9.4 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, 2021

Η Αλεξανδρούπολη στο επίκεντρο της Αμερικανικής Διπλωματίας

Συνάντηση με το Δήμαρχο της Πόλης, τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου και το ΟΛΑ πραγματοποίησαν ο Επιτετραμμένος Πρέσβης και η Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη

Άρωμα… Αμερικής είχε το πρωί της Δευτέρας το Δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης, με την επίσκεψη του επιτετραμμένου Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα David Burger, και της Γενικής Προξένου των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη, Elizabeth Lee. Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου Αλεξανδρούπολης και στις αναπτυξιακές προοπτικές του μετά και τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Κοινή πεποίθηση και των δύο πλευρών ότι η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σταδιακά σε ενεργειακό κόμβο αλλά και γεωπολιτικό και οικονομικό κέντρο ανάπτυξης, ικανό να αποτελέσει κίνητρο για την επιστροφή και παραμονή των νέων στον τόπο τους. 

«Ευχαριστώ πολύ το Δήμαρχο για την φιλοξενία, είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε στην Αλεξανδρούπολη, είναι η πρώτη φορά που επισκεπτόμαστε την πόλη, Ερχόμαστε στην καταλληλότερη στιγμή και βλέπουμε πρόοδο όσον αφορά στο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Όπως ξέρετε η Αλεξανδρούπολη, και η οικονομική της πρόοδος απασχολεί πολύ την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, αλλά και τη Θεσσαλονίκη και χαίρομαι που προχωρά  διαδικασία. Ασφαλώς, ελπίζουμε ότι και εμείς θα είμαστε μέρος της οικονομικής αναζωογόνησης της Αλεξανδρούπολης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, και είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι εδώ για διαπιστώσω τις εξελίξεις.» Δήλωσε ο DavidBurger.

Η πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη από τη μεριά της δήλωσε: «Θα ήθελα απλά να πω πως, είμαι πολύ χαρούμενη που είμαι εδώ, δε με γνωρίζετε ακόμα αλλά θα είμαι εδώ πολύ συχνά, και σας ευχαριστώ και πάλι για τη θερμή υποδοχή. Η Αλεξανδρούπολη είναι μια πολύ όμορφη πόλη, και ανυπομονώ να δω ακόμα περισσότερα.»

- Advertisement -

Από τη μεριά του ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την συνάντηση, έστω και εθιμοτυπική, ενώ υπογράμμισε ως θετικό γεγονός, την κοινή πεποίθηση ότι η Αλεξανδρούπολη, μπορεί να αποτελέσει ένα σύγχρονο ενεργειακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής.

Μετά την συνάντηση με το Δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης, ο Επιτετραμμένος της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα David Burger και η νέα Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Elisabeth Lee, επισκέφτηκαν το Επιμελητήριο Έβρου. Για αμφότερους τους διπλωμάτες ήταν η πρώτη επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη και από το Επιμελητήριο ενημερώθηκαν για το επιχειρηματικό προφίλ και τις προοπτικές του Έβρου, αλλά και της πόλης, όπου είναι στραμμένο το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για τα τμήματα του Φορέα (Εξαγωγές, Μεταποίηση, Εμπορικό, Υπηρεσίες και Τουρισμός), τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής καθώς και τους άξονες δράσης του Επιμελητηρίου με έμφαση στην καινοτόμα ιδέα της δημιουργίας Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων, η οποία σύντομα θα μπει σε τροχιά λειτουργίας. 

Η επίσκεψη των Αμερικανών διπλωματών ολοκληρώθηκε στις ςγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος της Αλεξανδρούπολης, όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον Πρόεδρο  Χατζημιχαήλ Κωνσταντίνο και τον Διευθύνων Σύμβουλο Χατζηκωνσταντίνου Κωνσταντίνο για τις προοπτικές ανάπτυξης του λιμένα. 

Αμέσως μετά την ενημέρωση ο Επιτετραμμένος της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα κ. David Burger δήλωσε:

«Η παρουσίαση ήταν εξαιρετική, ενημερωθήκαμε για τις προοπτικές ανάπτυξης του λιμένα ενόψει της διαγωνιστικής διαδικασίας στην οποία εκδήλωσαν ενδιαφέρον και δύο Αμερικανικών συμφερόντων Κοινοπραξίες. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει σημαντική γεωστρατηγική θέση και προοπτικές ανάπτυξης οικονομικών σχέσεων μέσω των οποίων μπορεί να επιτευχθεί η οικονομική αναζωογόνηση της περιοχής. Δεν αρκεί όμως μόνο η τοποθεσία, είναι και η γενικότερη βούληση της κυβέρνησης και της Διοίκησης του Οργανισμού θα κάνουν αυτό το πλεονέκτημα της τοποθεσίας, πραγματικότητα.» Καταλήγοντας ο κ. Burger τόνισε ότι «πέραν της εμπορικής δραστηριότητας που μπορεί να έχει το λιμάνι, μπορεί να λειτουργήσει και για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και τη διασφάλιση των Νοτιοανατολικών συνόρων της Ευρώπης.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΟΛΑ, υπογράμμισε τη στενή συνεργασία και που απορρέει και από τη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ που υπογράφηκε πέρυσι και η οποία όπως είπε θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Ν.Τ.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

spot_img

Latest News

Τρομερό όπλο αποκτούν τα νησιά και ο Έβρος

Το Ισραηλινό Σύστημα στο «Τείχος του Έβρου» μπορεί να εξουδετερώσει, σε ενδεχόμενη πολεμική αναμέτρηση, όλο το τουρκικό οπλοστάσιο -...

More Articles Like This