9.4 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 29 Νοεμβρίου, 2020

Φωνή σε όλους τους πολίτες της Θράκης

Στο Προεδρείο της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την Θράκη, δεν εκλέχθηκε ούτε ένας Θρακιώτης Βουλευτής – Θα συνταχθεί κατάλογος Τεχνοκρατών για υλοποιήσιμες προτάσεις ανάπτυξης

Η πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης.

Συνεδρίασε προχθές, Τρίτη 28 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι, η 26μελής επιτροπή για τη Θράκη στην αίθουσα Βενιζέλου της Βουλής. Πρόεδρος της επιτροπής ψηφίστηκε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Η επιτροπή έρχεται να συνεχίσει το έργο μιας παλαιότερης επιτροπής, με πρόεδρο την αείμνηστη Βιργινία Τσουδερού, που το 1992 είχε καταθέσει πόρισμα για τη Θράκη. Έκτοτε συνέβησαν πολλά και η Θράκη απαιτεί την ιδιαίτερη φροντίδα της πολιτείας.

Η επιτροπή θα κινηθεί σε δυο άξονες: τα ζητήματα ανάπτυξης (την οικονομία και τις υποδομές) από τη μια και τα θεσμικά θέματα (όπως η διαθρησκευτική συνύπαρξη) και τα ζητήματα ασφάλειας της περιοχής από την άλλη. 

- Advertisement -

Στη σύντομη παρέμβασή του, ως μέλος της επιτροπής, ο Βουλευτής ΝΔ κ. Δημήτρης Καιρίδης εξειδίκευσε τους άξονες εργασίας, με βάση τόσο την προηγούμενη, όσο και τη διεθνή εμπειρία και ζήτησε να συμπεριληφθεί, ιδίως στα ζητήματα ανάπτυξης, συνολικά η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μιας και οι νομοί Καβάλας και Δράμας αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο με τη Ξάνθη, τη Ροδόπη και τον Έβρο, και η Δράμα (αλλά και η Καβάλα) υποφέρει από ένα από τα χαμηλότερα κατά κεφαλή εισοδήματα στην ΕΕ, με μεγάλη ανεργία και εκροή πληθυσμού.

Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη μιλάει με τον πρώην πρωθυπουργό και βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γιώργο Παπανδρέου στην έναρξη των εργασιών του «22ου Διεθνούς Συμποσίου της Σύμης», με θέμα “Ο κόσμος μετά την πανδημία του COVID – 19 , ώρα για διεθνή αλληλεγγύη”, που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, Κυριακή 26 Ιουλίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Η επιτροπή θα επισκεφτεί την περιοχή και θα συνομιλήσει με όλους τους αρμόδιους φορείς ενώ θα λειτουργήσει και μια ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου κάθε πολίτης θα μπορεί να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις. Στόχος είναι ένα συγκεκριμένο, κοστολογημένο και άμεσα υλοποιήσιμο πρόγραμμα δράσεων για την ανάπτυξη και τη θωράκιση της Θράκης, που αποτελεί τον εθνικό μας προμαχώνα. «Η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής ορίστηκε για τη 1η Σεπτεμβρίου (οπότε και θα κεράσω τα μέλη καθώς συμπίπτει με τα γενέθλιά μου…)», δήλωσε ο κ. Καιρίδης. 

«Είμαι πραγματικά χαρούμενος που μετέχω σε αυτήν ειδικά την επιτροπή που πιστεύω ότι έχει να επιτελέσει σπουδαίο εθνικό έργο. Σήμερα, ξεκινήσαμε με τους καλύτερους οιωνούς μέσα σε κλίμα συναίνεσης όπως το ζήτημα της Θράκης επιβάλλει».

Πάντως, αίσθηση προκάλεσε η καταγγελία του Κυριάκου Βελόπουλου ότι δεν εκλέχθηκε στο προεδρείο τοπικός βουλευτής από τη Θράκη. «Γιατί λειτουργείτε αθηνοκεντρικά; Δεν ακούτε την πικρία της περιφέρειας;» διερωτήθηκε στην Ολομέλεια ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης.

