9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 8 Αυγούστου, 2020

ΛΟΓΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΡΑ

Το προεκλογικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης έχει ανατραπεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού – Ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις – Μείωση των βουλευτών σε 250 – Αύξηση σε 5% του ορίου εισόδου των κομμάτων της Βουλής

Μπορεί οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι οι Έλληνες δεν επιθυμούν την πρόωρη διενέργεια εκλογών στην χώρα μας.

Όμως υπάρχουν και λογικές προσεγγίσεις που λένε ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν τώρα, για άνετη υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, αντιμετώπιση των εθνικών κινδύνων και ενδεχομένως κοινωνικών ή και πολιτικών αναστατώσεων.

1. Δεδομένα

- Advertisement -

α. Το προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης ανατράπηκε πλήρως, λόγω πανδημίας, κατά συνέπεια, νομιμοποιείται να κάνει νέο πρόγραμμα και να ζητήσει τη λαϊκή ετυμηγορία για την έγκρισή του. 

β. Επίσης, το προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης ήταν ή οπωσδήποτε κατάργηση της απλής αναλογικής, η όποια έγινε μεν, απαιτούνται όμως για την εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου διπλές εκλογές.

2. Προβλήματα της χώρας

α. η πανδημία βρίσκεται ακόμα εδώ, και είναι-κατά τους ειδικούς- άγνωστη η εξέλιξή της, με το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέα αυστηρά και όχι δημοφιλή μέτρα για την αντιμετώπισή της με αντίστοιχες κοινωνικές, οικονομικές και ενδεχομένως πολιτικές επιπτώσεις.

β. σε πολύ λίγους μήνες θα αρχίσουν να παρουσιάζονται οι δυσμενέστατες για την κοινωνία και την οικονομία επιπτώσεις της πανδημίας, οπότε θα αρχίσουν οι αντιδράσεις.

γ. υπάρχει μεγάλη ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και αλλαγές (οικονομικές, διοικητικές, κοινωνικές κ.τ.λ.), αλλά και για εθνικές συμφωνίες, οι όποιες θα απαιτήσουν αποφάσεις όχι πάντοτε εκ πρώτης όψεως δημοφιλείς, τις οποίες βέβαια θα εκμεταλλευτούν οι προνομιούχες συντεχνίες, οι διάφοροι δημαγωγοί, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση (η ποιότητά της το επιβεβαιώνει ήδη) με επιπτώσεις στη δημοφιλία ή ακόμα και στην αυτοδυναμία της κυβέρνησης με συνέπεια δυσκολίες ή ακύρωση του προγράμματος της.

Ιδιαίτερα τονίζεται το θέμα των σχέσεών μας με την Τουρκία πού κάθε μέρα οξύνεται και για το οποίο ίσως χρειαστούν τολμηρές αποφάσεις, οι όποιες σέ συνδυασμό με εκείνες που αφορούν τις ΑΟΖ με τούς γείτονές μας θα προκαλέσουν οπωσδήποτε και πολιτικές αναταράξεις.

 3. Συμπεράσματα

Όλα τα ανωτέρω απαιτούν μία νέα, ισχυρή και συμπαγή κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα αποφυγή διπλών εκλογών μέσω πανδημίας και θέρους.

4. Πρόταση

1. Η κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση δύο τροποποιήσεις του ισχύοντος νόμου της απλής αναλογικής ήτοι: α. μείωση του αριθμού των Βουλευτών σε 250 (απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία), στην όποια πιστεύω ότι δε θα τολμήσει να φέρει αντιρρήσεις σε ένα τόσο παλιό, δίκαιο και πανελλήνιο αίτημα (ίσως φέρει και πόντους στην πρωτοβουλία, καθόσον πέραν των ευνοϊκών οικονομικών επιπτώσεων ΚΑΝΕΝΑ άλλο ευρωπαϊκό κράτος δεν έχει συγκριτικά με τον αριθμό του τόσο μεγάλο αριθμό Βουλευτών. 

Ενδεικτικά: η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Πορτογαλία με πληθυσμό 16 εκ., 11 εκ. και 11 εκ. έχουν 225, 221 και 230 Βουλευτές αντίστοιχα. 

Αλλά και μεγαλύτερες χώρες έχουν ασυγκρίτως μικρότερο αριθμό Βουλευτών. Ενδεικτικά η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία με πληθυσμό 82 εκ. 65 εκ. και 60 εκ. έχουν 690,920 και 945 Βουλευτές αντίστοιχα.

β. Αύξηση τού ποσοστού εισόδου των κομμάτων στη Βουλή σε 5%, αντί 3% με τα ισχυρά επιχειρήματα: αποφυγή κατακερματισμού των πολιτικών δυνάμεων, δεδομένης της φιλαρχίας των Ελλήνων (άλλωστε ισχύει και σε άλλα κράτη -π.χ. Γερμανία) και αποφυγή εισόδου στη Βουλή ακραίων απόψεων και μωροφιλόδοξων αρχηγίσκων. 

Στις τελευταίες εκλογές έλαβαν μέρος 20 κόμματα και 4 συνασπισμοί κομμάτων.

2. Να προκηρυχθούν αμέσως, εί δυνατόν εντός τού θέρους, εκλογές.

Τα αποτελέσματα, με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις (04/06/2020 Σκάι), θα έχουν ως κατωτέρω:

Έτσι θα υπάρξει μία αυτοδυναμία 13 Βουλευτών (138-125), αλλά και συμπαγής (Βουλευτές με λίστα) για 4 τουλάχιστον χρόνια με απασχόληση τής κοινωνίας, της Πολιτείας και της διοίκησης μία μόνο Κυριακή.

Πολ. Μηχανικός-Γεωπόνος

Υδρ. Μηχανικός Grenoble

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This