9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 28 Νοεμβρίου, 2020

Προειδοποίηση από το Ισραήλ

Η Τουρκία θα απειλήσει την Ελλάδα στο χρονικό διάστημα που θα συμπέσει με την επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάϊκ Πομπέο στην περιοχή – Οι ναυτικές απειλές με NAVTEX

”Ελάχιστες ημέρες μετά από έναν πόλεμο στον οποίο έχει δώσει τα “ρέστα της” η Τουρκία στο πλευρό Αζερμπαϊτζάν, χρειάζεται μια νέα κρίση και για αυτό απειλεί την Ελλάδα με μια νέα ναυτική επιχείρηση μεταξύ 11 και 23 Νοεμβρίου 2020”, αναφέρει ο Ισραηλινός ειδικός SETH J. FRANTZMAN για την Jerusalem Post.

“Η επιχείρηση έχει σχεδιαστεί για να δημιουργήσει μια κρίση και εντάσεις σε χρονική στιγμή που θα συμπέσει ακριβώς με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo στην περιοχή.

Η Τουρκία για τον λόγο αυτό χρησιμοποιεί τις Navtexκαι ένα «ερευνητικό σκάφος» ως κάλυψη στρατιωτικών ασκήσεων που έχουν σχεδιαστεί για να παρενοχλούν και να προκαλούν την Ελλάδα”, τονίζει ο ίδιος.

- Advertisement -

Η Άγκυρα από τις αρχές του έτους έχει εκδώσει σχεδόν δώδεκα Navtex, ενώ έκανε χρήση των ραντάρ των ρωσικών συστημάτων S-400 για να παρενοχλήσει τα ελληνικά αεροσκάφη F-16 το καλοκαίρι.

Ελλάδα και Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά η Άγκυρα απειλεί συχνά χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ όπως την Γαλλία.

“Η Τουρκία χρησιμοποιεί το πλοίο Oruc Reis, ισχυριζόμενη ότι πραγματοποιεί έρευνες, καθώς το συνοδεύει με πολεμικά πλοία. Καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν χρησιμοποιεί τις Navtexως τρόπο εισόδου στα ύδατα άλλων χωρών με το πρόσχημα της έρευνας”, τονίζει ο ίδιος.

Η σημερινή περιοχή που η Τουρκία λέει ότι θα χρησιμοποιήσει για ασκήσεις έχει το μέγεθος του Λιβάνου και εκτείνεται μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια σαφή συμβολική προσπάθεια υφαρπαγής θαλασσίων οικοπέδων, τα οποία η Τουρκία προσπαθεί να τα οικειοποιηθεί από Κύπρο και την Ελλάδα.

Υπενθμίζουμε ότι Ισραήλ, Κύπρος και Ελλάδα θέλουν να κατασκευάσουν έναν αγωγό στην Α. Μεσόγειο, ενώ οι χώρες αυτές μαζί με την Αίγυπτο και την Ιορδανία είναι μέλη ενός οργανισμού για το φυσικό αέριο στην ίδια περιοχή.

Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν στενές σχέσεις τον τελευταίο χρόνο ενάντια στις προκλήσεις της Τουρκίας.

Από την άλλη πλευρά το Ισραήλ προετοιμάζεται για πιθανές εξελίξεις, αναμένοντας να παραλάβει κορβέτες κλάσης Sa’ar6 τον επόμενο χρόνο, οι οποίες θα δώσουν στο πολεμικό ναυτικό της χώρας περισσότερη ισχύ στη θάλασσα.

Η προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει επεκτείνεται και στην Κύπρο, στην οποία το κατεχόμενο κομμάτι έχει σχεδιαστεί να ενωθεί κάποια στιγμή με την “μητέρα πατρίδα” όπως λένε οι Τούρκοι.

Ο ίδιος ο Ερντογάν έχει προαναγγείλει επίσης ότι θα μεταβεί στα Βαρώσια, μια περίκλειστη περιοχή από το 1974, για να κάνει πικ νικ με τον επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων και εκλεκτό του, Ερσίν Τατάρ.

Η Τουρκία χρησιμοποιεί την μέθοδο, μια κρίση κάθε εβδομάδα, για να απειλεί τους γείτονές της και να αποσπά την διεθνή προσοχή από το επερχόμενο οικονομικό κραχ στο εσωτερικό της.

Στα τέλη Οκτωβρίου και στις αρχές Νοεμβρίου, είχαμε μια σφοδρότατη διαμάχη Τούρκων και Γάλλων, καθώς τρομοκρατικές επιθέσεις ελάμβαναν χώρα σε διάφορα σημεία στην Ευρώπη.

“Η Τουρκία χρησιμοποιεί θρησκευτικά εξτρεμιστικά μηνύματα για να ενθαρρύνει τις εντάσεις στην Ευρώπη. Αυτό είναι το μοντέλο της Άγκυρας. Απειλεί το Ισραήλ, την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, τα ΗΑΕ και άλλες χώρες.

Φέτος, η Τουρκία βομβάρδισε το βόρειο Ιράκ, χτυπώντας Χριστιανούς Γιαζίντι και Κούρδους, ενθάρρυνε δύο πολέμους εναντίον της Αρμενίας, συμμετείχε σε έναν ακόμη πόλεμο στη Συρία, ενώ φιλοξένησε δύο φορές τους ηγέτες της Χαμάς”, τονίζει ο Ισραηλινός ειδικός.

Η Άγκυρα πραγματοποιεί συνεχώς απειλές εναντίον της Ελλάδας με τη μορφή ναυτικών ασκήσεων, κατηγορεί τον εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τη Νανσί Πελόσι και την κυβέρνηση Τραμπ, ενώ εμπλέκεται σε απειλές εναντίον Τούρκων αντιφρονούντων δημοσιογράφων στην Ευρώπη.

Το θέμα είναι ποιος ή ποιοι θα βάλουν ένα τέρμα σε αυτού του τύπου τουρκική απύθμενη προκλητικότητα, που έχει σχέδιο και υλοποιείται με θρησκευτική ευλάβεια από τον Τούρκο πρόεδρο.

Ανδρέας Μουντζουρούλιας

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Ποιοι γλυτώνουν από την συλλογή των αποδείξεων

Ιδού οι κατηγορίες φορολογούμενων που έχουν πλήρη απαλλαγή και από τις ηλεκτρονικές και τις χάρτινες αποδείξεις Φορολογούμενοι 70 ετών και...

Άμεση λύση στο ζήτημα των επιταγών

Ζητεί ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης – Οι τράπεζες επιμένουν στην είσπραξη Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης απέστειλε προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Υπουργό...

Και ξαφνικά… επίθεση των Τούρκων στη Ρωσία

Σε «διαζύγιο» οδηγείται η σχέση Πούτιν-Ερντογάν, καθώς η Τουρκία ετοιμάζει την μεγάλη στροφή προς τον Αμερικανικό παράγοντα ''Είναι προφανές ότι μια χώρα που βρίσκεται στην...

Όλα τα επιδόματα είναι ακατάσχετα

Αλλαγές φέρνει το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, που ψηφίσθηκε στην Βουλή, για την χορήγηση των επιδομάτων – Για πρώτη φορά δικαιούχοι, για το ελάχιστο...

Μεταλλάξεις του Covid-19 και μετά τον εμβολιασμό

Έρευνα-σοκ – Θα αρχίσουμε να τροποποιούμε τα εμβόλια, λένε οι επιστήμονες, εάν αυτό χρειασθεί O κορωνοϊός μεταλλάσσεται μεν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μεταδίδεται και πιο...

More Articles Like This