Κατά τα λοιπά, στην πρεμιέρα της επιτροπής αποφασίστηκε η δημιουργία ομάδων εργασίας, μιας που θα μελετήσει τα οικονομικά και συναφή ζητήματα για την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής και μιας δεύτερης που θα μελετήσει όλα τα θεσμικά ζητήματα. 

Η επιτροπή αποφάσισε επισκέψεις στη Θράκη για συναντήσεις με φορείς της περιοχής.

Αποφάσισε, επίσης, να ζητήσει τη συνδρομή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία θα υπηρετήσει τη διαβούλευση με προτάσεις και παρατηρήσεις για την ανάπτυξη της περιοχής.

Με στόχο «να μην αφεθεί ανεκμετάλλευτη καμία πηγή έμπνευσης και γνώσης», η πρόεδρος της Επιτροπής προέτρεψε τους βουλευτές να προτείνουν κατάλογο τεχνοκρατών με γνώση και άποψη για την Θράκη.

«Θέλουμε να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή πληροφόρηση και τις περισσότερες δυνατές προτάσεις» δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη και τόνισε ότι με την ολοκλήρωση των εργασιών της, η επιτροπή θα πρέπει να καταλήξει σε προτάσεις υλοποιήσιμες.

Πρόταση κατά την διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου κ. Χρήστος Δερμεντζόπουλος, με την οποία ζητά να τεθούν οι εργασίες της Επιτροπής σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, έτσι ώστε  να εξασφαλιστεί η ενεργή συμμετοχή των πολιτών της Θράκης στη διαμόρφωση των προτάσεων που θα συντάξει η Επιτροπή. 

Η πρόταση του κ. Δερμεντζόπουλου βρήκε θετική ανταπόκριση από την Πρόεδρο της Επιτροπής κ Ντόρα Μπακογιάννη η οποία και απευθύνθηκε  στον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκη έτσι ώστε να  διερευνηθεί  ο τρόπος  με τον οποίο η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα μπορούσε να τεθεί σε άμεση λειτουργία.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Ο κορονοϊός πιέζει το Γεν. Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης

Δεν γκρέμισαν τοίχο, γκρέμισαν γυψοσανίδες για δημιουργία νέας πτέρυγας ΜΕΘ – Ευχαριστήριο του Δ/τη Ευάγγελου Ρούφου στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ Ο...

Συγχαρητήρια στην Δ/ση Ασφαλείας Ορεστιάδος

Συνέλαβαν στο Διδυμότειχο τον αρχηγό σπείρας Πακιστανών που προσπαθούσε, μετά το άγριο έγκλημα στα Καμίνια, να διαφύγει στην Τουρκία Συνελήφθη στο Διδυμότειχο ο βασικός ύποπτος για την...

Εκκίνηση διαδικασίας συμψηφισμού για το 12%

Το Επιμελητήριο Έβρου καλεί τα μέλη του να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά που χρειάζονται Στη διάθεση των επιχειρηματιών-δικαιούχων του λεγόμενου 12% είναι πλέον όλα τα στοιχεία...

Ποιοι δεν… θέλουν τον κόμβο του Νοσοκομείου;

Την ώρα που η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. έχει εξασφαλίσει πιστώσεις, υπάρχουν αντιδράσεις, γιατί τα ασθενοφόρα θα περνούν από το Campus της Ιατρικής Σχολής και θα…...

Κέντρο υποδοχής επισκεπτών για τους Πελαργούς στον Πόρο Φερών

Το μοναδικό Ευρωπαϊκό Χωριό Πελαργών, βρίσκεται στον Έβρο – Παρεμβάσεις στο παλιό Δημοτικό Σχολείο του Πόρου – Παιχνίδια, Θεατράκι, κλπ. Οι Πελαργοί εδώ και μήνες...

More Articles Like This