9.4 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, 2020

Η Ελλάδα να… μην βιάζεται

Οι συνομιλίες με την Τουρκία πρέπει να έχουν θέμα μόνο για την Υφαλοκρηπίδα – Και να ξεκινήσουν, μετά τις Αμερικανικές εκλογές – Πότε θα ξεκαβαλικέψει το καλάμι ο Ερντογάν;

Και ξαφνικά ο Σουλτάνος της γείτονος άρχισε να ομιλεί για διάλογο με τη χώρα μας, χωρίς προϋποθέσεις, επομένως για άλλες τις τρελές διεκδικήσεις του, σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ δεν λαμβάνει υπ’ όψη τον όρο του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη να αποσύρει τον στόλο του καινά σταματήσει τις εναέριες και θαλάσσιες παραβιάσεις της ελληνικής κυριαρχίας, προτού αρχίσει ο διάλογος· απέσυρε μόνο το ερευνητικό σκάφος Ο. Ρέις, το οποίο κατέφυγε στο λιμάνι της Αττάλειας για service και ανεφοδιασμό, και μετά θα γυρίσει στην υφαλοκρηπίδα του Καστελλόριζο· συνεχίζει να λέει τα δικά του για το Καστελλόριζο, ότι κείται μακράν της Ελλάδος και πλησίον της Τουρκίας, ενώ προχθές έθεσε θέμα αφοπλισμού ειδικά της Χίου.

Ο Ερντογάν και η φιλότουρκος καγκελλάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ δείχνουν να βιάζονται για διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, υπό την αιγίδα της Γερμανίας που ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης- και δικαίως γιατί η Μέρκελ είναι ο τελευταίος σύμμαχος που απέμεινε στον Σουλτάνο ενώ ο φίλος του πρόεδρος των ΗΠΑ Τράμπ είναι απορροφημένος με τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, που κατά τις δημοσκοπήσεις θα χάσει, οπότε ο Ερντογάν θα μείνει μόνος. 

Επομένως η κυβέρνησή μας δεν πρέπει να βιάζεται να αρχίσει διάλογο τώρα- μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ θα είναι ο κατάλληλος χρόνος. 

- Advertisement -

Εξάλλου ο Τραμπ πίεσε τον φίλο του να μην επιχειρήσει στρατιωτική επέμβαση εν μέσω αμερικανικών εκλογών γι’ αυτό και ο Σουλτάνος τα έχει χαμένα: το πρωί είναι επιθετικός και θέλει 17 μεγάλα νησιά του Αιγαίου και το βράδυ ζητάει διάλογο, τείνων κλάδων ελαίας και παριστάνονταςτή γατούλα, κατά την τουρκική αντιπολίτευση.

Η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει συνεχώς δια του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών, ότι η χώρα μας ένα μόνο θέμα θα συζητήσει με την Τουρκία, τη χάραξη της υφαλοκρηπίδας των δύο χωρών, που πλέον συμπίπτει με την ΑΟΖ και σέ περίπτωση που οι δύο κυβερνήσεις δεν μπορούν να καταλήξουν σε λύση, να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης· τίποτε άλλο δεν συζητάμε. 

Η Τουρκία όμως, όπως πολλάκις είπε ο πρόεδρός της και οι αξιωματούχοι του, θέλει αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου για να μπορεί να τα καταλάβει αμαχητί, θέλει τη Θράκη, ίσως την Κρήτη, συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, την Κύπρο ή τουλάχιστον το φυσικό της αέριο στο νότο και προφανώς να προσκυνήσουμε όλοι μας τον Σουλτάνο και το χαλιφάτο του. 

Ε, όχι, καλύτερα να ξεσπάσει ο πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών.

Πρόσφατα έγιναν στο Βερολίνο σχετικές συζητήσεις σε επίπεδο διπλωματών, που δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενό τους, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου, αμέσως μετά, τις τίναξε στον αέρα, με αφορμή τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου.

Όμως πριν λίγες ήμερες, την Κυριακή 13/9, δημοσιεύθηκαν στην «Καθημερινή» δύο άρθρα, των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδος Ν. Δένδια και του ομολόγου του της Τουρκίας Ν. Μ. Τσαβούσογλου, για τον διάλογο των δύο χωρών, πλην το κάθε άρθρο απείχε παρασάγγας από το άλλο, τουτέστιν δεν υπήρχε σύμπτωση απόψεων για κανένα θέμα· ήταν ένας διάλογος κωφών.

Διερωτόμαστε αν θα καταστεί δυνατόν να συμπέσουν οι απόψεις των δύο χωρών κάποτε, στο βάθος των συζητήσεων.

Προσωπικά δεν πιστεύω ότι ο Ερντογάν θα κατέβει από το καλάμι που έχει καβαλήσει, για να συζητήσει λογικά και δη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη Συμφωνία για το δίκαιο της θαλάσσης του ΟΗΕ και όχι σύμφωνα με το προσωπικό του οθωμανικό δίκαιο. 

