9.4 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 14 Αυγούστου, 2020

Ξεκινά «νέα εποχή» για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Χώρες χωρίς καμία εκπαιδευτική παράδοση, όπως η Τουρκία, η Βουλγαρία και η Τσεχία, αναπτύσσονται ραγδαία – Φυγή προς τα εμπρός με τα Μεικτά Πανεπιστήμια

Για πολλές δεκαετίες η ιδεοληψία ήταν η κυρίαρχη δύναμη και η παραπλανητική πυξίδα της ακολουθούμενης πολιτικής στην Ανώτατη Εκπαίδευση της Χώρας. 

Κρατικιστικά κόμματα που ήθελαν να στρατολογήσουν νέους οπαδούς, αριστερές φοιτητικές κινήσεις που ήθελαν να εδραιώσουν την συνδικαλιστική τους κυριαρχία και κυρίως καθηγητικά κατεστημένα που κρύβονταν πίσω από τους δύο παραπάνω παράγοντες για να προστατέψουν τα συντεχνιακά τους συμφέροντα, έγιναν η αιτία να ματαιωθεί κάθε προσπάθεια για σπάσιμο του κρατικού μονοπωλίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση με στόχο την παράλληλη ανάπτυξη ενός Μη Κρατικού-Μη Κερδοσκοπικού Πανεπιστημίου.

Η πρόταση που ως φοιτητές διαμορφώσαμε τη δεκαετία του 1980 και ουσιαστικά επιβάλαμε στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας ως κεντρική θέση της για την Αναθεώρηση του Συντάγματος από το 2001 μέχρι πρόσφατα το 2019, συστηματικά εμποδίστηκε αρχικά από το ΠΑΣΟΚ και τελευταία φορά από το ΣΥΡΙΖΑ.

- Advertisement -

Η μή αναθεώρηση του άρθρου 16 του Ελληνικού Συντάγματος συνιστά μια χαμένη ευκαιρία τόσο για τα Ελληνόπουλα όσο και για την Ελλάδα. 

Η Πατρίδα μας έμεινε για ακόμη μία φορά έκτος της διεθνούς εκπαιδευτικής αγοράς και μάλιστα σε μια συγκυρία που αυτή διακινεί πάνω από 30 δισ. ευρώ το χρόνο και αυξάνεται κατά 7% ετησίως.

Χώρες χωρίς καμμία εκπαιδευτική παράδοση, όπως η Τουρκία, η Τσεχία, η Βουλγαρία κ.λπ. αναπτύσσονται ραγδαία δημιουργώντας μία νέα πηγή για το ΑΕΠ τους και ένα σύγχρονο ανθρωποδίκτυο που θα ενισχύσει τη διεθνή τους θέση. 

Ακόμη και η μικρή Κύπρος πέτυχε μέσα σε 10 χρόνια να ενισχύσει πάνω από 6% το ΑΕΠ της από την Ιδιωτική Ανώτατη Εκπαίδευση, αξιοποιώντας το Ελληνικό επιστημονικό και φοιτητικό δυναμικό, προβάλλοντας ήδη στο ranking των πρώτων 300 plus πανεπιστημίων του κόσμου το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Παρά τις χαμένες ευκαιρίες ωστόσο το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα (ευτυχώς όχι όλο) δεν φαίνεται ούτε να ανησυχεί ούτε να συμμορφώνεται. 

Επιμένει δογματικά σε μια παρωχημένη αντίληψη, διότι δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι τα διλήμματα έχουν μεταβληθεί. Ακόμα κι αν αύριο αυτόματα νομιμοποιούνταν το Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο, ποιος επενδυτής θα ήταν αυτός που θα έμπαινε στην περιπέτεια της ελληνικής γραφειοκρατίας αδειοδότησης και στη μετωπική σύγκρουση με την ιδεοληψία συντεχνιακών ομάδων που θα οδηγούσαν σε απώλεια χρόνου και σπατάλη επενδυτικού κεφαλαίου;

Φαίνεται πλέον ότι ο μόνος τρόπος φυγής προς τα μπρος είναι τα Μεικτά Πανεπιστήμια, δηλαδή η πιλοτική σύμπραξη Δημοσίου με Ιδιωτικό Τομέα στο χώρο της Ανώτατης ’Εκπαίδευσης, με τρόπο που σύμφωνα με μελέτη που έχω ήδη παρουσιάσει δεν θα χρειάζεται αναθεώρηση του άρθρου 16 τού Συντάγματος, διότι θα είναι συμβατός με αυτό. Εδώ ακριβώς εστιάζεται η μετατόπιση των διλημμάτων. Συγκεκριμένα:

Η αντιπαράθεση, αν θα είναι δημόσιος η ιδιωτικός ο Φορέας που παρέχει εκπαιδευτικές υπηρεσίες σε ανώτατο επίπεδο, είναι πλέον σέ όλο τον σύγχρονο κόσμο μία ξεπερασμένη αντιπαράθεση.

Αυτό που έχει κυρίως σημασία είναι η ποιότητα και κυρίως η προσβασιμότητα στην Ανώτατη Εκπαίδευση για Όλους. 

Η υψηλή ποιότητα είναι το ζητούμενο για το σύνολο των σπουδαστών ανεξάρτητα αν φοιτούν σε δημόσιο ή ιδιωτικό Πανεπιστήμιο. 

Η προσβασιμότητα από την άλλη στο δημόσιο διασφαλίζεται για κάποιους αξιοκρατικά μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις από την δημόσια δωρεάν παιδεία. 

Αυτό στα ιδιωτικά ή τα Μικτά Πανεπιστήμια το εγγυάται ένα εκτεταμένο σύστημα υποτροφιών για τους καλύτερους. Αντίθετα σε όσους απέτυχαν στις εξετάσεις δίνεται η δυνατότητα να σπουδάσουν στην πατρίδα τους, αντί σε άλλη Χώρα προς όφελος τους και όφελος των οικογενειών τους. 

Αυτή η απελευθέρωση δημιουργεί πρόσθετες δυνατότητες διότι τα έσοδα του κάθε Ιδρύματος αλλά και του Κράτους πολλαπλασιάζονται και από ξένους φοιτητές που επιλέγουν Ελλάδα με δίδακτρα, χωρίς να θίγεται ή συνταγματική επιταγή για δωρεάν παιδεία σε όσους αξιοκρατικά το αξίζουν.

Τα διεθνή δεδομένα αλλάζουν ραγδαία. Αν η Ελλάδα παραμείνει προσκολλημένη στα παλιά πρότυπα, αργά ή γρήγορα θα την ξεπεράσει η πραγματικότητα. 

Αντίθετα αν σπάσει τις αλυσίδες της ιδεοληψίας και αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, αν επενδύσει πάνω στις αρετές των ανθρώπων που διαθέτει και εξελίξει έξυπνα ευέλικτα και πάντα ανθρωποκεντρικά το σύστημά της, τότε είναι σίγουρο άτι γρήγορα θα ανακτήσει τη θέση που της αξίζει διεθνώς, βελτιώνοντας το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της και πρωταγωνιστώντας στα πεδία που υπερέχει, δηλαδή στην παιδεία και τον πολιτισμό.

Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης

Βουλευτής Ροδόπης ΝΔ, πρώην Υπουργός Παιδείας, 

Επικ. Καθηγητής Νομικής 

Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This