Το κλιμάκιο του νησιού αναλαμβάνει ακόμα και τις διασώσεις ορειβατών – Να απαγορευθεί η άνοδος στο βουνό, χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό – Μεγάλη προσοχή στις φωτιές

Ήταν στις 20 Αυγούστου όταν στη Σαμοθράκη στήθηκε μια τεράστια επιχείρηση για τον εντοπισμό 2 ατόμων, ένας εκ των δύο ως τραυματίας, στη θέση Γυάλι, στη νότια πλευρά του νησιού.
Όπως ανέφερε το σχετικό ανακοινωθέν: «Ομάδα 10 ανδρών του Π.Κ Σαμοθράκης και με τη συνδρομή του Λιμενικού σκάφους και μιας ιδιωτικής λέμβου, προσάραξε στη δύσβατη παραλία Γυάλι και επιχείρησε τον εντοπισμό των 2 αγνοουμένων, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, χωρίς όμως κανένα αίσιο αποτέλεσμα.
Στις 21-08-2020 και ημέρα Παρασκευή, η ίδια ομάδα του Π.Κ. Σαμοθράκης με ορειβατικό εξοπλισμό και τη συνδρομή τεσσάρων ατόμων της 4ης ΕΜΑΚ και ενός εθελοντή-ιχνηλάτη επιχείρησαν οδικώς με πορεία 7 ωρών, από τον βόρειο-ανατολικό τομέα του νησιού, θέση Κουφούκλιο (900 μ.), την ανεύρεση των δύο αγνοουμένων.
Τις απογευματινές ώρες, περί ώρα 18:30, εντοπίστηκαν τα δύο προς ανεύρεση άτομα σε αρκετα δύσβατο σημείο, εντός της ροής του φαραγγιού, σε υψόμετρο 500 μ. περίπου και έφεραν τις αισθήσεις τους.
Πρόκειται για τον 25χρονο Χουλιάρο Ιοανάθαν του Δημητρίου, Ελληνοδανέζικης καταγωγής και τον Ισπανό 26χρονο ItorAroutiAgirerera, ο οποίος έφερε εκδορές και κατάγματα στον αριστερό καρπό και στη λεκάνη.

Πυροσβέστες του Π.Κ. Σαμοθράκης, μετά από κατάβαση 6 καταρρακτών με την χρήση ορειβατικού εξοπλισμού και διασωστικών φορείων, προσέγγισαν τα άτομα, τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και κλήθηκεSuperPumaτης Πολεμικής Αεροπορίας,
αλλά λόγω του ιδιαίτερα δύσβατου σημείου και επειδή άρχισε να σκοτεινιάζει, ήταν αδύνατος ο άμεσος απεγκλωβισμός τους.
Εντέλει, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 22-08-2020, άνδρες της Πολεμικής αεροπορίας επιχείρησαν με το SuperPuma, εντόπισαν το θύμα, με τη χρήση καπνογόνων των πυροσβεστών, το ανέσυραν με φορείο και το διεκόμισαν στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης.
Η επιχείρηση διάσωσης ολοκληρώθηκε στις 22:00 της ίδιας ημέρας, όταν και επέστρεψε η ορειβατική ομάδα των ανδρών του Π.Κ. Σαμοθράκης, της 4ης ΕΜΑΚ και του εθελοντή-ιχνηλάτη στην αρχική θέση Κουφούκλιο.
Η ουσιαστική συνδρομή των Λιμενικών Αρχών Σαμοθράκης & Αλεξανδρούπολης, η υποστήριξη της Π.Υ. Αλεξανδρούπολης, η άμεση κινητοποίηση του 41 Συντάγματος Πεζικού Σαμοθράκης και του ομώνυμου Δήμου ήταν καταλυτικής σημασίας για την τελέσφορη ολοκλήρωση του διασωστικού συμβάντος στη θέση Γυάλι, στις 22-08-2020».
Αυτό είναι μόνο ένα περιστατικό από όσα γίνονται γνωστά. Η διάσωση – ξένων κυρίως – τουριστών από απόκρημνες και επικίνδυνες περιοχές της Σαμοθράκης είναι συχνό φαινόμενο.

- Αυστηροποίηση νομοθετικού πλαισίου
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σαμοθράκης, Παντελή Θεοφανίδη, αυτό που υπογράμμισε είναι πως πρέπει επιτέλους να υπάρξει μια πιο αυστηρή νομοθετική ρύθμιση, όσον αφορά αυτούς που επιθυμούν να αναρριχηθούν σε δύσβατα σημεία του νησιού.
Ειδικότερα, να απαγορεύεται να ανεβεί κάποιος το βουνό, εάν δεν έχει τον απαραίτητο ορειβατικό εξοπλισμό.
Στην Ευρώπη, επί παραδείγματι στην Τσεχία, όσοι εντοπιστούν χωρίς εξοπλισμό να κάνουν ορειβασία, πληρώνουν πρόστιμο.
«Πρέπει ο καθένας να φέρει τα μέσα ατομικής προστασίας, και φυσικά, να έχει ενημερωθεί από πριν για το τι ρισκάρει», επεσήμανε ο κ. Θεοφανίδης.
Για να γίνει πιο κατανοητό στους αναγνώστες τι σημαίνει μια επιχείρηση διάσωσης στο νησί, θα μιλήσουμε με νούμερα.
Το κόστος μιας ώρας πτήσης ενός ελικοπτέρου SuperPumaκοστίζει… 6.000 ευρώ! Η επιχείρηση μάλιστα διάσωσης του 25χρονου Ισπανού κόστισε 25.000 ευρώ!
Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, δεν μπορεί κάποιος να πηγαίνει για την πλάκα του ορειβασία (χωρίς εξοπλισμό) και μετά να την πληρώνει το ελληνικό κράτος, την πιθανή διάσωσή του.
- Οι δυνατότητες του κλιμακίου
Να προσθέσουμε πως σε όλα αυτά δεν προσμετράται ο κόπος και η ατέλειωτη σωματική κόπωση των στελεχών του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σαμοθράκης.

21 είναι τα άτομα που υπερβάλλουν εαυτόν σε κάθε περίπτωση διάσωσης ή κατάσβεσης πυρκαγιάς.
«Φανταστείτε όταν οι περισσότεροι από εμάς επιχειρούν σε μια διάσωση ενός ατόμου, τι μπορεί να συμβεί, εάν ξεσπάσει την ίδια ώρα μια φωτιά. Δεν υπάρχει περίπτωση να προλάβουμε να πάμε στο σημείο για να κατασβέσουμε την πυρκαγιά», κάνει σαφές ο κ. Θεοφανίδης.
«Και όλα αυτά, τη στιγμή που δεν είμαστε και στην καλύτερη κατάσταση από άποψη εξοπλισμού και οχημάτων. Πολλές φορές βάζουμε από την τσέπη μας χρήματα, για να ενισχύσουμε την δράση μας. Όπως κάναμε και με την έκδοση flyers(έντυπο ενημερωτικό υλικό) για να ενημερώσουμε τους κατασκηνωτές του νησιού, ότι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν ανάβουν μια φωτιά. Για να μην υπάρχουν παρατράγουδα…», προσθέτει ο Διοικητής του κλιμακίου.
Στο διά ταύτα, οι παρακάτω επισημάνσεις γίνονται για φροντίσει λίγο και η κεντρική πολιτεία να λάβει πιο αυστηρά μέτρα, ούτως ώστε να αποφεύγονται τα δυσάρεστα περιστατικά, τα οποία εντέλει… κοστίζουν πολύ, σε όλους μας.
Μαρίνα Κονδύλη