9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

Θα δοθούν δύο παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας

Με τα θεατρικά έργα «ΧΑΛΙΜΑ» και «ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΤΟΝ ΠΑΠΑ» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη – Δωρεάν οι παραστάσεις – Οι θεατές θα πληρώνουν μόνο το αντίτιμο εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις «ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» του ΥΠΠΟΑ και σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και τον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών, σας ενημερώνει για την πραγματοποίηση δύο παραστάσεων (παραγωγές της ΕΛΣ) στο αρχαίο θέατρο Μαρώνειας: 

Χαλιμά

Θεόφραστος Σακελλαρίδης

- Advertisement -

5 Αυγούστου,ΑρχαίοΘέατροΜαρώνειας,ώραπροσέλευσης19:45, ώραέναρξης20:30 

Η Χαλιμά, φαντασμαγορική οπερέτα σε τρεις πράξεις, όπως τη χαρακτηρίζει ο δημιουργός της, σημείωσε τεράστια επιτυχία όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’20 αλλά και στη δεκαετία του ’30 σε αθηναϊκά θέατρα, αλλά και σε περιοδείες στην Ελλάδα και στα κέντρα της ελληνικής διασποράς. Η υπόθεση, σύμφωνα με το λιμπρέτο του Σπύρου Ποταμιάνου, εμπνευσμένη αμυδρά από τις Χίλιες και μία νύχτες, εξελίσσεται σε ένα παλάτι της Ανατολής, όπου ο κουτοπόνηρος μάγειρας Αλή Μουσακάς χρησιμοποιείται ως όργανο των ερωτικών σχεδίων της σαγηνευτικής Χαλιμάς και του αιχμάλωτου πρίγκιπα Σαχ Ρουμάν. 

Η Χαλιμά πρωτοπαρουσιάστηκε από τον θίασο της Ολυμπίας Καντιώτη-Ριτσιάρδη στο Θέατρο Μοντιάλ, στις 31 Αυγούστου 1926. Τον κεντρικό ρόλο ερμήνευε η ίδια η Καντιώτη-Ριτσιάρδη, τον Σαχ Ρουμάν ο Σπύρος Μπάρτζος και τον Αλή Μουσακά ο Παρασκευάς Οικονόμου. Η σκηνοθεσία ήταν του Κωστή Βελμύρα, ενώ την ορχήστρα διηύθυνε ο ίδιος ο συνθέτης. Η Χαλιμά ανασύρθηκε από τα μουσικά αρχεία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και παίχθηκε σε πρώτη σύγχρονη αναβίωση το 2013 στην ΕΛΣ. 

Ενορχήστρωση για τετραμελές ενόργανο σύνολο: Μιχάλης Παρασκάκης 

Διανομή: Χαλιμά Άννα Στυλιανάκη, Σαχ Ρουμάν Δημήτρης Πακσόγλου, Αλή Μουσακάς Βαγγέλης Μανιάτης, ΑμηνάΜυρτώ Μποκολίνη, Αβούλ/Καδής/ΡασίντΚωστής Ρασιδάκης, Ζουμπέιντα Λυδία Αγγελοπούλου 

Μουσικοί:Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο),Διονύσης Βερβιτσιώτης (βιολί),Γιάννης Κρητικός (κλαρινέτο),Σταμάτης Πασόπουλος (μπαγιάν)

Θέλω να δω τον Πάπα! 

Θεόφραστος Σακελλαρίδης 

6 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας, ώρα προσέλευσης 19:45, ώρα έναρξης 20:30 

Στο Θέλω να δω τον Πάπα! ξεδιπλώνεται στο έπακρο η σύγχρονη αστική θεματολογία του Σακελλαρίδη, ο οποίος υπογράφει και το ποιητικό κείμενο του έργου, υποσκάπτονται τα θεμέλια της αστικής ζωής και ασκείται βιτριολική κριτική στον θεσμό της οικογένειας. Ακολουθώντας, βεβαίως, τα πρότυπα του είδους, ο συνθέτης επιδεικνύει ιδιαίτερη μουσικοθεατρική επινοητικότητα στη σκιαγράφηση των χαρακτήρων που δυναμιτίζουν τις σταθερές της οικογενειακής ζωής. 

Το λιμπρέτο της οπερέτας αποτελεί διασκευή στα καθ’ ημάς της φάρσας του Μωρίς Εννεκέν Οικιακές χαρές (1894). Σε έργα του Εννεκένβασίζονται και άλλα σημαντικά έργα του συνθέτη, όπως ο Βαφτιστικός (1918) και η Κόρη της καταιγίδος (1923). Η σφιχτή φάρσα του Εννεκέν αποδίδεται σε ρέοντα θεατρικό λόγο από τον Σακελλαρίδη, ο οποίος και στο έργο αυτό επιτυγχάνει μια ιδεώδη μουσικοθεατρική δραματουργία διανθίζοντας την πλοκή με τα δεκαπέντε μουσικά νούμερα της οπερέτας. 

Ενορχήστρωση για τετραμελές ενόργανο σύνολο: Μιχάλης Παπαπέτρου 

Διανομή: Ρίτα Άννα Στυλιανάκη, Αδριανός Δημήτρης Πακσόγλου, Λατρούδης Βαγγέλης Μανιάτης, ΆνναΜυρτώ Μποκολίνη, ΒαρονάςΚωστής Ρασιδάκης, κυρία Λατρούδη Λυδία Αγγελοπούλου 

Μουσικοί:Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο),Διονύσης Βερβιτσιώτης (βιολί),Γιάννης Κρητικός (κλαρινέτο),Σταμάτης Πασόπουλος (μπαγιάν)

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΣΟΔΟΥ ΚΑΙ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 

Μέγας Δωρητής ΕΛΣ: ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ 

page3image8376

Οι παραστάσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο, όπου υπάρχει.
Για την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο πρέπει να καταβληθεί το αντίτιμο της εισόδου, το οποίο για το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας ανέρχεται στα 3 € το ακέραιο, 2 € το μειωμένο.
Εισιτήρια θα διατίθενται την ημέρα της παράστασης στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας από τις 19:45, και θα επιδεικνύεται μαζί το δελτίο εισόδου/προκράτηση θέσης. 

ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ στον σύνδεσμο: https://digitalculture.gov.gr/2020/07/oli-i-ellada-enas-politismos/

Ενημερώνουμε, ακόμη, ότι είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας από κάθε θεατή κατά την είσοδό του και μέχρι την τοποθέτησή του στη θέση του, καθώς και κατά την έξοδό του (ΚΥΑ αρ. Δ1α/Γ.Π. οικ/44076, ΦΕΚ 2798/Β/11- 7-2020). 

Σημειώνουμε ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία. Ισχύει ο κανόνας της απόστασης των 1,5 μέτρων κατ’ ελάχιστον για ανοικτούς χώρους και 2 μέτρων για κλειστούς χώρους. 

Μέγιστος αριθμός θεατών: 170 άτομα 

Πληροφορίες: 2533043016 Μιχάλης Δημητρακάκης, φύλακας ΕΦΑ Ροδόπης 2531022411 Νάγια Δαλακούρα, αρχαιολόγος ΕΦΑ Ροδόπης 

Η Προϊσταμένη και το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης με χαρά θα υποδεχτούν το κοινό στις καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις. 

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Να συσταθεί ανεξάρτητη επιτροπή αγώνα για το θέμα του «ΚΥΤ» Φυλακίου

Να δημιουργηθεί ένα ευέλικτο και συμπαγές σώμα, που θα είναι ανεξάρτητο από τα κόμματα και θα εκφράζει την γνήσια...

More Articles Like This