Και κάτι ακόμη: Ποιος εγγυάται, αν καταλήξουμε στο Δ.Δ. της Χάγης, ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει την απόφασή του, αν αυτή δεν την ευνοεί 100%; Προφανώς κανένας. 

Ο μόνος τρόπος για να συνέλθει ο Ερντογάν από τα εφιαλτικά δράματά του, για την αναγέννηση της οθωμανικής αυτοκρατορίας υπό αυτόν, είναι η εγκατάλειψή του από τους τελευταίους υποστηρικτές του, Μέρκελ και Τράμπ· ήδη η ΕΕ έχει ταχθεί εναντίον του, ενώ η 3η Νοεμβρίου μπορεί να απαλλάξει τον δυτικό κόσμο από τον Τράμπ- τότε ο υποψήφιος Σουλτάνος θα τελειώσει οριστικά και θα λυθούν βάσει του διεθνούς δικαίου όλα τα προβλήματα στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Η κυβέρνησή μας δεν πρέπει να βιάζεται για συζήτηση με την Τουρκία και δη πριν τη Σύνοδο Κορυφής που θα καθορίσει σκληρές κυρώσεις για τη Λευκορωσσία και την Τουρκία.

Αυτές τις κυρώσεις θέλει να αποφύγει ο Ερντογάν και λέει ότι είναι έτοιμος για διάλογο αλλά εμείς πρέπει να περιμένουμε τη Σύνοδο Κορυφής, να επιμένουμε στον καθορισμό σκληρών κυρώσεων, που θα στραγγαλίσουν την παραποιούσα τουρκική οικονομία, οι οποίες θα εφαρμοστούν αν αποτύχει ο διάλογος. 

Όσο για τις κυρώσεις, ο πρόεδρος της Κύπρου Ν Αναστασιάδης το έθεσε σωστά: οι κυρώσεις προς την Τουρκία πρέπει να είναι σκληρές, ανάλογες εκείνων για τη Λευκορωσσία, διαφορετικά θα προβάλει veto για τις κυρώσεις στη Λευκορωσσία.

Ήδη οι πάντες έχουν ταχθεί κατά της Τουρκίας: Οι ΗΠΑ, Στέιτ Ντι-πάρτμεντ και ο υπουργός του Μ. Πομπέο, πού ζητούν αποφυγή στρατιωτικής σύγκρουσης και διάλογο- ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμ. Μακράν που στηρίζει ανοικτά τη χώρα μας και η διάσκεψη των 7 ευρωμεσογειακών χωρών, ενώ η Γαλλία απέκτησε βάση στην Κύπρο το Ισραήλ, η Αίγυπτος, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ και άλλες αραβικές χώρες συνάπτουν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Ανοικτά υπέρ της Ελλάδος ο καγκελλάριος της Αυστρίας Κούρτς- δηλώσεις υπέρ της χώρας μας έκανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάυεν και ο αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζ. Μπορέλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βέμπερ και άλλοι πολλοί.

Όντως η Τουρκία έχει απομονωθεί διπλωματικά, πλην ο Σουλτάνος δεν ζει σε αυτόν τον κόσμο για να το καταλάβει. 

Παναγιώτης Μποκοβός

Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών, 

πρώην Υφυπουργός Οικονομικών

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Τι επιδιώκει η Άγκυρα με τον 25ο Μεσημβρινό

Κάτω από τον κωδικό «25ος Μεσημβρινός» η Τουρκία συγκετρώνει όλες τις διεκδικήσεις της, για υφαλοκρηπίδα, FIR, έρευνα-διάσωση και...

Σχολικό πείραμα από Ξάνθη θα ταξιδέψει στο διάστημα

Οι μαθητές του 2ουΛυκείου Ξάνθης πραγματοποίησαν το όνειρό τους για ένζυμο σε συνθήκες μικροβαρύτητας – Στις αρχές του 2021 η εκτόξευση στο...

Πρόστιμα 30.000 ευρώ επέβαλε το ΕΣΡ σε 15 Περιφερειακά Κανάλια

Ανάμεσα σ’ αυτά και το ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, λόγω της μετάδοσης των αναφορών που έκανε ο Κυριάκος Βελόπουλος κατά των Σκοπιανών – Λογοκρισία...

Ούτε ένα στρέμμα με ζαχαρότευτλα!!!

Δεν καλλιεργήθηκε το 2020 στον Έβρο – Το Εργοστάσιο Ζάχαρης της Ορεστιάδας πρέπει να το ξεχάσουμε – Δεν υπάρχει πλέον για τους...

Να λειτουργήσουν ξανά τα λατομεία στο Κουφόβουνο Διδ/χου

Μπορούν να εξασφαλίζουν οικονομικά υλικά για τα δημόσια και ιδιωτικά έργα που εκτελούνται στον Έβρο – Δεν χρειάζεται να φέρνουμε αδρανή υλικά...

More Articles Like This