9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 14 Ιουνίου, 2021

Εμπιστοσύνη μόνο για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Αποκαλυπτική δημοσκόπηση της KapaResearch – Υποχωρούν Προεδρία Δημοκρατίας, Κοινοβούλιο, ΜΜΕ, Δικαιοσύνη, Εκκλησία και Συνδικάτα

Óôéãìéüôõðï áðü ôï ÌÝãáñï Ìáîßìïõ ôçí ÐÝìðôç 4 Éïõíßïõ 2015. (EUROKINISSI/ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

Μολονότι η Δημοκρατία άντεξε ως πολίτευμα μέσα σε ένα κλίμα γενικής αμφισβήτησης των θεσμών και μεταξύ 2010-2020 διεξήχθησαν υποδειγματικά τέσσερις εθνικές αναμετρήσεις, δύο ευρωπαϊκές και δύο αυτοδιοικητικές, οι βασικοί πυλώνες της σήμερα γνωρίζουν βαθιά αμφισβήτηση: Η Προεδρία της Δημοκρατίας, το Κοινοβούλιο, τα Κόμματα, η Δικαιοσύνη, τα Συνδικάτα και η Αυτοδιοίκηση, βρίσκονται στα τάρταρα της εκτίμησης των πολιτών.

Οι μόνοι θεσμοί, σύμφωνα με την «Εστία», που εμπνέουν και παρέχουν σιγουριά και ασφάλεια στους Έλληνες είναι ο Στρατός, ο οποίος σκαρφαλώνει στην κορυφή των προτιμήσεων τους, το ΕΣΥ λόγω της ηρωικής ανταπόκρισής του στην πρόκληση της πανδημίας, η κυβέρνηση λόγω της επιτυχίας της στο πρώτο κύμα της πανδημίας και η ΕΛΑΣ. Παρά τις μεγάλες απώλειες στην δημοτικότητα της στο δεύτερο κύμα. 

Αντιθέτως η Προεδρία της Δημοκρατίας ως θεσμός δεν ενώνει τους Έλληνες. Μόνο το 48% την εμπιστεύεται, ενώ το 52% την απορρίπτει. Η έρευνα παραλείπει μάλιστα για λόγους προστασίας της αρχηγού του κράτους Κατερίνας Σακελλαροπούλου να αναφέρει πόσο υποχώρησε η εμπιστοσύνη στον θεσμό και στο πρόσωπο της μέσα στην πανδημία.

- Advertisement -

Η Δικαιοσύνη-έτερος πυλώνας του πολιτεύματος- κατατάσσεται 9η σε εμπιστοσύνη μεταξύ των θεσμών. Την εμπιστεύεται «πολύ» μόλις το 8% των Ελλήνων, «αρκετά» το 34% ενώ το 58% των Ελλήνων την εμπιστεύεται από «λίγο» έως «καθόλου».

Στην 12η θέση εμπιστοσύνης κατατάσσεται το Κοινοβούλιο. Δεν το εμπιστεύεται το 67% των Ελλήνων.

Στην 17η θέση τα κόμματα. Δεν τα εμπιστεύεται ως θεσμό το 81% των Ελλήνων.

Στην 16η θέση η Εκκλησία, η οποία απώλεσε τέσσερις ακόμη μονάδες μέσα στην πανδημία. Την εμπιστεύεται το 25% από 29% στην προηγούμενη μέτρηση. Το 75% δεν την εμπιστεύεται και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πρέπει να διερωτηθεί τι πάει λάθος. Ειδικά όταν σε άλλες ερωτήσεις οι Έλληνες ζητούν η θρησκεία να λαμβάνεται σοβαρά υπ όψιν κατά την χάραξη πολιτικής από την κυβέρνηση.

