9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Τους ενόχλησαν τα Ιερά Σύμβολα

Από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου, ανέβηκαν στην πρόσοψη της Βουλής οι εικόνες της Παναγίας και των Ελλήνων Ηρώων, που έχυσαν το αίμα τους για την Ελευθερία της Πατρίδος – Όμως, οι Αριστεροί ενοχλούνται και θέλουν να τα γκρεμίσουν

Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε δει την πρόσοψη της Βουλής να γίνεται κοκκινόμαυρη, συμβολίζοντας τις θυσίες των Ποντίων και τη Γενοκτονία τους. 

Την είδαμε με τα χρώματα σημαιών, της ιταλικής και της ισπανικής, ως ένδειξη αλληλεγγύης στους δύο λαούς που χτυπήθηκαν από την πανδημία. Επίσης, είδαμε επάνω στην πρόσοψη του Κοινοβουλίου την κόκκινη κορδέλα, σύμβολο του αγώνα κατά του AIDS,την αντικρίσαμε μπλε για τη δυσλεξία και ολοπρά- σινη κατά την έναρξη της Συμφωνίας των’ Παρισίων για την κλιματική αλλαγή.

Αίφνης εκδηλώθηκαν αντιδράσεις, διότι προβλήθηκε οπτικοακουστικό έργο τετράλεπτης διάρκειας με το οποίο η Βουλή των Ελλήνων τίμησε την διπλή εορτή, των Εισοδίων της Θεοτόκου και της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε περίοδο πανδημίας, αντί παρελάσεων (που δεν έγιναν), αντί κεριών (που δεν άναψαν στις εκκλησίες), επελέγη η παρουσίαση ενός χρονολογίου με στιγμές από την Ιστορία.

- Advertisement -

Με τη χρήση σύγχρονων μέσων και με έντονη σηματοδότηση κυρίαρχων χαρακτηριστικών (περικεφαλαία, φτερά Ικά- ρου, άγκυρα) το εμβληματικό κτίριο του Κοινοβουλίου μετατράπηκε σε φάρο μετάδοσης μηνυμάτων.

Σπαράγματα και ιστορικές στιγμές προβλήθηκαν πάνω από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου. Εκεί όπου ο Ελληνισμός αποδίδει τις τιμές του στις Θερμοπύλες, στη Σαλαμίνα, στο Σκρα και στην Κλεισούρα. 

Από το μάρμαρο του μνημείου ανέβηκαν οι εικόνες στην πρόσοψη της Βουλής, υπενθυμίζοντας -προς κάθε κατεύθυνση- την αποφασιστικότητα των Ελλήνων. Στέλνοντας το μήνυμα προς εκείνους που τολμούν να στρέψουν το βλέμμα τους στα νησιά μας αλλά και στους συμμάχους, που… σφυρίζουν αδίτ άφορα. Είναι προφανές ότι ούτε ο χρόνος ούτε ο τόπος ούτε ο τρόπος επελέγη- σαν τυχαία.

Από το μάρμαρο του μνημείου ανέβηκαν οι εικόνες στην πρόσοψη της Βουλής, υπενθυμίζοντας -προς κάθε κατεύθυνση- την αποφασιστικότητα των Ελλήνων. Στέλνοντας το μήνυμα προς εκείνους που τολμούν να στρέψουν το βλέμμα τους στα νησιά μας αλλά και στους συμμάχους, που… σφυρίζουν αδίτ άφορα. Είναι προφανές ότι ούτε ο χρόνος ούτε ο τόπος ούτε ο τρόπος επελέγη- σαν τυχαία.

Όπως δεν επελέγη τυχαία η καμπάνα που ακούσαμε να χτυπά, αλλά και η Υπέρμαχος Στρατηγός, που προβλήθηκε με την ευκαιρία εορτασμού των Εισο- δίων της. Προς τι λοιπόν οι αντιδράσεις βατούς 26 αγωνιστές του 1821, που είδαμε να εισέρχονται νοητώς στη Βουλή και να καταλαμβάνουν τις θέσεις που τους αξίζει; 

Πρόκειται για τη στείρα ιδεολογία η οποία, διά στόματος Ν. Φίλη, κρίνει ότι αποτελεί «στυγνή προσβολή της Δημοκρατίας η απεικόνιση του κτιρίου της Βουλής με στρατιωτικά και θρησκευτικά σύμβολα». Δεν είναι ζήτημα αισθητικής ούτε έλλειψη πολιτισμικής συνείδησης.

Πρόκειται για ενσυνείδητη προσπάθεια αποδόμησης του συνόλου των δημοκρατικών αξιών και των ελεύθερων εκφράσεων της εθνικής και της θρησκευτικής συνείδησης του ελληνικού λαού. 

Είναι η απεχθής πλευρά των ιδεολογικών εξαμβλωμάτων της μεταπολιτευτικής περιόδου, τα οποία, ντυμένα με τον μανδύα μιας απροσδιόριστης προοδευτικότητος, απευθύνονται στο κοινό που διαμορφώνουν τα τελευταία χρόνια και διακρίνεται για τις επιφανειακές προσλήψεις του. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας,πολιτισμού και ελευθερίας η αντιμετώπιση αυτών των νοοτροπιών.

Ελευθέριος Σκιαδάς

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα σπουδών από την U CERT

Το Πανεπιστήμιο Frederick είναι ένα Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο που λειτουργεί στην Κυπριακή Δημοκρατία, χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Άρχισε τη λειτουργία...

More Articles Like This