9.4 C
Alexandroupoli
Tuesday, July 1, 2025

Έκτη στον κόσμο η Ομάδα Ρομποτικής Φοιτητών του Δ.Π.Θ.

Σημαντική διάκριση του Δημοκριτείου Παν/μιου Θράκης, στον διαγωνισμό που διεξήχθη στην Σιγκαπούρη – Άφωνοι έμειναν οι κριτές κατά την παρουσίαση

Την 6η θέση κατάφερε να λάβει η Democritus Industrial Robotics στον μεγαλύτερο διαγωνισμό ρομποτικής στον κόσμο.

Συγκεκριμένα, αν και πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα, υπήρξε μία από τις λιγότερο από 10 ομάδες που κατάφεραν την εποχή της πανδημίας την οποία διανύουμε να παρουσιάσουν το ρομποτικό τους έργο στον RoboCup Asia – Pacific 2020 στην κατηγορία Work.

Η DIR τελεί υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και διατηρώντας στενές σχέσεις με το γνωστό εργαστήριο Ρομποτικής και Αυτοματισμού του Πολυτεχνικού τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης με επιβλέποντα καθηγητή τον Δρ. Γαστεράτο.

- Advertisement -

Σήμερα, αριθμεί 18 μέλη τα οποία εργάζονται στις 3 υποομάδες του έργου:

Το Marketing, το Programming και το Construction & Desing. Η φύση της ομάδας έχει ερευνητικό χαρακτήρα.

Μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, έχουν καταφέρει μετά την κατασκευή του πρώτου τους ρομπότ να κατασκευάσουν και δεύτερο, το οποίο είναι το τελικό και στηρίζεται άμεσα στις λειτουργίες του πρώτου.

Το τελικό είναι αυτό που κατάφερε πριν λίγες μόλις ημέρες να αφήσει άφωνους τους κριτές στη Σιγκαπούρη με τις πρωτότυπες ιδιότητές του.

Για την ακρίβεια, είναι σε θέση να κινηθεί σε βιομηχανικό χώρο μόνο του, έχοντας ρυθμιστεί προγραμματιστικά σε πρώτο χρόνο από την φοιτητική ομάδα.

Στη συνέχεια, μέσω συσκευών τελευταίας τεχνολογίας είναι σε θέση να εντοπίσει μέσα στην πίστα αντικείμενα και να τα προβάλλει μέσω κάμερας στους ελεγκτές.

Σύντομα, με τις κατάλληλες τροποποιήσεις ο ρομποτικός βραχίονας που φέρει πάνω της αυτή η ιδιαίτερη κατασκευή θα δυναται να συλλέξει τα αντικείμενα και να τα αφήσει σε άλλο σημείο, το οποίο θα της έχει υποδειχθεί.

Το ερευνητικό έργο της DIR στηρίζεται από εταιρείες και επιχειρήσεις της Θράκης, της Θεσσαλονίκης και της πρωτεύουσας της χώρας.

Επιπλέον, αρκετές εταιρείες του εξωτερικού και συγκεκριμένα της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν σπεύσει να στηρίξουν οικονομικά, τεχνικά και υλικά το έργο των φιλόδοξων φοιτητών.

Aegean
Tuesday, July 1, 2025

Latest News

Σύσκεψη ελαιοπαραγωγών στα Δίκελλα Αλεξανδρούπολης

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στον αγροτικό κόσμο του Έβρου, με τους ελαιοπαραγωγούς να στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα...

More Articles Like This