Στην 19η προτελευταία θέση τα ΜΜΕ ως θεσμός με ποσοστό αποδοχής μόλις 13% και απόρριψης 87%. Αν και η έρευνα διαχωρίζει τις ενημερωτικές ιστοσελίδες και τα κοινωνικά δίκτυα που καταγράφουν καλύτερα ποσοστά αποδοχής από τα ΜΜΕ, συνολικά εν τούτοις στις ειδικότερες ερωτήσεις φαίνεται ότι οι Έλληνες περιλαμβάνουν και αυτά στην συνολική αμφισβήτηση. Διαβάζουν ιστοσελίδες αλλά τις εμπιστεύονται σε ποσοστό 2% και διπλοτσεκάρουν τις ειδήσεις τους. 

Ενώ στην ερώτηση αν η εξάρτηση των ΜΜΕ από τις κυβερνήσεις αυξήθηκε, μειώθηκε, ή παραμένει η ίδια το 43% απαντά ότι αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια κατά 43%, ότι παρέμεινε ίδια σε ποσοστό επίσης 43% ενώ μόλις το 14% θεωρεί ότι μειώθηκε. 

Ειδικότερα:

– Το 54% των Ελλήνων πιστεύει στην ελεύθερη αγορά και το 40% στον κρατικό σχεδιασμό(!)

– Το 65% των Ελλήνων θέλει το κράτος ρυθμιστή της ελεύθερης αγοράς.

– Το 71% ζητά να διαμορφώνει το κράτος και όχι η ελεύθερη αγορά τις τιμές των αγαθών(!)

– Δεύτερη πιο δημοφιλής ιδεολογία μετά το Κέντρο είναι ο… σοσιαλισμός!

– Το 64% των Ελλήνων είναι κατά της παγκοσμιοποίησης και το 52% ζητά την απαγόρευση της δημοσίευσης απόψεων που θεωρούνται επικίνδυνες.

– Το 66% των Ελλήνων θεωρεί ότι οι μετανάστες «επιβαρύνουν», το 66% διαφωνεί με το τέμενος (με αποχρώσεις), το 60% λέει «όχι» στην υιοθεσία τέκνων από ομοφυλοφίλους, το 47% «όχι» στην κάνναβη και το 70% «όχι» στις καταλήψεις.

– Ο Στρατός είναι ο πρώτος σε εμπιστοσύνη θεσμός (69%) σε ένα σκηνικό που καταρρέει, ενώ το 50% των Ελλήνων (έναντι 47%) ζητά σύρραξη με την Τουρκία, αν χρειαστεί, καθώς οι παραχωρήσεις που κάνουν στα εθνικά θέματα οι πολιτικοί θεωρούνται (64%) υπερβολικές.

– Ακόμη και οι θεσμοί της δημοκρατίας, η οποία ως πολίτευμα θεωρείται αποδεκτό με τα προβλήματά του (91%), είναι υπό κατάρρευση: Δικαιοσύνη, ΜΜΕ, Εκκλησία, κόμματα, Κοινοβούλιο, συνδικαλιστές, τράπεζες είναι στα τάρταρα της εμπιστοσύνης. 

Κατά μείζονα λόγο τα ποσοστά του συντηρητισμού είναι στον «ουρανό» μεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.Δ., όπως η έρευνα επισημαίνει. 

Οι νεοδημοκράτες ζητούν νόμο και τάξη σε ποσοστό 60% (39% ο εθνικός μέσος όρος), να λαμβάνεται υπ’ όψιν η θρησκεία στη χάραξη πολιτικής σε ποσοστό 53% (32% ο μέσος όρος), επιθυμούν ολιγότερα δικαιώματα (39% έναντι 62%) και περισσότερη δικαιοσύνη και αξιοκρατία. Α

υτό είναι και το μέγα ζητούμενο της κοινωνίας στο σύνολό της: Οι αξίες για τις οποίες διψά είναι η δικαιοσύνη και η αξιοκρατία, και τριτευόντως τα ανθρώπινα δικαιώματα, που τόσο λανσάρονται από τα ΜΜΕ. 

-Ε-

ΕΛΑΝΚΟ

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Νερά αχαρτογράφητα τα… Ελληνοτουρκικά

Την Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021, γίνεται η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ – Προβληματισμό όμως προκαλούν οι δηλώσεις...

More Articles Like This