9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 4 Μαρτίου, 2021

Ποιός καταπιέζει την «τουρκική» μειονότητα;

Η Ισονομία και Ισοπολιτεία Χριστιανών και Μουσουλμάνων εφαρμόζεται υποδειγματικά στην Θράκη – Όμως η Άγκυρα, με τα μίσθαρνα όργανά της επιδιώκει συστηματικά την δημιουργία εντάσεων και καλλιέργεια μίσους στον χώρο των Ελλήνων Μουσουλμάνων

Η νέα πινακίδα που τοποθετήθηκε στο Ιεροσπουδαστήριο «Χαϊριγέ» Κομοτηνής, προκάλεσε την αντίδραση τουρκοφρόνων της μειονότητας και της Τουρκίας, που βρήκε την ευκαιρία να κάνει λόγο και πάλι για «τουρκική» μειονότητα στην Θράκη, που «καταπιέζεται» από τις ελληνικές Αρχές.

Συγκεκριμένα η αλλαγή στην πινακίδα του Ιεροσπουδαστηρίου έγκειται στη λέξη «μειονοτικό» η οποία αντικαταστάθηκε από τη λέξη «μουσουλμανικό», γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από σκληροπυρηνικούς της μειονότητας, που μίλησαν για «ύπουλες πρακτικές» που «στοχεύουν στην εκπαιδευτική αυτονομία της μειονότητας». Για την ακρίβεια η παλαιά πινακίδα ανέγραφε τη συντομογραφία «Μ/ΚΟ» (μειονοτικό) που αντικαταστάθηκε με τη λέξη «Μειονοτικό». Το ειρωνικό βέβαια είναι, πως στην αλλαγή της πινακίδας στο Ιεροσπουδαστήριο αντιδρούν πρόσωπα που -κατά καιρούς- το μέμφονται, υποστηρίζοντας πως διδάσκει την αραβική κουλτούρα αντί της τουρκικής.

Πληροφοριακά, τα Ιεροσπουδαστήρια ήταν ισλαμικά σχολεία εκμάθησης του κορανίου κατά την διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Ελλάδα, σεβόμενη την μουσουλμανική μειονότητα, διατήρησε στο ακέραιο τα Ιεροσπουδαστήρια, ως σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στα οποία μπορούν να φοιτούν όσοι μαθητές της μειονότητας επιθυμούν.

- Advertisement -

Την καλύτερη απάντηση στους προκλητικούς ισχυρισμούς της Άγκυρας και των κατευθυνόμενων παραγόντων της μειονότητας στη Θράκη, δίνει το Σωματείο Ιεροδιδασκάλων Ισλαμικής Θρησκείας, το οποίο θέτει τα γεγονότα στην πραγματική τους διάσταση μακριά από προβοκατόρικες ανακοινώσεις και συμπεριφορές.

Αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση:

* * * 

«Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε προσεκτικά τις διάφορες ανακοινώσεις με αφορμή την αλλαγή της πινακίδας στο Ιεροσπουδαστήριο Κομοτηνής “Χαϊριγιέ”. Και τονίζουμε τη λέξη αφορμή, γιατί από το πανομοιότυπο σχεδόν περιεχόμενό τους (που ως συνήθως φαίνεται να έχει υπαγορευθεί από την ίδια πηγή) γίνεται ξεκάθαρο ότι ουδόλως ενδιαφέρονται οι συντάκτες τους για το Ιεροσπουδαστήριο αυτό καθαυτό, αλλά το χρησιμοποιούν για να εξυπηρετήσουν άλλους σκοπούς» τονίζουν, «φωτογραφίζοντας» στη συνέχεια αυτούς που θα ήθελαν να δουν το σχολείο να βάζει λουκέτο: «Καταρχάς, είναι γνωστοί στη μειονότητα όλοι αυτοί που θα ήθελαν να δουν το “Χαϊριγιέ” να κλείνει. Αυτοί που τρέμουν στην εικόνα της προόδου του σχολείου, της οργάνωσής του κατά τα πρότυπα ενός σύγχρονου θρησκευτικού σχολείου που θα προετοιμάζει θρησκευτικούς λειτουργούς και υποψηφίους για ανώτατες ισλαμικές σπουδές, οι οποίοι μακριά από κάθε εθνικισμό (όπως ακριβώς επιβάλει η Ούμμα στο Ισλάμ) δεν θα ελέγχονται από γνωστά κέντρα. Είναι, επίσης, γνωστοί στη μειονότητα όλοι αυτοί που βλέπουν στη λέξη «μειονοτικό» τη λέξη «τουρκικό». Και συνεπώς χαλά το αφήγημά τους, όταν βλέπουν τη λέξη «μουσουλμανικό» λες και δεν είναι μουσουλμάνοι οι ίδιοι. Τις ταυτοτικές τους αναζητήσεις να τις αφήσουν για άλλους χώρους και να μην εργαλειοποιούν ένα μουσουλμανικό σχολείο έξι αιώνων για να παίξουν τα εθνικιστικά τους παιχνίδια». Η ανακοίνωση του Σωματείου Ιεροδιδασκάλων Ισλαμικής Θρησκείας καταλήγει : «Εμείς, όπως οι γονείς μας και οι παππούδες μας, θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε το σχολείο, το οποίο αντανακλά τις παραδόσεις της μειονότητας και το χαρακτήρα του Ισλάμ της Θράκης και θα προσπαθούμε να το προστατεύουμε από το να γίνεται αρένα πολιτικών παιχνιδιών».

* * * 

Σημείωση Ε.Θ.

Τελικά, ποιος καταπιέζει την Μουσουλμανική Μειονότητα της Θράκης;

Η Ελληνική Πολιτεία ή μήπως τα μίσθαρνα όργανα της Άγκυρας που επιδιώκουν συστηματικά την δημιουργία εντάσεων και μίσους στον χώρο των Ελλήνων Μουσουλμάνων Πολιτών;

Σ.Κ.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Τηλεκπαίδευση για διαιτητές Θράκης

Μέσα στις πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, αλλά και στη νέου τύπου τηλεκπαίδευση με σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας, υλοποιήθηκε την Κυριακή...

More Articles Like This