9.4 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 14 Αυγούστου, 2020

Όλα στις… τσέπες των Αθηναϊκών ΜΜΕ

Ιλιγγιώδη ποσά δίνουν κάθε χρόνο οι συστημικές τράπεζες – Πτωχοί και μακρινοί συγγενείς τα ΜΜΕ της επαρχίας – Εμείς είμαστε εδώ στον Έβρο, μόνο για να φυλάττουμε «Θερμοπύλες»

Παρακολουθούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα τις απανωτές καταγγελίες της Αντιπολίτευσης, και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ, για την έλλειψη διαφάνειας στην κατανομή των κονδυλίων, από την κυβέρνηση, για την καμπάνια προστασίας των πολιτών από τον κορονοϊό.

Η Αντιπολίτευση κάνει λόγο για αδιαφάνεια και κυρίως για χορήγηση μεγάλων ποσών, από το σύνολο των είκοσι (20) εκατομμυρίων, σε ιστοσελίδες αγνώστου… «διαμονής» και ύπαρξης.

Ζητά δε μετ’ επιτάσεως να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα (εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοράσεις ραδιόφωνα και ιστοσελίδες), με τα χρηματικά ποσά που εισέπραξε το καθένα.

- Advertisement -

Πρέπει να σημειώσουμε ότι Τηλεοράσεις και Ραδιόφωνα μετέδιδαν αδαπάνως μεγάλο μέρος των Κοινωνικών Μηνυμάτων Προστασίας του Πληθυσμού από τον COVID-19, πράγμα που δε γινόταν με τις ιστοσελίδες, κλπ.

Όμως, έχουμε την εντύπωση ότι αυτός ο σάλος μοιάζει με «τρικυμία» σε ένα ποτήρι νερό.

Διαβάστε το κείμενο του Γιώργου Μιχαλόπουλου που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ελεύθερη Ώρα», στις 20 Μαΐου 2020 και θα καταλάβετε.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική, Alpha και Eurobank) είναι από τους βασικούς “αιμοδότες” των ελληνικών ΜΜΕ. 

Oι επιλογές τους – σε ποιους θα δώσουν και πόσα – επηρεάζουν καθοριστικά τις δυνατότητες επιβίωσης και ανάπτυξης των επιχειρήσεων ΜΜΕ, διαμορφώνοντας εν τέλει τους συσχετισμούς δυνάμεων στον κλάδο”, γράφει στο ρεπορτάζ του το sofokleousin.gr αναφερόμενο στο πώς μοίρασαν πέρυσι την διαφημιστική πίτα.

Και συνεχίζει, πριν αναφερθεί σε συγκεκριμένα media, στους πρωταθλητές της διαφήμισης: “Από τα 33,5 εκατ. ευρώ που διέθεσαν πέρυσι για διαφημιστική προβολή οι 4 συστημικές τράπεζες, ούτε το 10% δεν πήγε σε ΜΜΕ που τηρούν κριτική ή επικριτική στάση και δεν ευθυγραμμίζονται με τις απόψεις τους”.

Ιδού λοιπόν ΜΜΕ και ποσά από τα στοιχεία που είναι υποχρεωμένες να δώσουν οι ίδιες οι τράπεζες:

– ΑΝΤΙ (Θοδωρής Κυριακού) 2,9 εκατ. ευρώ

– ΣΚΑΪ (“Ειδήσεις ΝτοτΚομ” – Γιάννης Αλαφούζος) 2,3 εκατ. ευρώ 

– Πρώτο Θέμα 2,25 εκατ. ευρώ (συν 187 χιλ. ευρώ το Newmoney)

– ΒΗΜΑ, ΝΕΑ και Mega Channel (Alter Ego – Βαγγέλης Μαρινάκης) 2,14 εκστ. ευρώ

– Καθημερινή (Θέμης Αλαφούζος) 2 εκατ. ευρώ

– Real FM και Real News (Νίκος Χατζηνικολάου – Ανδρέας Κουρής) 895 χιλ. ευρώ 

– Euro2day (Media2ay) 549 χιλ. ευρώ 

– iefimerida.gr (Χρήστος Ράπτης) 375 χιλ. ευρώ

– Liberal και Φιλελεύθερος (Θανάσης Μαυρίδης) 337 χιλ. ευρώ 

– newsit.gr (Νίκος Ευαγγελάτος) 256 χιλ. ευρώ

– Open TV και Έθνος (Ιβάν Σαββίδης) 175 χιλ. ευρώ

Φυσικά στην Ελεύθερη Ώρα έδωσαν το… υπέρογκο ποσό των… 0 (μηδέν) ευρώ. 

Φυσικά δεν το γράφω για να διαμαρτυρηθώ, μιας και γνωρίζω πολύ καλά πώς παίζεται το παιχνίδι της εξουσίας και των μίντια. 

Πού ξέρετε, όμως, αγαπητοί αναγνώστες, μερικές φορές και οι έσχατοι έσονται πρώτοι και οι πρώτοι έσχατοι (σύμφωνα πάντα με το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο)!

Υ.Γ. Πίστευα και πιστεύω ότι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ δύναμη ενός μέσου ενημέρωσης, ειδικά εντύπου, είναι οι αναγνώστες του.

Γιώργος Μιχαλόπουλος

* * * 

Σημείωση Ε.Θ.

Αυτά συμβαίνουν εν Αθήναις.

Και φυσικά, ούτε λόγος γίνεται για τα επαρχιακά ΜΜΕ, που είναι οι μακρινοί και πτωχοί συγγενείς του συστήματος.

Πάντως, τα ανωτέρω «θηριώδη» νούμερα που αναφέρθηκαν, έρχονται να επιβεβαιώσουν για μία ακόμη φορά, αυτά που φωνάζει η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ για το Αθηνοκεντρικό Κράτος.

Που επιμένει να θεωρεί ότι Ελλάδα είναι μόνον η Αθήνα.

Κατά τ’ άλλα, ακόμη περιμένουμε εδώ στον Έβρο, που φυλάττουμε «Θερμοπύλες» την επιδότηση του 12% για την στήριξη του μισθολογικού κόστους των Επιχειρήσεων της Θράκης, που κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά τα καθ’ ημάς, εάν ο «Δημοσιογραφικός Οργανισμός Κονδύλη» είχε το 10% αυτών των χρημάτων, να είστε σίγουροι πως θα κάναμε «παπάδες», όπως λέγει και η Λαϊκή έκφραση.

Θα ήταν πολύ καλύτερα και ποιοτικότερα τα προγράμματα της Τηλεόρασης ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, περισσότερες οι σελίδες της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ και ασφαλώς μεγαλύτερη η ποικιλία των εκπομπών του Ραδιοφωνικού Σταθμού ΘΡΑΚΗ FM, όπως και των δυο ιστοσελίδων μας.

Αλλά εδώ, είναι επαρχία, είναι τα σύνορα του Έβρου.

Η Αθήνα γιατί να νοιασθεί;

Σ.Κ.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This