9.4 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 12 Αυγούστου, 2020

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΦΘΗΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

Η Τουρκία επιμένει να θέλει «τα δικά μας, δικά της» – Μόνη απάντηση στα άνομα σχέδιά της, είναι η ισχυροποίηση των Ενόπλων μας Δυνάμεων – Ας επωφεληθούμε από τα χαμηλά επιτόκια (1%) για τον άμεσο εξοπλισμό με σύγχρονα οπλικά συστήματα

Η Κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη καλώς θέλει να διατηρήσει ανοικτές πόρτες διαλόγου με τον κ. Ερντογάν.

Και πολύ καλώς θέτει τις «κόκκινες γραμμές» που δηλώνουν καμία υποχώρηση στα θέματα της Εθνικής μας κυριαρχίας.

Η Τουρκία όμως, συνεχίζει τον χαβά της, που επιμένει να θέλει «τα δικά μας, δικά της».

- Advertisement -

Εμείς όμως δεν πρέπει να μένουμε με σταυρωμένα χέρια, για την Εθνική μας Άμυνα.

Διαβάστε τις προτάσεις του Παν. Μποκοβού:

* *  *

Σε βάρος της εθνικής άμυνας της χώρας έχουν γίνει εγκλήματα: σημειώνω μόνο ένα· τα άρματα μάχης Leopard, που είχαν κατασκευαστεί στη Γερμανία προ ετών, για πολλά χρόνια δεν διέθεταν οβίδες και επομένως ήταν κατάλληλα μόνο για παρελάσεις. 

Χρειάστηκε να σχηματιστεί μια υπηρεσιακή κυβέρνηση για να διενεργήσει εκλογές και να τοποθετηθεί υπουργός εθνικής άμυνας έ.α. στρατηγός, ο οποίος συνεννοήθηκε με τους αρχηγούς των κομμάτων και με τη σύμφωνη γνώμη τους, η υπηρεσιακή κυβέρνηση παράγγειλε σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ικανή ποσότητα οβίδων για τα κανόνια των αρμάτων το κόστος των οβίδων ήταν 120 εκατομμύρια ευρώ, ποσό μηδαμινό μπροστά στα δισεκατομμύρια που σπαταλούν οι παραπάνω ΔΕΚΟ και οι συνδικαλιστές τους. 

Ντροπή για το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι το αποπαίδι των κυβερνήσεων προφανώς δεν θα ασχοληθώ με τους λίγους εκείνους, τάχα προοδευτικούς, τάχα αριστερούς, που θα ήθελαν τη διάλυση των Ενόπλων Δυνάμεων δεν αξίζει τον κόπο. 

Αλλά οι κυβερνήσεις οφείλουν να προγραμματίζουν τις αγορές οπλικών συστημάτων και την έγκαιρη πληρωμή τους, για να μή φτάναμε στο σημερινό σημείο να υπάρχουν ελλείψεις, που κοστίζουν σχετικά φτηνά.

Παράλληλα έπρεπε να προβαίνουν τμηματικά, κάθε χρόνο, στις αγορές ακριβών οπλικών συστημάτων και δη πολεμικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων, ώστε κανένας γείτονας να μην έχει υπεροπλία έναντι της χώρας μας. 

Αλλά οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα μόνιμα στελέχη τους πλήρωσαν βαρύ τίμημα για τη χρεωκοπία της χώρας, στην όποια την οδήγησαν ανίκανοι και λαϊκιστές πολιτικοί.

Βέβαια έχουν γίνει κάποιες κινήσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση και τη σημερινή, για την ανανέωση βασικών οπλικών συστημάτων-αεροσκαφών και πλοίων: εκσυγχρονισμός F16 και αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, αγορά φρεγατών από τη Γαλλία, λειτουργία των ναυπηγείων Νεώριου Σύρου από ελληνοαμερικανικό επιχειρηματία και προσπάθειες πλήρους λειτουργίας των ναυπηγείων Ελευσίνας, για τα οποία δείχνει ζωηρό ενδιαφέρον ο Αμερικανός πρέσβυς Πάιατ. Πριν λίγες ημέρες, με τη μετάβαση του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, επιτεύχθηκε συνεργασία Νεωρίου Σύρου με ισραηλινή εταιρεία ναυπηγείων, για τη ναυπήγηση κορβετών νέας γενιάς, ίσως και φρεγατών. 

Ήδη υπέβοσκε ένας ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ – Γαλλίας για την κατασκευή φρεγατών για το πολεμικό ναυτικό μας, ενώ τώρα προστέθηκε και το Ισραήλ.

Ουσιαστικά τα F16 και οι φρεγάτες και κορβέτες είναι τα περισσότερο χρειαζούμενα και πιο ακριβά οπλικά συστήματα, με τα οποία θα αποκτηθεί από τη χώρα μας η αναγκαία στρατιωτική ισχύς. 

Παράλληλα πρέπει να βρεθούν λύσεις και για τις πολεμικές βιομηχανίες, που οδηγήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε συρρίκνωση: ΕΛΒΟ – βιομηχανία οχημάτων, ΕΑΒ -ελληνική αεροπορική βιομηχανία-για τις όποιες έδειξαν – ενδιαφέρον πολεμικές βιομηχανίες του Ισραήλ.

Διαβάζω κατά καιρούς και δη τώρα τελευταία σε εφημερίδες άρθρα για την ανάγκη εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, λόγω και της απειλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, 

Κάποιοι αρθρογράφοι δεν προτείνουν τρόπους χρηματοδότησης, ενώ άλλοι ζητούν να βοηθήσουν οι πολίτες οικονομικά αλλά και οι ομογενείς του εξωτερικού. 

Δυστυχώς αυτά είναι ευχολόγια, γιατί μιλάμε για μεγάλα ποσά, που μπορούν να βρεθούν μόνο με δανεισμό της χώρας από τις αγορές· πρόσφατα δανειστήκαμε δισεκατομμύρια ευρώ για 10ετή και άλλα ομόλογα, με επιτόκιο πέριξ του 1 % και με προσφορές πολλαπλάσιες των ζητουμένων. 

Αυτή είναι η λύση: να παραγγείλει αμέσως η κυβέρνηση τις δύο φρεγάτες στη Γαλλία, κόστους 2 δισ. ευρώ και να μισθώσει άλλες δύο-τρείς τώρα, δανειζόμενη από τις αγορές.

Να μισθώσει πολεμικά πλοία από τις ΗΠΑ, όπως συζητήθηκε πρόσφατα. 

Να προχωρήσουν αμέσως οι συμπαραγωγές με το Ισραήλ. 

Να μισθωθούν F-16, παράλληλα με παραγγελίες F35. 

Χρειαζόμαστε πολεμικά αεροπλάνα και πλοία τώρα, αλλά και στο μέλλον όλα είναι εφικτά με δανεισμό. 

Φτάνουν πιά οι σκόρπιες συζητήσεις.

Παναγιώτης Μποκοβός

Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών, πρώην Υφυπουργός Οικονομικών

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This