9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2020

Ποιοι διεκδικούν τα λιμάνια Καβάλας – Αλεξανδρούπολης

Αυξημένο το επενδυτικό ενδιαφέρον, μετά την παράταση 4 εβδομάδων που δόθηκε, για την Α’ φάση του διαγωνισμού – Οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ ήδη χρησιμοποιούν το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο από ελληνικούς όσο και από ξένους ομίλους έχει προσελκύσει η ιδιωτικοποίηση των λιμένων Ηγουμενίτσας, Αλεξανδρούπολης και Καβάλας. Είναι μάλιστα τέτοιο το ενδιαφέρον και οι διεργασίες που έχει κινητοποιήσει, που το ΤΑΙΠΕΔ, ανταποκρινόμενο σε σχετικά αιτήματα των υποψηφίων, έδωσε παράταση στην προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία αρχικά είχε προσδιοριστεί για τις 2 Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, έδωσε δύο βδομάδες παράταση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το λιμένα της Αλεξανδρούπολης, τρεις εβδομάδες για τον προβλήτα «Φίλιππος Β΄» στον λιμένα Καβάλας και τέσσερις εβδομάδες για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. 

Αλλά για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης οι σχετικές πληροφορίες φέρουν ως ενδιαφερομένους να συμμετάσχουν, τουλάχιστον στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, και τους ομίλους Δ. Μελισσανίδη και Δ. Κοπελούζου, με τον τελευταίο να φέρεται να έχει συγκροτήσει κοινοπρακτικό σχήμα με την επίσης ελληνικών συμφερόντων Goldair.

- Advertisement -

Εκπληξη ενδεχομένως να αποτελέσει κάθοδος του Ιβάν Σαββίδη είτε ως ομίλου είτε μέσω του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, όπως οψίμως συζητείται ευρέως. Οι σχετικές αποφάσεις φαίνεται πως δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί αλλά ενδεχομένως να περιλάβουν εκδήλωση ενδιαφέροντος και για τον προβλήτα «Φίλιππος Β΄» στην Καβάλα, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές από τη συμπρωτεύουσα. Η δυναμικά εξελισσόμενη αυτή κινητικότητα που περιγράφεται από τις παραπάνω εξελίξεις είναι και ένας από τους λόγους που δόθηκε παράταση, σημειώνουν πηγές που εμπλέκονται στη διαγωνιστική διαδικασία.

Αν η Ηγουμενίτσα παρουσιάζει αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον, λόγω του γεγονότος ότι αποτελεί πύλη του εξ Ανατολών οδικού εμπορίου προς την Κεντρική Ευρώπη, η Αλεξανδρούπολη συγκεντρώνει εντονότατο γεωπολιτικό ενδιαφέρον. Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ χρησιμοποιούν ήδη το λιμάνι στο πλαίσιο της θεσμοθετημένης ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας (Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας – MDCA) ενώ ο ίδιος ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Πάιατ, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει αλλεπάλληλες επισκέψεις στην Αλεξανδρούπολη τους τελευταίους μήνες, έχει επισημάνει τον «στρατηγικό ρόλο» αυτής της πόλης ως περιφερειακού κόμβου ενέργειας, μεταφορών και εμπορίου, με ζωτική σημασία για την ευρωπαϊκή σταθερότητα και ασφάλεια».
Εχει επίσης δηλώσει για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας πως «το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο BlackSummitFinancialπρωτοστατεί σε μια ισχυρή κοινοπραξία, που περιλαμβάνει επενδυτές των ΗΠΑ, Ελληνες συμμετέχοντες και έναν ευρωπαϊκό λιμενικό φορέα με περιφερειακή εμπειρία, η οποία θα υποβάλει προσφορές για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας».

Ετσι δεν αποτελεί έκπληξη πως στις αρχές τις περασμένης εβδομάδας πραγματοποιήθηκε συνάντηση του διευθύνοντος συμβούλου της αμερικανικής κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας InternationalDevelopmentFinanceCorporation(DFC),AdamBoehler, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και μέλη της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου. Από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν επίσης ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρεϊ Πάιατ, ο αναπληρωτής υπουργός ενέργειας Mάθιου Ζέις, η πρόεδρος της αμερικανικής τράπεζας εισαγωγών – εξαγωγών Κίμπερλι Ριντ  και η υποδιευθύντρια της αμερικανικής υπηρεσίας διεθνούς ανάπτυξης Μπόνι Γκλικ.

Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε, σύμφωνα με το Μαξίμου, το αμερικανικό ενδιαφέρον για την προοπτική πραγματοποίησης επενδύσεων στη χώρα, όπως στα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Ηλίας Μπέλλος

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Ο Ναυταθλητικός Όμιλος Αλεξανδρούπολης στα «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2020»

Στοδιασυλλογικό αγώνα Optimist &  Laser 4.7 ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2020 που διοργάνωσε ο Ομιλος Θαλασσίων...

O ΔΡΟΜΕΑΣ ΘΡΑΚΗΣ σας καλεί

Σε μια μυθική Πεζοπορική διαδρομή, Μαρώνειας-Πετρωτών, την Κυριακή 1/11/2020 Ύστερα από την πολύ επιτυχημένη...

Τι επιδιώκει η Άγκυρα με τον 25ο Μεσημβρινό

Κάτω από τον κωδικό «25ος Μεσημβρινός» η Τουρκία συγκετρώνει όλες τις διεκδικήσεις της, για υφαλοκρηπίδα, FIR, έρευνα-διάσωση και αποστρατικοποίηση των νησιών μας

Σχολικό πείραμα από Ξάνθη θα ταξιδέψει στο διάστημα

Οι μαθητές του 2ουΛυκείου Ξάνθης πραγματοποίησαν το όνειρό τους για ένζυμο σε συνθήκες μικροβαρύτητας – Στις αρχές του 2021 η εκτόξευση στο...

Πρόστιμα 30.000 ευρώ επέβαλε το ΕΣΡ σε 15 Περιφερειακά Κανάλια

Ανάμεσα σ’ αυτά και το ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, λόγω της μετάδοσης των αναφορών που έκανε ο Κυριάκος Βελόπουλος κατά των Σκοπιανών – Λογοκρισία...

More Articles Like This