραξικόπημα του 2016 σταμάτησαν την διαδικασία.

-Ε-

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Φυσικό μεταλλικό νερό “ΣΕΛΙ”: Νέες Διεθνείς Χρυσές Διακρίσεις για την άριστη ποιότητα και απαράμιλλη γεύση του

Απευθείας από πηγή φυσικής ροής, κάθε σταγόνα του φυσικού μεταλλικού νερού ΣΕΛΙ αναβλύζει κρυστάλλινα καθαρή καισυνεχίζει να...

Τα δέκα (10) μέτρα – αντίμετρα της Ελλάδος για την Αγία Σοφία

Πώς μπορεί να αντιδράσει η Ελλάδα στην Άγκυρα – Από λουκέτο στην ZIRAATBANK μέχρι κλείσιμο του Μεθοριακού Σταθμού των Κήπων στον Έβρο

Απαιτούν τα κεφάλια των οκτώ στρατιωτικών

Που είχαν έλθει στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο και είχαν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα

Όχι σε διακομματική χωρίς τους Θρακιώτες

Χαιρετίζουμε την Απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη – Όμως στην Επιτροπή πρέπει απαραιτήτως να μετέχουν οι Θεσμικοί Φορείς της Θράκης – Όχι...

Άμεση πρέπει να είναι η έκδοση της «ΚΥΑ» για το 12%

Οι καιροί επιβάλλουν ταχύτητα – Η όποια καθυστέρηση επιβραδύνει τις προσπάθειες Ανάπτυξης της Θράκης – Να επαναφερθεί το μέτρο επιδότησης του εργασιακού...

More Articles Like This