9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020

Δίνουν αποζημίωση-ψίχουλα για τα Μαϊστριανά οικόπεδα

Τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών προκάλεσε η απόφαση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης που δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως»

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των «Μαϊστριανών» στην Αλεξανδρούπολη.

Όπως αναφέρει σχετική απόφαση, «κηρύχθηκε η αναγκαστική απαλλοτρίωση των ακινήτων που εμπίπτουν εντός της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Αλεξανδρούπολης και απαιτούνται για το έργο “Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του έργου του λιμένα Αλεξανδρούπολης μετά των οδικών συνδέσεων αυτού με την Εγνατία Οδό και τη βιομηχανική περιοχή Αλεξανδρούπολης” στον Δήμο Αλεξανδρούπολης της Π.Ε. Έβρου, συνολικού εμβαδού περίπου 195.000  τ.μ.».

Παράλληλα, τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών έχει προκαλέσει η σχετική απόφαση, η οποία είναι υπογεγραμμένη  από τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεζυρόπουλο και τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη.

- Advertisement -

Στο μεταξύ, για το φλέγον ζήτημα των Μαϊστριανών μίλησε στο κεντρικό δελτίο του ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ο κτηματομεσίτης Μάκης Δονάκης. 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δονάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του για το χαμηλό ποσό των αποζημιώσεων που θα δοθεί από το κράτος, για την υποχρεωτική απαλλοτρίωση της περιοχής, προκειμένου να γίνουν επενδύσεις στο λιμάνι.

«Η περιοχή αφορά το ανατολικό κομμάτι του λιμανιού. Αυτή η περιοχή παλιά ήταν η κεντρική παραλία της πόλης, η οποία είχε και πολύ καθαρά νερά. 

Κατά πάσα πιθανότητα οι επενδυτές δεν γνωρίζουν πως η γη είναι δημόσια, ούτε πιστεύω πως τους ενδιαφέρει κιόλας. Ο ΟΛΑ μάς ενημέρωσε πως η αποζημίωση η οποία θα δοθεί για τα 194 στρέμματα στους 45 περίπου ιδιοκτήτες θα είναι 12.000 ευρώ. Η εκτίμηση που έκανε το ΤΑΙΠΕΔ, χαρακτήρισε λανθασμένα την περιοχή ως ελώδης, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι. Εδώ και 20 χρόνια η περιοχή είναι δεσμευμένη και απαγορεύεται η διέλευσή της. 

Πριν από λίγα χρόνια, γνωστός Έλληνας επιχειρηματίας πετρελαιοειδών κατέθεσε πρόταση 6.000.000 ευρώ, για να αγοράσει 15 στρέμματα που ανήκουν στην ιδιοκτησία του στρατού για να στήσει την επιχείρησή του, στην περιοχή αυτή. Ήτοι, 400.000 το στρέμμα και τώρα έρχεται το ΤΑΙΠΕΔ για να μας προτείνει απαλλοτρίωση με 12.000 ευρώ το στρέμμα. 

Τα αγροτεμάχια αυτά δεσμεύτηκαν από τον ΟΛΑ, γι’ αυτό πήραν και αυτόν τον χαρακτηρισμό, διαφορετικά, η περιοχή εμπίπτει εντός του σχεδίου πόλεως. 

Σημειωτέον, στην περιοχή υπάρχουν οκτώ διώροφα ακίνητα όπου πριν από δύο δεκαετίες ο ιδιώτης τα νοίκιαζε ως φοιτητικές εστίες στο Πανεπιστήμιο. Η αποζημίωση που έπαιρνε εκείνο τον καιρό ήταν 150.000 δραχμές. 

Η αντικειμενική αξία των τριών από τα οκτώ ακίνητα, τα οποία είναι πολυτελέστατα, αγγίζει τα 60.000 ευρώ. Η εκτίμηση είναι λανθασμένη διότι έγινε αντιδιαστολή με ένα αγροτεμάχιο-στάβλο 600 τ.μ. έκτασης 3.500 στρεμμάτων που βρήκαν σε γνωστή σελίδα ακινήτων. 

Μάλιστα ο συγκεκριμένος στάβλος διαθέτει στην οροφή του ελλενίτ, το οποίο για να απομακρυνθεί έχει κόστος 35.000 ευρώ και θα το αναλάβει ο νέος αγοραστής. Αυτό, ο εκτιμητής το απέκρυψε και δεν έδωσε τα απαραίτητα στοιχεία.

Παράλληλα, το 2013 σε ανάλογη αποζημίωση που δόθηκε στην περιοχή γνωστής αλυσίδας καταστημάτων παιχνιδιών, λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου ζήτησε 500.000 ευρώ αποζημίωση για ένα στρέμμα και οι εκτιμητές το κοστολόγησαν στα 160.000 ευρώ το στρέμμα.

Εμείς δεν είμαστε κατά των επενδύσεων. Όλα τα παραπάνω όμως τα έχουμε εγγράφως και γι’ αυτό θα διεκδικήσουμε αυτά που μας αναλογούν», κατέληξε ο κ. Δονάκης.

* * * 
Σημείωση Ε.Θ.

Η «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ» επί δεκαετίες φώναζε για τα Μαϊστριανά.

Τα ακίνητα αυτά είχαν μπλοκαριστεί επί δεκαετίες από το Ελληνικό Δημόσιο κι έτσι, οι ιδιοκτήτες δεν μπορούσαν ούτε να τα μεταβιβάσουν, ούτε να τα οικοδομήσουν, ούτε καν να τα δώσουν προίκα στα παιδιά τους.

Τώρα, επιτέλους, το Ελληνικό Δημόσιο προχωρά στις αποζημιώσεις, οι οποίες όμως είναι πολύ χαμηλές, σε σχέση με την πραγματική αξία των οικοπέδων.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης προχώρησε ενόψει του διαγωνισμού για το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Μ.Κ.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Μήνυμα στους φοιτητές του Δημοκριτείου

Απευθύνει ο Πρύτανης του Παν/μιου Θράκης, Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, για αυστηρή τήρηση των μέτρων προφύλαξης από την πανδημία...

Αναστολή λειτουργίας των αθλητικών και πολιτιστικών χώρων-δομών του Δήμου Αλεξανδρούπολης

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης  Έχοντας υπόψη :   Τις διατάξεις του άρθρου...

28η Οκτωβρίου 1940: Ένα Έπος αλλά και μία πραγματικότητα

Από το 1935 είχε αρχίσει ο Ιωάννης Μεταξάς να ετοιμάζει τον Ελληνικό Στρατό – Η δημιουργία του Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, όπου είχε...

Γιατί έβαλαν στο «πορτοκαλί» την Σαμοθράκη;

Είναι άδικο το νησί να στιγματίζεται, ενώ δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα κορονοϊού και να πηγαίνει στο επίπεδο 3

Toσχέδιο «ΑΣΠΙΔΑ» για την φύλαξη των συνόρων του Έβρου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει 7,4 εκατ. ευρώ για την θωράκιση της παραμεθορίου περιοχής – Ποια είναι τα έξι (6) σημεία του σχεδίου...

More Articles Like This