9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 4 Μαρτίου, 2021

Δεν έρχεται τελικά ο Νότης Μηταράκης

Τελευταία στιγμή αναβλήθηκε η επίσκεψη του Υπουργού Μετανάστευσης & Ασύλου στον Έβρο – Έτσι κι αλλιώς, οι συνθήκες ήταν δύσκολες για τον νομό μας, που προσπαθεί να καλύψει τις πληγές του, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Δεν θα έρθει τελικά στο νομό Έβρου ο Υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση:

«Η επίσκεψη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, στον Έβρο αναβάλλετα, λόγω της εν εξελίξει διαδικασίας ανίχνευσης COVID-19 σε στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και του εθελοντικού αυτοπεριορισμού (καραντίνας) τους.

- Advertisement -

Ο κ. Μηταράκης θα μεταβεί στην περιοχή σε νέα ημερομηνία, η οποία και θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες».

     Έτσι κι αλλιώς βέβαια, οι συνθήκες δεν ήταν και οι καλύτερες στον νομό μας, εξαιτίας των ζημιών που προκλήθηκαν από την παρατεταμένη νεροποντή της Τρίτης.

 Πιθανότατα λοιπόν, να μην υπήρχαν«ευήκοα ώτα», για να ακούσουν τις θέσεις και επιχειρήματα του κ. Υπουργού αναφορικά με το θέμα της επέκτασης της Δομής Μεταναστών στο Φυλάκιο Ορεστιάδος.

Ας δούμε όμως την κατάσταση που εμφανίζει σήμερα η Νομός μας, που έχει υποστεί τρομακτικές ζημίες και αντιμετωπίζει ακόμα και προβλήματα ύδρευσης.

* * * 

Ολοκληρώθηκε στην Αλεξανδρούπολη από ειδική επιτροπή του δήμου, η καταγραφή, αποτύπωση και εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από την πλημμύρα της 12ης Ιανουαρίου, σε οικίες του οικισμού Λουτρά της Δ.Ε. Τραϊανούπολης, από την οποία προκύπτει ότι συνολικά δέκα κατοικίες υπέστησαν ζημίες.

Ήδη έγιναν 200 επισκέψεις σε κατοικίες στη δημοτική ενότητα Τραϊανούπολης, πραγματοποιήθηκε διανομή εμφιαλωμένων νερών και παρείχαν βοήθεια σε δημότες των οποίων τα σπίτια πλημμύρισαν, συνδράμοντας στον καθαρισμό των σπιτιών από τις λάσπες. Επίσης διατέθηκαν και διατίθενται από τη σίτιση του Πολυκοινωνικού και για όσο διάστημα χρειαστεί, επιπλέον μερίδες φαγητό σε οικογένειες, οι οικοσυσκευές των οποίων υπέστησαν ζημίες.

Σε επίπεδο υποδομών, σημαντικές ζημίες προκάλεσαν, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και πρόεδρο της ΔΕΥΑ, Γιάννη Ζαμπούκη, τα φυσικά φαινόμενα της 12ης Ιανουαρίου σε αρκετά σημεία του αγωγού μεταφοράς νερού στο Διυλιστήριο και τα ταχυδιυλιστήρια, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή μεταφοράς του νερού προς επεξεργασία.

Συγκεκριμένα, ο μεγάλος όγκος και η ταχύτητα του νερού, καθώς και ο όγκος των φερτών υλικών, είχαν ως αποτέλεσμα τις θραύσεις των αγωγών. Καταστροφές προκλήθηκαν και στο δρόμο πρόσβασης προς τον υδροταμιευτήρα, οι οποίες, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, καθιστούν την πρόσβαση από δυσχερή έως αδύνατη-επικίνδυνη.

Ως εκ τούτου, «μετά από τις τεράστιες βλάβες που υπέστη το δίκτυο εξ’ αιτίας της πρωτοφανούς κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή μας, η Δ.Ε.Υ.Α.Α., με γνώμονα την υγεία των πολιτών σε σχέση με την άριστη ποιότητα του νερού που οφείλει να παρέχει στους δημότες της, αποφάσισε στις περιοχές Αλεξανδρούπολη, Χηλή, Απαλός, Παλαγία, Αμφιτρίτη και Μαΐστρο, να διακόψει την παροχή νερού από το φράγμα και να θέσει σε λειτουργία τις γεωτρήσεις από τις οποίες πλέον προμηθεύονται νερό οι καταναλωτές.‘Όσον αφορά στη δυτική πλευρά του δήμου μας, η κακοκαιρία δεν προξένησε μεγάλη ζημιά στο δίκτυο και η αποκατάσταση των βλαβών διενεργήθηκε με ίδια μέσα της Δ.Ε.Υ.Α.Α. κι έτσι και συνεχίζεται η απρόσκοπτη παροχή νερού από τις γεωτρήσεις, όπως και πριν», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης.

Διευκρινίζει πως «η παροχή νερού στην πόλη της Αλεξανδρούπολης καθώς και σε όσα δημοτικά διαμερίσματα υδροδοτούνται, αυτή τη στιγμή είναι ασφαλής και τελεί κάτω από όλες τις απαραίτητες συνθήκες και προϋποθέσεις, σύμφωνα με τους κανόνες που αφορούν στον ποιοτικό έλεγχο του νερού». Διαβεβαιώνει δε, πως «γίνονται συνεχώς έλεγχοι και θα συνεχίσουν να γίνονται».

