9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 28 Νοεμβρίου, 2020

Έρευνα Πανεπιστημίου Θράκης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Οι πολίτες είναι πεπεισμένοι πως βοηθούν στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής – Το 36,84% θα ήθελε να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά στο σπίτι του

Γνώστες για τις περισσότερες μορφές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εμφανίζονται οι περισσότεροι πολίτες, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία, εννιά στους 10, είναι πεπεισμένη πως βοηθούν στην απεξάρτηση της οικονομίας από τις εισαγωγές αλλά και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

Τα παραπάνω προκύπτουν από τη φετινή έρευνα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που επόπτευσε ο καθηγητής Δρ. Πάνος Κοσμόπουλος και καταγράφει τις στάσεις του κοινού απέναντι στις ΑΠΕ. Μέσα από 1.124 ερωτηματολόγια σε όλη την Ελλάδα αποτυπώνεται η καθολική αποδοχή των πολιτών.

Μάλιστα έξι στους 10 θα ήθελαν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά αλλά διστάζουν εξαιτίας της γραφειοκρατίας, ενώ θα ήθελαν και κρατικές διαβεβαιώσεις ως προς τις τιμές. 

- Advertisement -

Σε μία περίοδο κατά την οποία εκδηλώνονται αντιδράσεις από κοινωνικές ομάδες στην εγκατάσταση ιδίως ανεμογεννητριών σε ορεινούς όγκους ή νησιά το σημαντικότερο ίσως εύρημα της έρευνας είναι πως το 56,79% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών δεν καταστρέφει ούτε αλλοιώνει την αισθητική ή την ομορφιά στο φυσικό περιβάλλον ή τα κτίρια.

Επιπλέον το 65,10% πιστεύει ότι η στροφή στις ΑΠΕ και η απεξάρτηση από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα ξύλα θα περιορίσουν τα ακραία και έκτακτα φαινόμενα που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή. 

Σε παρόμοιο ποσοστό, 65,29%, ανέρχεται και το μέγεθος των πολιτών που γνωρίζουν καλά και πολύ καλά τι είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα όταν καλούνται ανά μορφή ΑΠΕ να απαντήσουν αν τη γνωρίζουν απαντούν θετικά σε ποσοστά από 49,49% (αιολικά πάρκα) έως και άνω του 60% (ηλιακούς θερμοσίφωνες, φωτοβολταϊκά στα κτίρια και τα χωράφια αλλά και τα φωτοβολταϊκά πάρκα).

Πολύ χαμηλότερα είναι τα ποσοστά των πολιτών που έχουν δει ή γνωρίζουν ανεμογεννήτριες σε κτίρια, γεωθερμία στα κτίρια αλλά και την τηλεθέρμανση οικισμών. 

Το 36,84% θα ήθελε να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό στην οικία του, αν και έξι στους 10 δεν ασχολήθηκαν θεωρώντας το ασύμφορο. 

Αναφορικά με τους λόγους που θα επιθυμούσαν την εφαρμογή των ΑΠΕ το 32,59% απαντά για την ανεξαρτητοποίηση από άλλες χώρες ή και ξένες εταιρίες, το 31,05% για καθαρότερο περιβάλλον, το 20,03% για όφελος της οικογένειας και το 16,33% για όφελος της εθνικής οικονομίας.  

Κωνσταντίνος Φιλίππου

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Ποιοι γλυτώνουν από την συλλογή των αποδείξεων

Ιδού οι κατηγορίες φορολογούμενων που έχουν πλήρη απαλλαγή και από τις ηλεκτρονικές και τις χάρτινες αποδείξεις Φορολογούμενοι 70 ετών και...

Άμεση λύση στο ζήτημα των επιταγών

Ζητεί ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης – Οι τράπεζες επιμένουν στην είσπραξη Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης απέστειλε προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Υπουργό...

Και ξαφνικά… επίθεση των Τούρκων στη Ρωσία

Σε «διαζύγιο» οδηγείται η σχέση Πούτιν-Ερντογάν, καθώς η Τουρκία ετοιμάζει την μεγάλη στροφή προς τον Αμερικανικό παράγοντα ''Είναι προφανές ότι μια χώρα που βρίσκεται στην...

Όλα τα επιδόματα είναι ακατάσχετα

Αλλαγές φέρνει το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, που ψηφίσθηκε στην Βουλή, για την χορήγηση των επιδομάτων – Για πρώτη φορά δικαιούχοι, για το ελάχιστο...

Μεταλλάξεις του Covid-19 και μετά τον εμβολιασμό

Έρευνα-σοκ – Θα αρχίσουμε να τροποποιούμε τα εμβόλια, λένε οι επιστήμονες, εάν αυτό χρειασθεί O κορωνοϊός μεταλλάσσεται μεν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μεταδίδεται και πιο...

More Articles Like This