9.4 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 13 Ιουνίου, 2021

Σχολικό πείραμα από Ξάνθη θα ταξιδέψει στο διάστημα

Οι μαθητές του 2ουΛυκείου Ξάνθης πραγματοποίησαν το όνειρό τους για ένζυμο σε συνθήκες μικροβαρύτητας – Στις αρχές του 2021 η εκτόξευση στο διάστημα

Από τις εγκαταστάσεις της BlueOrigin, της διαστημικής εταιρίας στο Τέξας , φεύγουν τακτικά το τελευταίο διάστημα e-mailsγια την Ξάνθη. 

Εκεί, στο 2ο Γενικό Λύκειο της πόλης, πέντε μαθητές με δύο καθηγητές τους βρίσκονται σε πυρετό προετοιμασιών για να τελειοποιήσουν το πείραμά τους που θα μπει σε πύραυλο της εταιρίας και θα ταξιδέψει στο διάστημα.

Όλα ξεκίνησαν πριν από λίγους μήνες όταν οι μαθητές της Β’ και της Γ’ Λυκείου Αναστάσης Παυλίδης, Άννα Κανάτα , Γιώργος Κοσμίδης, Θανάσης Προύντζος και Δημήτρης Μάνος, με τη στήριξη των καθηγητών τους, του φυσικού Θωμά Αλεξόπουλου και της βιολόγου Αναστασίας Πεχτελίδου κέρδισαν το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό της Εταιρίας Ελλήνων Φυσικών με τίτλο «διαστημικές αποστολές».

- Advertisement -

Το βραβείο αυτό τους οδήγησε σε… τροχιά απογείωσης. «Πάντα με γοήτευε η ιδέα του διαστήματος, τώρα όμως αυτή ιδέα γίνεται δουλειά , είναι μια πραγματικότητα» λέει στο iefimeridaο Αναστάσης Παυλίδης , ένας από τους μαθητές της ομάδας.

Ασυνήθιστα ώριμος για τα 17 του χρόνια, συνειδητοποιημένος και αποφασιστικός, έχει αφοσιωθεί στη φιλόδοξη προσπάθεια και περνάει «στα ψιλά» της συζήτησης ότι πέρυσι τελείωσε την πρώτη Λυκείου με καθαρό 20. Άλλωστε και οι υπόλοιποι μαθητές της ομάδας είναι αριστούχοι, αποδεικνύοντας ότι τα παιδιά των δημόσιων σχολείων μπορούν με συστηματική μελέτη να φτάσουν πολύ ψηλά.

Σχετικά με το πείραμα ο Αναστάσης, εξηγεί : « Θέλουμε να μπορέσουμε να κάνουμε μια ενδημική αντίδραση σε συνθήκες μικροβαρύτητας, η οποία θα βασίζεται σε ένα ένζυμο με μεγάλη προστιθέμενη αξία και να συγκρίνουμε το πείραμα με το αντίστοιχο που έγινε στη γη ώστε να διαπιστώσουμε αν υπάρχει διαφορά, αν δηλαδή επηρεάζει η μικροβαρύτητα την συγγένεια του ενζύμου με το υπόστρωμα , οπότε και την παραγωγή προϊόντων» . Το πείραμα είχε σχεδιαστεί να ταξιδέψει τον Δεκέμβριο , όμως η πανδημία του covid19 ανέβαλε την εκτόξευση του πυραύλου. « Ο καινούριος σχεδιασμός είναι να γίνει η απογείωση στις αρχές του 2021 και συγκεκριμένα στο διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου , αλλά ακόμα τίποτα δεν είναι σίγουρο. 

Πάντως όταν επιστέψει το πείραμα στη γη θα το πάρουμε ξανά ώστε – σε συνεργασία με το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης -να μετρήσουμε τα προϊόντα και να διαπιστώσουμε αν υπάρχει διαφορά» λέει ο μαθητής.

Ο διαγωνισμός της Εταιρείας Ελλήνων Φυσικών έγινε με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα η οποία θα αναλάβει και τη μεταφορά της κάψουλας με το πείραμα στις ΗΠΑ για την εκτόξευση αλλά και την επιστροφή της στη συνέχεια στην Ελλάδα. 

Αθανασία Αγγελοπούλου

ΕΛΑΝΚΟ

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Νερά αχαρτογράφητα τα… Ελληνοτουρκικά

Την Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021, γίνεται η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ – Προβληματισμό όμως προκαλούν οι δηλώσεις...

More Articles Like This