Τέλος στη Δ.Ε. Φερών, διεκόπη η υδροδότηση από την γεώτρηση της Ιτέας εξ’ αιτίας καταστροφής της ιρλανδικής διάβασης. Λόγω της διακοπής υδροδότησης από αυτή την γεώτρηση, οι Φέρες έχουν περιορισμένη δυνατότητα υδροδότησης της πόλης, ενώ παράλληλα διακοπή υδροδότησης υφίσταται στους οικισμούς Καβυσού, Δορίσκου, Μοναστηράκι και σε αρκετές κτηνοτροφικές μονάδες.

Πρόβλημα στη υδροδότηση υπάρχει και στην κοινότητα Λουτρών, στους οικισμούς Αγνάντιας, Δορικού και Αετοχωρίου της Δ.Ε. Τραϊανούπολης, περιοχή που επλήγη περισσότερο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. «Η ΔΕΥΑΑ καταβάλλει κάθε δυνατή ενέργεια για την επίλυση του προβλήματος το συντομότερο δυνατό, ενώ άμεση προτεραιότητα του δήμου Αλεξανδρούπολης είναι η αποζημίωση από την Πολιτεία, χωρίς καμία χρονοτριβή, όλων των πληγέντων συνδημοτών μας» καταλήγει ο κ. Ζαμπούκης.

Στα 65.000 στρέμματα οι πλημμυρισμένες εκτάσεις στον Έβρο

Οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν τον Έβρο και τη Ροδόπη είχαν ως αποτέλεσμα συνολικά 110.000 στρέμματα να έχουν πλημμυρίσει, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο.

«Έχουμε γύρω στα 65.000 πλημμυρισμένα στρέμματα στον Έβρο και γύρω στα 45.000 πλημμυρισμένα στρέμματα στη Ροδόπη» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Λυκουρέντζος.

Ωστόσο οι εκτάσεις που έχουν πάθει ζημιές φέρονται να είναι αρκετά μικρότερες, καθώς, σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, υπολογίζονται σε 23.000 στρέμματα (που θα χρειαστεί να αποζημιωθούν). «Στην περιοχή του Έβρου έχουν πληγεί γύρω στα 15.000 στρέμματα καλλιέργειας σιτηρών, μηδικής καλλιέργειας και κηπευτικών, ενώ δεν αναφέρονται ιδιαίτερες ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο του νομού που προφανώς θα υπάρχουν βέβαια αλλά θα είναι περιορισμένες» επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ.

Σε ό,τι αφορά τη Ροδόπη, ο κ. Λυκουρέντζος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως από τα 45.000 στρέμματα που έχουν πλημμυρίσει στην περιοχή «οι ζημιές στη χειμερινή καλλιέργεια σιτηρών είναι 8.000 στρέμματα και ανάλογα ακολουθούν η μηδική καλλιέργεια και κάποια λίγα κηπευτικά ενώ έχουμε και γύρω στις 1.500 απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο».

Τεχνητή κατάκλυση 6.000 στρεμμάτων στο Πύθιο Διδυμοτείχου

Στο άνοιγμα του θυροφράγματος του Πυθίου, προχώρησε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, προκειμένου να προκληθεί τεχνητή κατάκλυση περίπου 6.000 στρεμμάτων και να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανεξέλεγκτων πλημμυρών.

«Μετά από αίτημα του τοπικού συντονιστικού οργάνου της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Διδυμοτείχου, δεδομένης της αυξητικής τάσης που παρουσιάζει η στάθμη των νερών στον ποταμό Έβρο, λόγω της αποδέσμευσης υδάτων σε φράγματα της Βουλγαρίας, αποφασίσαμε το άνοιγμα των θυροφραγμάτων του Πυθίου, για ν’ αποφευχθεί η υπερπήδηση του υπερβλητού αναχώματος από το νερό. Της τεχνητής πλημμύρας των περίπου 6.000 στρεμμάτων προηγήθηκε εκτίμηση των καλλιεργειών της συγκεκριμένης περιοχής από ελεγκτές του ΕΛΓΑ», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πέτροβιτς.

Στο μεταξύ, κατόπιν σχετικού αιτήματος της αντιπεριφέρειας Έβρου, κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν τόσο σε υποδομές όσο και σε οικίες και καλλιέργειες, από τις σφοδρές βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών που εκδηλώθηκαν σε όλο το Νομό Έβρου, οι περιοχές:

Ορεστιάδα: οι Δημοτικές Ενότητες Ορεστιάδας, Βύσσας, Τριγώνου και Κυπρίνου

Διδυμότειχο: Η Δημοτική Ενότητα Μεταξάδων στο σύνολό της, και οι οικισμοί Ελληνοχωρίου, Μάνης, Κυανής, Ασβεστάδων, Ισαάκιου

Σουφλί: Οι οικισμοί Κορνοφωλιάς, Λυκόφης, Δαδιάς, Λαβάρων, Αμορίου, Προβατώνα και Λευκίμης.

* * * 

Αυτό είναι πάνω-κάτω το σκηνικό που επικρατεί σήμερα στον Έβρο.

Και οι Ιθαγενείς Εβρίτες, με μουσκεμένες τις οικοσκευές τους από τις πλημμύρες, που δεν έχουν ούτε σπίτι να κοιμηθούν, ούτε στεγνά ρούχα να φορέσουν, πολύ δύσκολα θα εστίαζαν την προσοχή τους, στην ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των… λαθρομεταναστών στο ΚΥΤ Φυλακίου.

Ίσως είναι λοιπόν καλύτερα, που δεν ήρθε εντέλει ο Υπουργός στον νομό μας, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο…

Σ.Κ.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Τηλεκπαίδευση για διαιτητές Θράκης

Μέσα στις πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, αλλά και στη νέου τύπου τηλεκπαίδευση με σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας, υλοποιήθηκε την Κυριακή...

More Articles Like This