9.4 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου, 2020

«Κουμπαράς» για την ασφάλιση των εργαζομένων

Πως θα λειτουργήσει το καθεστώς κεφαλαιοποίησης των εισφορών, από το 2021, για τις επικουρικές συντάξεις

Άμεσα, από τις αρχές του 2021, οι νεοεισειρχόμενοι στην αγορά εργασίας θα εντάσσονται στο νέο καθεστώς πλήρους κεφαλαιοπονήσεως της επικουρικής συντάξεως ενώ εθελοντικά θα μπορούν να εντάσσονται στο νέο σύστημα και όσοι άλλοι εργαζόμενοι το επιθυμούν. 

Οι εισφορές των νεοασφαλισμένων μισθωτών δεν θα χρησιμοποιούνται για την πληρωμή των σημερινών επικουρικών συντάξεων, αλλά θα κεφαλαιοποιούνται στον ατομικό «κουμπαρά» του κάθε ασφαλισμένου.

Οι εισφορές θα διατηρούνται σε έναν ατομικό λογαριασμό, ο οποίος θα ανήκει στον ασφαλισμένο και ο οποίος ουσιαστικά θα «αυγατίζει», εξασφαλίζοντας στον εργαζόμενο όταν φθάσει σε ηλικία συνταξιοδοτήσεως σημαντικές οικονομικές αποδόσεις.

- Advertisement -

Οι εργαζόμενοι θα πάψουν να εισφέρουν για επικουρική ασφάλιση στο υφιστάμενο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφαλίσεως (ΕΤΕΑΕΠ).

Οι εισφορές προς το ΕΤΕΑΕΠ θα αντικατασταθούν από εισφορές προς έναν προσωπικό κουμπαρά όπου το 6% (3% ο εργαζόμενος & 3% ο εργοδότης) των μεικτών αποδοχών των εργαζομένων, πάνω από ορισμένο κατώφλι, θα συσσωρεύονται και θα επενδύονται σε διακριτές ατομικές ασφαλιστικές μερίδες που θα τηρούνται από τους ασφαλισμένους στο πλαίσιο «νέων Ασφαλιστικών φορέων» (Επαγγελματικών Ταμείων, Κλαδικών Ταμείων, Συνταξιοδοτικών Ταμείων, κ.λπ.). 

Το μεγάλο ζητούμενο είναι πώς θα καλυφθεί το κόστος της μεταβάσεως στο νέο καθεστώς, που ξεπερνάει τα 50 δισ. ευρώ, εις βάθος χρόνων.

Μοναδική αποταμίευση

Με την υπάρχουσα οικονομική κρίση για ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων, οι ασφαλιστικές εισφορές είναι η μοναδική αποταμίευση, που θα μπορέσουν να κάνουν στην ζωή τους, επομένως οι καλύτερες αποδόσεις είναι πολύ σημαντικές.

Έτσι σταδιακώς η επικουρική θα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της συνολικής συντάξεως, ενώ σήμερα η μέση επικουρική δεν ξεπερνά τα 150 ευρώ.

Ο δεύτερος πυλών θα έχει εξ ίσου υποχρεωτικό χαρακτήρα για τούς νεοεισερχομένους, ενώ θα εξασφαλίζει στους ασφαλισμένους σημαντικούς βαθμούς ελευθερίας: ηλικία λήψεως προϊόντος, μείγμα εφάπαξ και μηνιαίων καταβολών και επενδυτική στρατηγική αλλά και εναλλακτικό επενδυτικό φορέα πέραν του κρατικού.

Οι εναλλακτικοί φορείς ασφαλίσεως θα μπορούν να είναι επαγγελματικά ταμεία ή επενδυτικές και ασφαλιστικές εταιρείες που θα ελέγχονται αυστηρά και θα επιβλέπονται από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Ποιοι γλυτώνουν από την συλλογή των αποδείξεων

Ιδού οι κατηγορίες φορολογούμενων που έχουν πλήρη απαλλαγή και από τις ηλεκτρονικές και τις χάρτινες αποδείξεις Φορολογούμενοι 70 ετών και...

Άμεση λύση στο ζήτημα των επιταγών

Ζητεί ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης – Οι τράπεζες επιμένουν στην είσπραξη Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης απέστειλε προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Υπουργό...

Και ξαφνικά… επίθεση των Τούρκων στη Ρωσία

Σε «διαζύγιο» οδηγείται η σχέση Πούτιν-Ερντογάν, καθώς η Τουρκία ετοιμάζει την μεγάλη στροφή προς τον Αμερικανικό παράγοντα ''Είναι προφανές ότι μια χώρα που βρίσκεται στην...

Όλα τα επιδόματα είναι ακατάσχετα

Αλλαγές φέρνει το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, που ψηφίσθηκε στην Βουλή, για την χορήγηση των επιδομάτων – Για πρώτη φορά δικαιούχοι, για το ελάχιστο...

Μεταλλάξεις του Covid-19 και μετά τον εμβολιασμό

Έρευνα-σοκ – Θα αρχίσουμε να τροποποιούμε τα εμβόλια, λένε οι επιστήμονες, εάν αυτό χρειασθεί O κορωνοϊός μεταλλάσσεται μεν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μεταδίδεται και πιο...

More Articles Like This