9.4 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, 2020

Καστελόριζο χρόνια πολλά

Η Ελλάδα και η Ευρώπη αρχίζουν από το Καστελόριζο και τον Έβρο

Δεν ξέρω τι θα απογίνει με τους απέναντι σαχλαμαράκηδες, οι οποίοι (εύχομαι να) «μαζεύτηκαν» και απέσυραν την ερευνητική σακολέβα τους από την υφαλοκρηπίδα μας. Ξέρω, όμως, ότι προχθές το Καστελόριζο ήταν γαλανόλευκο, γιορταστικό και φιλοξένησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επικεφαλής κλιμακίου υπουργών και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως και να το δει κανείς, όταν την προηγούμενη της επίσκεψης της Κατερίνας Σακελλαροπουλου στο Καστελόριζο και στη Ρω επισκέπτεται τη Λευκωσία ο υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ και η Τουρκία «κόβει» τη NAVTEX που έχει εξαγγείλει και αποσύρει το ερευνητικό σκάφος «μαϊμού» από την περιοχή, δύσκολα μπορείς να μιλήσεις για κάτι άλλο παρά για αισιόδοξο μήνυμα.

- Advertisement -

Και μπορεί να πήγε για μια ρακή στο Κας εκείνος ο «ψευτόμαγκας» υπουργός Αμύνης των απέναντι, ο οποίος έχει από καιρό αρχίσει να ανησυχεί για τη δική του τύχη, καθώς στενεύει ο κλοιός γύρω από την αποτυχημένη κυβέρνηση Ερντογάν, αλλά ούτε μαντίλι δεν κουνήθηκε!

Χθες, ο στρατηγός Κωνσταντίνος Ζιαζιάς αναφέρθηκε στο Καστελόριζο με την ακόλουθη δημοσίευση: «Καστελόριζο. Το διαμάντι της Ελλάδας! Στέκει(πολύχρωμος) βράχος ανάμεσα στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την ελληνική αποφασιστικότητα.

Ένας βράχος δέκα τετραγωνικών χιλιομέτρων πλέει σε μια θάλασσα προβλημάτων. Στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου ανήκουν τα νησιά Ρω, Στρογγυλή, Άγιος Γεώργιος, Ψωράδια, Ψωμί, Αγριελιά και Τραγονέρα. Εβδομήντα επτά χρόνια από την απελευθέρωση του Καστελόριζου, 13 Σεπτεμβρίου του 1943, το αντιτορπιλικό “Ναύαρχος Κουντουριώτης’’ καταπλέει στο λιμάνι του Καστελόριζου και απελευθερώνει το νησί μας. Είναι το πρώτο κομμάτι ελληνικής γης που απελευθερώνεται. 

Το Καστελόριζο δεν απέχει 500 χιλιόμετρα από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η Ελλάδα και η Ευρώπη αρχίζουν από το Καστελόριζο και τον Έβρο. 

Τιμή και δόξα στους άγρυπνους φρουρούς μας! Τιμή και δόξα στους Ακρίτες μας! Χρόνια πολλά, Καστελόριζο! 

Το Καστελόριζο είναι Δωδεκάνησα, διότι στο άρθρο 14 της Συνθήκης των Παρισίων του 1947, στο πρώτο εδάφιο, που φαίνεται να αγνοεί και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, βρίσκεται στον κατάλογο των νησιών των Δωδεκανήσων, που παραχωρεί εξ ολοκλήρου η δημοκρατική Ιταλία στην Ελλάδα. Κατά συνέπεια, στην ερώτηση “αν το Καστελόριζο βρίσκεται στο Αιγαίο ή στη Μεσόγειο, η ελληνική απάντηση, που είναι αποδεκτή από όλα τα κράτη που υπέγραψαν τη Συνθήκη των Παρισίων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι ότι “το Καστελόριζο ανήκει στα Δωδεκάνησα λόγω άρθρου 14”».

Τι να λέμε τώρα για το Καστελόριζο! Ελληνικό, ελληνικότατο, γαλανό, γαλανόλευκο. Μέχρι και βραβείο Όσκαρ κέρδισε η Ελλάδα για την ταινία «Μεντιτερανέο» που γυρίστηκε εκεί. 

Ασφαλώς, τίποτα δεν είναι τυχαίο…

Η ΑΚΙΣ

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr: Φρούδες ελπίδες για την Διακομματική της Θράκης

Δύσπιστοι οι πολίτες για το έργο που θα παράξει η Επιτροπή – Τι δήλωσαν οι ερωτηθέντες στην...

Όχι στην μετακίνηση της 7ης Μ/Κ Ταξιαρχίας από τον Προβατώνα

Το κλείσιμο του Στρατοπέδου «Δελαγραμματίκα» θα είναι καταστροφικό για την τοπική κοινωνία – Τι αναφέρει το ΨΗΦΙΣΜΑ των φορέων της περιοχής –...

H Nτόρα Μπακογιάννη ενημερώθηκε για τις δυνατότητες της Θράκης

Επισκέφθηκε τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξ/πολης, καθώς και το Επιμελητήριο Έβρου – Συνάντηση με τους θεσμικούς φορείς

Ο Άρειος Πάγος για την Θράκη

Ευρίσκεται προ των ευθυνών του για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» - η Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν είναι δεσμευτική για την Ελλάδα...

Ετοιμάζεται τώρα να… πολιτευθεί στην Ροδόπη;

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού, καταδικάζει την προσβολή στον Πρόεδρο της «Μητέρας Πατρίδας μας»...

More Articles Like This