9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 13 Ιουλίου, 2020

Ο συναγερμός δεν έληξε στον Έβρο

Η Άγκυρα δείχνει αποφασισμένη να επεκτείνει τις… «Γκρίζες Ζώνες» και στην οριογραμμή του Έβρου – Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την Τουρκική Απειλή – Μία διετία συνεχών προκλήσεων

«Ενα τετελεσμένο γεγονός στα σύνορά μας δεν θα γίνει σε καμία περίπτωση ανεκτό». Με αυτή την κατακλείδα – ωμή προειδοποίηση έκλεινε το ανακοινωθέν του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για όσα είχαν συμβεί στον Εβρο. Μέσα σ’ αυτές τις δεκατρείς λέξεις (μόλις οκτώ στην τουρκική) γίνεται ολοφάνερη η επιδίωξη της Αγκυρας: θα συνεχίσει να προκαλεί με κάθε τρόπο στην παραποτάμια ζώνη, επεκτείνοντας – μετά το Αιγαίο – την πολιτική των «γκρίζων ζωνών» και στον ακριτικό νομό.

Είναι χαρακτηριστικό πως την ώρα που η κυβέρνηση πάσχιζε, ίσως με καθυστέρηση, να διαψεύσει με διαδοχικές ανακοινώσεις δημοσιεύματα περί εισβολής τούρκων στρατιωτών σε ελληνικό έδαφος, η Τουρκία, που μόλις προ τριμήνου είχε εξαπολύσει την «υβριδική επίθεση» κατά της χώρας μας, εκμεταλλεύτηκε το περιστατικό για να βάλει εκ νέου στο «κάδρο» των προκλήσεων τον Εβρο. Εγκαλούσε την Ελλάδα για απόπειρα παραβίασης συνόρων (!) επειδή παίρνει τα απαιτούμενα μέτρα (κατασκευή φράχτη) για να αποτρέψει νέα εισβολή μεταναστών.

Σε Μαξίμου και «Πεντάγωνο» είναι πλέον πεπεισμένοι ότι ο Εβρος βρίσκεται συστηματικά στο στόχαστρο της Αγκυρας και η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την τουρκική πίεση και απειλή και σε αυτό το μέτωπο. Οσα συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες στην περιοχή των Φερών, με τους Τούρκους να αντιδρούν σε προκαταρκτικές εργασίες της ελληνικής πλευράς για την κατασκευή του φράχτη, επιβεβαίωσαν στην Αθήνα αυτό που ήδη έχει αναλυθεί ενδελεχώς.

- Advertisement -

Η Αγκυρα έχει βάλει σε εφαρμογή ένα σχέδιο στοχοποίησης των ελληνικών συνόρων στον Εβρο, τεστάροντας και την αντίδραση των ελληνικών δυνάμεων. Οι πρόσφατες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών, άλλωστε, πάνω από χερσαίες περιοχές στην ακριτική ζώνη φαίνεται να υπηρετούν έναν ευρύτερο σχεδιασμό, ενώ ήδη η Αγκυρα έχει ζητήσει να συγκροτηθεί διμερής επιτροπή που θα ελέγξει τη συνοριακή γραμμή! Πρόκειται, βεβαίως, για κίνηση που η Αθήνα δεν συζητά ούτε ως πρόταση, παραπέμποντας στις διεθνείς συνθήκες, ενώ η τουρκική υστεροβουλία ενεργοποίησε και τον διεθνή παράγοντα, όπως διαφαίνεται και από την παρέμβαση του αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος διαμήνυσε (μέσω του Mega) ότι «τα σύνορα δεν αλλάζουν».

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι επιτελείς στο «Πεντάγωνο» έχουν καταλήξει πως στον Εβρο δεν πρέπει να υπάρχει αδράνεια και επισημαίνουν διαρκώς πως «ο συναγερμός δεν έληξε». Οπως έχουν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ», η κυβέρνηση έχει ήδη καταστρώσει ένα «σχέδιο Β» για έξτρα θωράκιση του Εβρου.

Ο παραπάνω σχεδιασμός ανανεώνεται όταν κριθεί αναγκαίο. Εκτός από το σχέδιο οχύρωσης στην παραποτάμια ζώνη, εξάλλου, η προσπάθεια για «γκριζάρισμα» του Εβρου αποτέλεσε βασικό ζήτημα και στη σύσκεψη που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, του υπουργού Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου. Στα σύνορα βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, για να επιθεωρήσει τα μέτρα αποτροπής, τονίζοντας ότι ο νέος φράχτης στον Εβρο «θα είναι πραγματικότητα σε λίγους μήνες». 

Μια διετία προκλήσεων

Εκτός από το πρόσφατο σκηνικό έντασης στην περιοχή των Φερών, την τελευταία διετία μια σειρά γεγονότων φανερώνουν ότι πλέον η Τουρκία «σημαδεύει» σταθερά και τον Εβρο:

  • Η υπόθεση των δύο στρατιωτικών. Την 1η Μαρτίου 2018 συνελήφθησαν από τους Τούρκους στις Καστανιές του Εβρου οι δύο έλληνες στρατιωτικοί που κρατήθηκαν στις φυλακές της Αδριανούπολης για πεντέμισι μήνες.
  • Υβριδική απειλή. Στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου η Τουρκία υποκίνησε χιλιάδες μετανάστες να περάσουν στο ελληνικό έδαφος από τον Εβρο. Τα επεισόδια κράτησαν έναν ολόκληρο μήνα.
  • Υπερπτήσεις. Από τις 11 Μαρτίου – δηλαδή μετά την απόπειρα εισβολής μεταναστών σε ελληνικό έδαφος – η Τουρκία για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια προχώρησε σε προκλητικές υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών και στον Εβρο. Εως σήμερα τουρκικά αεροσκάφη έχουν πετάξει εννιά φορές πάνω από τον ακριτικό νομό.
  • UAVs«1453». Στα μέσα Μαρτίου η Αγκυρα προπαγάνδιζε ότι έχει ξεκινήσει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο επιτήρησης των ελληνοτουρκικών συνόρων μεUAVs, υπό την κωδική ονομασία «1453», από το έτος Αλωσης της Κωνσταντινούπολης. Μία τέτοια πτήση έγινε την Παρασκευή, ανήμερα την επέτειο της Αλωσης.
  • Πυροβολισμοί. Το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί πέντε περιστατικά πυροβολισμών στον αέρα, από τούρκους ένοπλους στα σύνορα.

Μάνος Χαραλαμπάκης

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Θετικός 10χρονος Σέρβος στην Θάσο

Βρέθηκε με κορωνοϊό, κατά την διάρκεια εγχείρησης στο Νοσοκομείο Καβάλας

Οι ιστορικοί τίτλοι κυριότητος της Αγίας Σοφίας

-1. Ο ναός αυτός ως Εκκλησία ανήκει στους Ρωμιούς  -2. Ως Μνημείο ανήκει σε...

Η ενεργειακή μετάβαση προτεραιότητα της «ΚΕΔΕ»

Έρχεται η ηλεκτροκίνηση των αυτοκινήτων – Προέχει η παραγωγή ηλεκτρισμού, με φθηνό κόστος – Η χρήση της γεωθερμίας από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης

Έρχονται οι αποζημιώσεις για το χαλάζι

Για τις ζημίες εντός των οικιών, που προκλήθηκαν κατά την περσινή πρωτοφανή χαλαζόπτωση, σε περιοχές του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Νέες εξαγγελίες για την… Θράκη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει την σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, με στόχο την Ανάδειξη και Ανάπτυξη της ακριτικής Θράκης – Ευχή και ελπίδα,...

More Articles Like This