9.4 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021

Ποιός θα πάρει το λιμάνι μας;

Το Αμερικανικό Κοινοπρακτικό σχήμα «BLACKSUMMITFINANCIALGROUP» θεωρείται πως είναι το «φαβορί» για την ιδιωτικοποίηση του Λιμένος της Αλεξανδρούπολης – Σε ποιους άλλους τομείς δραστηριοποιείται διεθνώς η εταιρεία – Προστιθέμενη αξία για τον τόπο μας

Δεδομένης της μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας και της στρατηγικής θέσης της Αλεξανδρούπολης, είναι πολύ δικαιολογημένο το ενδιαφέρον που έδειξαν διεθνή επενδυτικά κεφάλαια και εταιρίες, αλλά και ισχυροί ελληνικοί όμιλοι για την αποκρατικοποίηση του 67% του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η κοινοπραξία INTERNATIONALPORTINVESTMENTSALEXANDROUPOLIS, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACKSUMMITFINANCIAL GROUP, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, EUROPORTSκαι EFAGROUP. Η συμμετοχή στην κοινοπραξία της αμερικάνικης επενδυτικής εταιρίας BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP επιβεβαιώνει το έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, γεγονός που είχε προαναγγελθεί και από τον Αμερικανό Πρέσβη, κ. Τζέφρι Πάιατ.

Η σύνθεση της εν λόγω κοινοπραξίας είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, καθώς, εκτός από την BLACKSUMMITFINANCIALGROUP, που παρέχει χρηματοοικονομικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες καθώς και υπηρεσίες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, συνδυάζει επίσης:

- Advertisement -

– Έναν από τους κορυφαίους ελληνικούς κατασκευαστικούς ομίλους, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία εντάσσει την επένδυση στην Αλεξανδρούπολη σε ένα γενικότερο σχεδιασμό για την περιοχή, καθώς σχεδιάζει και μια επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και λειτουργία μονάδας φυσικού αερίου στην Κομοτηνή.

– Μια πολύ σημαντική διεθνή εταιρεία διαχείρισης λιμένων, την EUROPORTS, η οποία, με έδρα το Βέλγιο, αναπτύσσει, λειτουργεί και διαχειρίζεται παγκόσμιες λύσεις θαλάσσιας εφοδιαστικής αλυσίδας μέσω 26 λιμανιών, σε στρατηγικές τοποθεσίες σε όλη την Ευρώπη και την Ασία.

– Τον ελληνικό όμιλο εταιριών EFA GROUP με ισχυρή παρουσία στο χώρο της ασφάλειας και αμυντικής βιομηχανίας, και εξαγωγές σε πάνω από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο. OΌμιλος σχεδιάζει και κατασκευάζει προϊόντα και συστήματα υψηλής τεχνολογίας, καθώς και υπηρεσίες διαχείρισης έργων στους τομείς της αεροδιαστημικής, της άμυνας, της εσωτερικής ασφάλειας και άλλων βιομηχανικών τομέων. Διαθέτει ένα διεθνές δίκτυο συνεργαζόμενων εταιρειών και 6 γραφείων σε όλον τον κόσμο και γραμμές συμπαραγωγής σε Μέση και Άπω Ανατολή.

Δεν προκαλεί εντύπωση η συμμετοχή του συγκεκριμένου ομίλου εταιριών EFAGROUP, δεδομένης της φιλοσοφίας και ιστορίας τους, αλλά και των στρατηγικών συνεργασιών που διαθέτουν σε όλο τον κόσμο.

Είναι σαφές ότι με την κίνηση αυτή ο όμιλος επιδιώκει να επεκταθεί σε τομείς στρατηγικών στρατιωτικών υποδομών αξιοποιώντας τη δυναμική των εταιριών του (ειδικότερα των EFAVENTURESTHEONSENSORSκαι SCYTALYS), καθώς και την πολύχρονη παγκόσμια εμπειρία τους στο τομέα των διεθνών βιομηχανικών συνεργασιών.

Πιο συγκεκριμένα μετά από πρόσφατες επενδύσεις που ανακοίνωσαν τον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, φαίνεται ότι επιθυμούν να επεκταθούν και στον τομέα των Defense Logistics, ώστε η Ελλάδα να γίνει ένας πραγματικός κόμβος άμυνας και αεροδιαστημικής στην ευρύτερη περιοχή.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, λόγω της αναμενόμενης διέλευσης αμερικανικών και νατοϊκών στρατευμάτων θα έχει μεγάλη ζήτηση σε μεταφορές ανταλλακτικών και άλλων εφοδίων.

Η συμμετοχή του ομίλου EFAGROUPστη συγκεκριμένη κοινοπραξία, εάν συνδυαστεί και με το γεγονός ότι πολύ πρόσφατα, μέσω της εταιρίας THEONSENSORS,  άνοιξαν γραφεία κοντά στο Αμερικανικό Πεντάγωνο (όπου αποφασίζονται τέτοιου είδους προμήθειες και ανεφοδιασμοί ως επί το πλείστον), ίσως τελικά να αποδειχθεί μια επιπλέον σημαντική προστιθέμενη αξία στο να εξελιχθεί το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε ουσιαστικό εμπορικό και στρατιωτικό κόμβο.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος υπέβαλλαν και άλλες 3 κοινοπραξίες:

  • QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT
  • Κοινοπραξία CAMERON S.A- GOLDAIR CARGO AE- BOLLORE AFRICA LOGISTICS
  • ΟΛΘ Α.Ε.

Οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ, γράφει το pronews.gr, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με το ποιοι είναι οι υποψήφιοι που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στην επόμενη φάση του διαγωνισμού (φάση δεσμευτικών προσφορών).

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Να συσταθεί ανεξάρτητη επιτροπή αγώνα για το θέμα του «ΚΥΤ» Φυλακίου

Να δημιουργηθεί ένα ευέλικτο και συμπαγές σώμα, που θα είναι ανεξάρτητο από τα κόμματα και θα εκφράζει την γνήσια...

More Articles Like This