9.4 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 12 Αυγούστου, 2020

Έρχεται συμφωνία Ελλάδος-Αιγύπτου για χάραξη «ΑΟΖ»

Σύμφωνα με Διπλωματικές πηγές, είναι η Ιδανική Λύση για ακύρωση στην πράξη, του παράνομου Μνημονίου της Τουρκίας με την Κυβέρνηση Σάρατζ της Λιβύης

Επανέρχονται οι Αιγύπτιοι για το θέμα της ΑΟΖ. Όπως έχει αναφέρει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, οι διαπραγματεύσεις έχουν κάποια ”αγκάθια”, αλλά υπάρχει διάθεση και από τις δύο πλευρές για συμφωνία. 

Μία συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου είναι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η ιδανική λύση για την ακύρωση στην πράξη του μνημονίου Τουρκίας – κυβέρνησης Σάρατζ στη Λιβύη, για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. 

Μάλιστα στο όλο θετικό κλίμα, πρέπει να συμπεριληφθεί και η κοινή διπλωματική νότα που επέδωσαν στο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στις 9 Ιουλίου, οι μόνιμες αντιπροσωπείες του Μπαχρέιν, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας, παραθέτουν λεπτομερώς τους λόγους – σύμφωνα με το άρθρο 102 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών – για τους οποίους δεν θα πρέπει να εγγραφεί στον κατάλογο με τις διεθνείς συνθήκες, το πειρατικό Μνημόνιο Συναντίληψης που υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη,  στις 27 Νοεμβρίου 2019,  η κυβέρνηση της Τουρκίας και η «Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης» (GNA) της Λιβύης, για την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο. 

- Advertisement -

Οι συνομιλίες με την Αίγυπτο δεν ξεκίνησαν χθες και όπως υπογραμμίζουν διπλωματικοί κύκλοι, δεν είναι καθόλου εύκολες. Ακόμα και σε μία περίοδο που οι σχέσεις Καΐρου – Αγκυρας βρίσκονται στο ναδίρ, Ελλάδα και Αίγυπτος φαίνεται πως έχουν ακόμα μέτρα να διανύσουν μέχρι τη γραμμή του τερματισμού, που θα επιτρέψει την υπογραφή μιας συμφωνίας. 

Ωστόσο στα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης είναι – σύμφωνα με πληροφορίες – και η επήρεια μεγάλων νησιών, όπως η Κρήτη, καθώς το Κάιρο ίσως να ήθελε να την περιορίσει προς όφελός του. 

Αυτά ήταν τα καίρια προβλήματα, όμως η νέα τοποθέτηση του Έλληνα πρέσβη στην Αίγυπτο, δίνει ελπίδες! 

Σε συνέντευξη που έδωσε στο μεγαλύτερο ΜΜΕ της χώρας, την Al-Ahram Weekly, ανέφερε πως η συμφωνία βρίσκεται στα τελικά στάδια της διαπραγμάτευσης και πως τα νέα θα είναι θετικά και για την χώρα μας!  

Συνέντευξη είχε δώσει και πάλι πριν λίγες ημέρες σε ΜΜΕ της Αιγύπτου ο Έλληνας πρέσβης

”Δεν υφίσταται κανένα εμπόδιο για την υπογραφή συμφωνίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου”. 

Ελπίζουμε να είναι έτσι τα πράγματα, γιατί πέρα από την Ελλάδα, θα χάσει και η Αίγυπτος σε περίπτωση μη συμφωνίας!

Ανδρέας Μουντζουρούλιας

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This