9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 16 Ιουλίου, 2020

Πως «φούντωσε» ο κορονοϊός ξανά στην Ξάνθη

Ο Ψευδομουφτής Αχμέτ Μετέ τελούσε μαζικές προσευχές – Συγκέντρωση 4.000 ατόμων στην κορύφωση του Ραμαζανιού, σε Τέμενος τον Μάϊο

Πώς γίνεται σε 4.000 δειγματοληπτικούς ελέγχους να έχουμε δύο περιπτώσεις ασυμπτωματικών ασθενών και στη Θράκη να μετράμε νεκρούς και συνεχώς νέα κρούσματα;». 

Όταν, στις αρχές Ιουνίου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, με τον Σωτήρη Τσιόδρα και τους επιτελείς του ΕΟΔΥ κλήθηκαν να απαντήσουν στο κρίσιμο αυτό ερώτημα, η απάντηση ήλθε κυρίως από την Αστυνομία και το κλιμάκιο της ΕΥΠ στην Ξάνθη.

Ο Εχίνος, το κεφαλοχώρι των Πομάκων με τους 3.000 κατοίκους, που λειτουργεί ως κέντρο της οικονομικής και πνευματικής ζωής των πληθυσμών στην οροσειρά της Ροδόπης, αποδείχθηκε για δεύτερη φορά η «αιτία του κακού».

- Advertisement -

Στις 25 Μαρτίου, η κωμόπολη αυτή είχε τεθεί σε αυστηρή καραντίνα λόγω των πολλών κρουσμάτων που είχαν καταγραφεί και τότε, καθώς η πλειονότητα των μουσουλμάνων κατοίκων της εργάζονται στην Ιταλία και τη Γερμανία, από όπου είχαν αποφασίσει να επιστρέφουν, με αποτέλεσμα να «εισαγάγουν» τον κορονοϊό. 

Έναν μήνα, όμως, μετά κι ενώ η κατάσταση είχε αρχίσει να ηρεμεί, φαίνεται πως έλαβαν χώρα πολύ τραγικά λάθη, καθώς στα τρία τεμένη του Εχίνου συνωθούνταν μουσουλμάνοι και από γειτονικά χωριά, όπως η Γλαύκη, η Κοτύλη, οι Σάτρες και οι Θέρμες, ασκώντας λατρευτικά καθήκοντα για το Ραμαζάνι, που είχε ανοίξει στις 23 Απριλίου και διάρκεσε έως τις 23 Μαΐου.

Με τουρκικές «πλάτες»

Παρά το γεγονός ότι υπήρξε καθολική απαγόρευση για τις συναθροίσεις σε ναούς και θρησκευτικούς χώρους όλων των δογμάτων, εντούτοις -σύμφωνα με πληροφορίες Των «Π»- ο ψευδομουφτής της Ξάνθης, Αχμέτ Μετέ, ο οποίος χαίρει της υποστήριξης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, τελούσε συνεχώς προσευχές, με αποκορύφωμα τη συγκέντρωση 4.000 πιστών στο κεντρικό τέμενος Καρατζά Αχμέτ, στην κορύφωση της ύψιστης γιορτής των μουσουλμάνων, τον Μάιο. Την ίδια ώρα, ο τοποτηρητής μουφτής της Κομοτηνής, Χαλίλ Τζιχάτ, καλούσε τους μουσουλμάνους να πειθαρχήσουν στις αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης, λέγοντας ότι, εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών, «δεν θα πρέπει να γίνεται συνάθροιση με τους πιστούς, αλλά ένα κάλεσμα, χωρίς να ακολουθεί προσέλευση, μια υπόμνηση για την έναρξη και τη λήξη της νηστείας».

Ο Τζιχάχ θεωρείται, όπως και ο έτερος τοποτηρητής χης Ξάνθης, ο νεότερος Μπιλάλ Καρά Χαλίλ, θρησκευτικοί ηγέτες ήπιων χάνων, που διατηρούν ισορροπίες και όποτε το απαιτούν οι περιστάσεις λαμβάνουν θέσεις σαφείς. 

Όπως αυτή που διατύπωσε ο Χαλίλ Τζιχάχ όταν επιχειρήθηκε εισβολή χιλιάδων λαθρομεταναστών από τον Έβρο. Η δήλωσή του είχε προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στο τουρκικό προξενείο της Θράκης, ενώ ο πρόξενος Μουράι Ομέρογλου, πέραν των συνεχών αναφορών του στην Άγκυρα, έκανε δημόσιες εμφανίσεις με τον ψευδομουφτή Αχμέτ Μετέ, όπως στην κοινότητα Εύλαλος.

Επίσης, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Μύκης (ο «καλλικραχικός» Εχίνος), Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν, είναι «προσδεδεμένος» στο τουρκικό προξενείο, έχοντας δημιουργήσει πλήθος ζητημάτων στις τοπικές Αρχές, επιδιδόμενος συχνά σε αντεθνικά παραληρήματα. 

Σε μία, δε, από τις τελευταίες επικοινωνίες που είχε μαζί του ο Ν. Χαρδαλιάς, πριν μεταβεί στην Ξάνθη, του είχε ζητήσει επιτακτικώς να εφαρμόσει τον νόμο και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, κάτι το οποίο δεν συνέβη.

Δ. Γιαννακόπουλος

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Φυσικό μεταλλικό νερό “ΣΕΛΙ”: Νέες Διεθνείς Χρυσές Διακρίσεις για την άριστη ποιότητα και απαράμιλλη γεύση του

Απευθείας από πηγή φυσικής ροής, κάθε σταγόνα του φυσικού μεταλλικού νερού ΣΕΛΙ αναβλύζει κρυστάλλινα καθαρή καισυνεχίζει να...

Τα δέκα (10) μέτρα – αντίμετρα της Ελλάδος για την Αγία Σοφία

Πώς μπορεί να αντιδράσει η Ελλάδα στην Άγκυρα – Από λουκέτο στην ZIRAATBANK μέχρι κλείσιμο του Μεθοριακού Σταθμού των Κήπων στον Έβρο

Απαιτούν τα κεφάλια των οκτώ στρατιωτικών

Που είχαν έλθει στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο και είχαν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα

Όχι σε διακομματική χωρίς τους Θρακιώτες

Χαιρετίζουμε την Απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη – Όμως στην Επιτροπή πρέπει απαραιτήτως να μετέχουν οι Θεσμικοί Φορείς της Θράκης – Όχι...

Άμεση πρέπει να είναι η έκδοση της «ΚΥΑ» για το 12%

Οι καιροί επιβάλλουν ταχύτητα – Η όποια καθυστέρηση επιβραδύνει τις προσπάθειες Ανάπτυξης της Θράκης – Να επαναφερθεί το μέτρο επιδότησης του εργασιακού...

More Articles Like This