9.4 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 9 Αυγούστου, 2020

ΕΦΙΠΠΟΣ ΑΔΡΙΑΝΤΑΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΝΑ ΣΤΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ

Πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020, συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την ιστορική εκείνη ημέρα που πήρε η πόλη μας το όνομα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ»

Σύμφωνα με όλους τους ιστορικούς μελετητές, καθώς και από τα βιβλία των Κώστα Γέραγα «Ἀναμνήσεις ἐκ Θράκης 1920-1922», Τυπογραφεῖον ΕΣΤΙΑΣ 1925, αλλά και του αείμνηστου Γεωργίου Α. Παναγιώτου «Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Σταυροδρόμι στο Θρακικό Πέλαγος» που εξέδωσε ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης (Ο.Λ.Α.) το 2006, καταγράφονται τα εξής ιστορικά ντοκουμέντα: 

[Αμέσως μετὰτὴν ἀπελευθέρωση τῆς πόλεως, ὁΜητροπολίτης, συμβουλευθεῖς καὶτὸν λόγιο ἱατρὸτῆς πόλεως, Ἀχιλλέα Σαμοθράκη, ζήτησε νὰἀλλάξουν τὸτουρκικὸὄνομα καὶνὰδώσουν στὴν πόλη τὸὄνομα «ΝΕΑΠΟΛΙΣ», ἀφοὺἦταν ἡνεότερη μέχρι τότε ἑλληνικὴπόλη.

Καὶ ὅτι κατὰτὴν ἄφιξη τοῦΒασιλιᾶἈλεξάνδρου στὶς 8 Ἰουλίου 1920 στὴν πόλη, ὁΔήμαρχος Ἐμ.Ἀλτιναλμάζης ποὺτὸνὑποδέχθηκε στὸλιμάνι καὶστὴσυνέχεια ἀπὸἄμβωνος ὁΜητροπολίτης, στὴδοξολογία ποὺἀκολούθησε στὴΜητρόπολη, ἀνακοίνωσανὅτι, πρὸς τιμὴν τοῦἀφιχθέντος Βασιλέως, θὰὀνομάζουν τὴν πόλη τους, «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ»]

- Advertisement -

Έτσι λοιπόν πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020, συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την ιστορική εκείνη  ημέρα που η Αλεξανδρούπολη πήρε το όνομα της, γεγονός που πέρασε απαρατήρητο, χωρίς κάποια εκδήλωση ή έστω και ανακοίνωση από πλευράς του Δήμου της Αλεξανδρούπολης.

Με έγγραφη πρότασή μου προς το Δημοτικό Συμβούλιο, καλώ τον Δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους να πάρουμε μια ιστορική απόφαση με αφορμή αυτή την επέτειο, με σκοπό να ανεγερθεί άγαλμα με έφιππο αδριάντα του Βασιλέως Αλεξάνδρου, επάνω σε μια μαρμάρινη βάση που να δεσπόζει σε περίοπτη θέση στην παραλία της Αλεξανδρούπολης.

Επί πλέον είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αποκτήσουμε ένα περίοπτο κλασσικό άγαλμα το οποίο θα κοσμεί την πόλη μας,  αποτελώντας ένα σημαντικό σημείο αναφοράς ιστορικής και τουριστικής σημασίας.

Παύλος Α. Μιχαηλίδης

Αρχιτέκτονας μηχανικός

Ανεξάρτητος

Δημοτικός Σύμβουλος

Σημείωση Ε.Θ.:

Η Εφημερίδα μας συνηγορεί την πρόταση.

Γιατί δεν είναι λίγοι εκείνοι που εσφαλμένα συνδέουν την Αλεξανδρούπολη με τον Μέγα Αλέξανδρο.

Όμως οι …«Δημοκράταροι» της Αλεξανδρούπολης, θα επιτρέψουν να στηθεί ο Αδριάντας;

όταν άλλαξαν σε δρόμο της πόλης, ακόμα και το όνομα του Βασιλέως Δολογγού, Βασιλέως της Αρχαίας Θράκης;

Χωρίς βέβαια να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση.

Και χωρίς κανένα σεβασμό στα ιστορικά γεγονότα.

Μικρότητες έναντι στης ιστορίας από μικρούς ανθρώπους.

Σ.Κ.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This