9.4 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, 2020

Τα 13 σημεία των ελληνικών θέσεων

Την ώρα που Ε.Ε.-ΝΑΤΟ-ΗΠΑ, κλπ. μας πιέζουν για διάλογο με την Τουρκία, ιδού τα σημεία που θα μας προφυλάξουν από παγίδες

Όλοι ομνύουν στην αναγκαιότητα του διαλόγου για την αποκλιμάκωση της έντασης και την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Διάλογο θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση υπό την καθοδήγηση της ηγεμονεύουσας τουρκόφιλης Γερμανίας. 

Διάλογο ζητάνε, μετά από συνομιλία τους, οι πρόεδροι Ντόναλντ Τραμπ και Εμμανουέλ Μακρόν. Διάλογο μεταξύ συμμάχων ζητάει το ΝΑΤΟ.

- Advertisement -

Διάλογο για τη νομιμοποίηση των τετελεσμένων ζητάει η Τουρκία. Αλλά διάλογο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, αποδέχεται και η ελληνική κυβέρνηση. 

Επειδή δε φαίνεται να αποφεύγουμε αυτήν την παγίδα, ας καταγράψουμε την εν δυνάμει ελληνική ατζέντα διαλόγου: 

1.Αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και άρση της αναγνώρισης της παράνομης αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

2.Αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

3.Αναθεώρηση των Συνθηκών Ζυρίχης – Λονδίνου με κατάργηση των εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων άλλων χωρών στην Κυπριακή Δημοκρατία.

4.Αποχώρηση όλων των εποίκων από την κατεχόμενη ζώνη της Βόρειας Κύπρου.

5.Άμεση παύση των παραβιάσεων, με ερευνητικά και γεωτρύπανα, της κυπριακής ΑΟΖ.

6.Άμεση παύση των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου των 10 ν.μ. και των υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένα νησιά.

7.Άρση του casusbelli, από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.

8.Οριοθέτηση της ελληνοτουρκικής ΑΟΖ με βάση τη μέση γραμμή και με πλήρη επήρεια όλων των ελληνικών νησιών, του Συμπλέγματος της Μεγίστης συμπεριλαμβανομένου. Μέχρι τότε άμεση παύση των πειρατικών ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

9.Κατάργηση του τουρκολιβυκού μνημονίου οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

10.Αναγνώριση από την Τουρκία της αδιαμφισβήτητης ελληνικής κυριαρχίας επί όλων των νησιών και βραχονησίδων του Αιγαίου Πελάγους.

11.Σφράγισμα, ως προς τη διέλευση λαθρομεταναστών, των τουρκικών συνόρων προς την Ελλάδα με ευθύνη των δυνάμεων ασφαλείας της γειτονικής χώρας.

12.Αναγνώριση από την Τουρκία ότι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης δεν είναι τουρκική και η ίδια δεν έχει κανένα δικαίωμα επέμβασης στα εσωτερικά της.

13.Υποχρέωση της Τουρκίας να αποκαταστήσει και να προστατεύει τις ελληνικές μειονότητες στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης, καθώς και την επαναφορά της Αγίας Σοφίας σε μουσείο.

Αυτά τα 13 σημεία πρέπει να αποτελέσουν τις βασικές ελληνικές θέσεις και να κοινοποιηθούν όχι μόνο στην Άγκυρα αλλά και σε όλες τις δυνάμεις που προτρέπουν για ελληνοτουρκικό διάλογο. 

Ατζέντα σημαίνει ότι όλα είναι διεκδικούμενα και κάθε φορά παίρνουμε αυτό που οι συσχετισμοί μας επιτρέπουν να πάρουμε. Τότε θα δούμε ποιοι θα εξακολουθήσουν να είναι υπέρ του διαλόγου.

Νίκος Ιγγλέσης

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr: Φρούδες ελπίδες για την Διακομματική της Θράκης

Δύσπιστοι οι πολίτες για το έργο που θα παράξει η Επιτροπή – Τι δήλωσαν οι ερωτηθέντες στην...

Όχι στην μετακίνηση της 7ης Μ/Κ Ταξιαρχίας από τον Προβατώνα

Το κλείσιμο του Στρατοπέδου «Δελαγραμματίκα» θα είναι καταστροφικό για την τοπική κοινωνία – Τι αναφέρει το ΨΗΦΙΣΜΑ των φορέων της περιοχής –...

H Nτόρα Μπακογιάννη ενημερώθηκε για τις δυνατότητες της Θράκης

Επισκέφθηκε τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξ/πολης, καθώς και το Επιμελητήριο Έβρου – Συνάντηση με τους θεσμικούς φορείς

Ο Άρειος Πάγος για την Θράκη

Ευρίσκεται προ των ευθυνών του για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» - η Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν είναι δεσμευτική για την Ελλάδα...

Ετοιμάζεται τώρα να… πολιτευθεί στην Ροδόπη;

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού, καταδικάζει την προσβολή στον Πρόεδρο της «Μητέρας Πατρίδας μας»...

More Articles Like This