Από την Ελληνική Αστυνομία για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών που μεθοδεύει η Τουρκία – Προκαλούν πανικό, οδυνηρό πόνο και αποπροσανατολισμό

Δύο νέα «υπερόπλα» απέκτησε η Ελληνική Αστυνομία για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας με «όχημα» το προσφυγικό-μεταναστευτικό στον Εβρο.
Πρόκειται για δύο σύγχρονα ηχητικά-ηχοβολιστικά συστήματα, τα LongRangeAcousticDevice(LRAD), εποχούμενα και φορητά, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στην έσχατη λύση αντιμετώπισης μεγάλων μεταναστευτικών ροών αλλά και επιθετικών ενεργειών εναντίον των ελληνικών στρατιωτικών, όπως είχε γίνει τον περασμένο Μάρτιο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «ΕΤ», τα συγκεκριμένα «υπερόπλα» μπορεί να φαίνονται «σκληρά» δεδομένου ότι στοχεύουν πάνω σε απελπισμένους ανθρώπους που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον, αλλά αποτελούν ένα…τείχος ήχου, ικανό να περιορίσει το ενδεχόμενο εμπλοκής με επικίνδυνες συνέπειες. Προκαλεί οδυνηρό πόνο, σοκ, πανικό και αποπροσανατολίζει το «θύμα».
Μάλιστα, ο ίδιος «οπλισμός» χρησιμοποιήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα σε πολλές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όπως σε Πόρτλαντ, Ορλάντο και Λούισβιλ, εναντίον οργισμένων διαδηλωτών με αφορμή τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ και άλλων Αφροαμερικανών από αστυνομικούς.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ και του Στρατού το τελευταίο χρονικό διάστημα προβαίνουν σε έναν ψυχολογικό και ηλεκτρονικό πόλεμο στον Εβρο, χρησιμοποιώντας μεγάφωνα που «παίζουν» πολεμικά εμβατήρια, αλλά και κλειστά φορτηγάκια παρεμβολής και αποκοπής σήματος ασυρμάτων και κινητών τηλεφώνων.
Πολλαπλές εφαρμογές
Πολλαπλές εφαρμογές

Το ηχητικό «όπλο» έχει πολλαπλές εφαρμογές, καθώς έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει ως μεγάφωνο δυνατά ηχογραφημένα ή ζωντανά μηνύματα και ήχους προειδοποίησης σε μεγαλύτερες αποστάσεις ή σε υψηλότερη ένταση από τα κανονικά μεγάφωνα.
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή, τα συστήματα ζυγίζουν από 15 έως 320 κιλά, μπορούν να εκπέμπουν ήχο σε ακτίνα 30-60° στα 2,5 kHzμε μέγιστη ένταση έως 162 dB. Τα συστήματα LRADχρησιμοποιούνται από υπηρεσίες επιβολής του νόμου, κυβερνητικούς και αμυντικούς φορείς, καθώς και από εταιρίες ναυτιλιακής και εμπορικής ασφάλειας για τη μετάδοση ακουστικών ειδοποιήσεων και προειδοποιήσεων σε απόσταση.
Ακόμη, έχουν χρησιμοποιηθεί και σε αεροδρόμια για την αποτροπή της άγριας πανίδας από τους διαδρόμους, τις αιολικές και ηλιακές εκμεταλλεύσεις, τις εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας, τις πλατφόρμες φυσικού αερίου και πετρελαίου, τις εξορυκτικές και γεωργικές επιχειρήσεις και τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
Μάλιστα, το ηχητικό «όπλο» μπορεί να εκπέμψει ηχητικά σήματα υψηλής συχνότητας, η οποία όσο ανεβαίνει μεγιστοποιεί τον πόνο σε οδυνηρό επίπεδο. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι κατασκευαστές, μία κανονική συνομιλία μπορεί να φθάσει τα 60 dB, ένα χλοοκοπτικό τα 90 dB, το όριο ανθρώπινου πόνου είναι τα 130 dB, ανάλογα με την ανοχή του ατόμου, ενώ η μέγιστη συνεχής ένταση του LRADφθάνει τα 162 dB.
Στόχος του LRADείναι να παράγει πολύ δυνατό ήχο, επώδυνο θόρυβο για χρήση ως «όπλο», μπορεί όμως να ενισχύσει τις φωνές ή τις ηχογραφήσεις σε ένα επίπεδο που είναι δυνατό και καθαρό.
Το ηχητικό αυτό όπλο διαθέτει λαβές στο πίσω μέρος του, ώστε οι χρήστες να μπορούν να κατευθύνουν το μεγαλύτερο μέρος του ήχου και να «στοχεύουν» εκεί που επιθυμούν. «Το LRADείναι σαν συναγερμός αυτοκινήτου από την κόλαση», αναφέρουν οι κατασκευαστές και συνιστούν στους χρήστες να είναι προσεκτικοί, καθώς είναι ικανό να βλάψει την ακοή του ανθρώπου.
Συνοριοφύλακες και εξοπλισμός
Πέρα από τα ηχητικά «όπλα», ο Εβρος ενισχύεται αριθμητικά με συνοροφύλακες, δημιουργούνται ειδικές ομάδες τύπου… ΕΚΑΜ, αυξάνεται ο στόλος των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς προστίθενται τέσσεραdrones για εναέρια παρακολούθηση, 15 θερμικές κάμερες για τον εντοπισμό μεταναστευτικών ροών τις νυχτερινές ώρες, 10 θωρακισμένα τζιπ περιπολιών στην παραποτάμια περιοχή και 5 φουσκωτές βάρκες.
Παράλληλα, η αστυνομική δύναμη που βρίσκεται στον Εβρο έφθασε περίπου τα 2.000 άτομα, ενώ υπάρχει και η μόνιμη δύναμη των 400 αστυνομικών, 200 εθελοντές με δικά τους έξοδα, επιπλέον 400 άτομα μετά τα γεγονότα του Μαρτίου, 150 από το σχέδιο ΑΣΠΙΔΑ, 150 δύναμη FRONTEX, ενώ προστέθηκαν οι 400 νέοι συνοροφύλακες σε Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη.
Pronews.gr