9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Συναγερμός στον Έβρο για δομή μεταναστών

Οι Εβρίτες δηλώνουν έτοιμοι να συγκρουσθούν με την κυβέρνηση – Αγρότες και Κτηνοτρόφοι σήκωσαν το λάβαρο των αντιδράσεων – Η οργή έχει ξεχειλίσει – Τριάντα τρεις (33) Σύλλογοι του Έβρου ενώνουν την φωνή τους και εκφράζουν την διαμαρτυρία τους – ΟΧΙ στην δημιουργία φόβου και ανασφάλειας, για τους κατοίκους της ακριτικής μας περιοχής

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στον Έβρο μεταξύ του ελληνικού πληθυσμού εξαιτίας των κυβερνητικών σχεδίων επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου στην περιοχή της Ορεστιάδας, επί της ορίου γραμμής των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Ήδη δεκάδες κάτοικοι της περιοχής  συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την απόλυτη αντίθεσή τους, λέγοντας πως αυτό «είναι μόνο η αρχή».

Η «είδηση» για το σχέδιο επέκτασης του «Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης» (γιατί περί αυτού πρόκειται οι «Αρχές» τους υποδέχονται)  κυκλοφόρησε στον Έβρο από μία ανάρτηση στη Διαύγεια για αγορά έκτασης που συνδέεται με επέκταση των εγκαταστάσεων του κέντρου.

- Advertisement -

Οι τοπικοί φορείς αναστατώθηκαν όταν πληροφορήθηκαν με αυτόν τον τρόπο τις προθέσεις  της κυβέρνησης, αλλά πολύ περισσότερο ένιωσαν πρωτοφανή οργή καθώς κυβερνητικά στελέχη τους…  διαβεβαίωναν μετά την κρίση στις Καστανιές «ότι δεν πρόκειται να γίνουν στην περιοχή άλλοι καταυλισμοί αλλοδαπών», όπως τους έλεγαν χαρακτηριστικά.

«Αυτό αντιτίθεται πρώτα στη λογική. Σε μια παραμεθόριο περιοχή αυτά είναι επικίνδυνα. Αυτό που προτάχθηκε είναι ότι εθνικοί λόγοι δεν συμβάλλουν σε μια τέτοια κατασκευή», είπε στο Karfitsa.grο αντιπεριφερειάρχης Υγείας στον Έβρο Κώστας Βενετίδης.

Οι φορείς της περιοχής στην τηλεδιάσκεψη που είχαν τη Δευτέρα έδειξαν πως είναι εξαγριωμένοι με την απόφαση που πληροφορήθηκαν.

«Περιμένουμε από τον κ. Μηταράκη να έρθει εδώ, να μας εξηγήσει από κοντά τι ακριβώς θέλει να κάνει», σημείωσε με νόημα ο κ. Βενετίδης, για τον υπουργό μεταναστευτικής “πολιτικής”, ο οποίος αναμένεται να ΄επισκεφθεί τον Έβρο στις 16 Ιανουαρίου. 

«Ίσως θέλει να αποφορτίσει τη δική του νησιωτική περιοχή μεταφέροντας το ενδιαφέρον στον Έβρο. Μία τέτοια κατασκευή θα γίνει «κράχτης» για όσους θέλουν να έρθουν και η πρόσβαση από τα ποτάμια σύνορα είναι πιο εύκολη», συμπλήρωσε.

Ήδη οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αλεξανδρούπολης σήκωσαν το λάβαρο των αντιδράσεων. Απειλούν να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις εάν η κυβέρνηση επιμείνει στον σχεδιασμό της για επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου σε τέτοιο μέγεθος.

Στο Φυλάκιο Έβρου οι ντόπιοι φοβούνται ότι αρχικά θα οδηγηθούν τουλάχιστον 1.500 λαθραίοι μετανάστες;, όμως ο αριθμός μπορεί να  αυξηθεί ακόμη περισσότερο. «σκεφτείτε πως αν φτάσουν 5.000 είναι όσοι ζουν σε 40 χωριά του βορείου Έβρου. Ας προσέξουν τι κάνουν».

Στον βόρειο Έβρο η οργή έχει ξεχειλίσει. «Δεν έγινε ούτε κουβέντα. Μας είχαν διαβεβαιώσει το αντίθετο και μάθαμε από τη διαύγεια το σχέδιο. Δεν πρέπει να γίνει ούτε μία δομή όχι μόνον στον Έβρο, αλλά σε όλη τη Θράκη», είπε ο κ. Βενετίδης.

«Ο κόσμος έχει αγριέψει», λέει από την πλευρά του στην Karfitsaο πρώην πρόεδρος του Πυθίου Χάρης Θεοχαρίδης. «Το μεταναστευτικό στον Έβρο δεν είναι ζήτημα των τελευταίων χρόνων. Το μεταναστευτικό εδώ και 20 χρόνια ταλανίζει τον Έβρο, όταν δεν υπήρχε πουθενά αλλού», ανέφερε. Οι ακρίτες των συνόρων βλέπουν τις κυβερνητικές αποφάσεις και θυμούνται τις αντίθετες διαβεβαιώσεις. «Αν γίνει αυτό θα είναι καταστροφή για τη Θράκη και ειδικά για τον Έβρο», σημείωσε ο κ. Θεοχαρίδης.

Εξοργισμένοι και οι καταστηματάρχες εστίασης Ορεστιάδας

«HΈνωση Καταστημάτων Μαζικής Εστίασης – Αναψυχής και Διασκέδασης Δήμου Ορεστιάδας καταδικάζει απερίφραστα την απαράδεκτη απόφαση του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής για την επέκταση της δομής φιλοξενίας του ΚΥΤ Φυλακίου.

Η όλη διαδικασία που κινήθηκε αιφνιδίως από το αρμόδιο Υπουργείο δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την βιασύνη του Υπουργείου να μη υπάρξει χρόνος αντίδρασης της τοπικής κοινωνίας και συνάμα την προχειρότητα που αντιμετωπίζει ένα υψίστης εθνικής σημασίας θέμα σε μία ακριτική περιοχή με πολλές ιδιαιτερότητες.

Εμείς ως μέλη και παράγοντες του Τόπου αυτού, φωνάζουμε όπως και όλη η τοπική κοινωνία για να ακουστεί η φωνή μας πολύ μακριά και να φτάσει στα αυτιά των ιθυνόντων.

Καταγγέλλουμε αυτή την άκρως απαράδεκτη απόφαση, η οποία δεν θα δώσει κανένα ανταποδοτικό όφελος στην τοπική κοινωνία. Αντιθέτως θα επιδεινώσει και άλλο την δύσκολη κατάσταση που ζούμε ως ακρίτες εδώ στα σύνορα.

Δεν θέλουμε τέτοιο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

Διατρανώνουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη θέση μας και

ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΑΥΤΗΣ

Με τιμή

Εκ του Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ιάκωβος Σιραντεγκιάν»

* * * 

Πολλοί Σύλλογοι Γυναικών του Β. Έβρου ενώνουν τη φωνή τους και εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για τη δημιουργία νέας ενιαίας δομής φιλοξενίας στο χωριό Φυλάκιο Ορεστιάδας Ν. Έβρου.

Οι πολιτικοί μας για άλλη μια φορά παίζουν τα παιχνίδια τους εις βάρος της ακριτικής περιοχής μας. Ενώ αρχικά όλοι οι φορείς συμφώνησαν να γίνει αναβάθμιση -ΚΑΙ ΜΟΝΟ- της υπάρχουσας δομής, γιατί δεν πληροί τα απαραίτητα μέτρα για την σωστή λειτουργία του, τώρα έρχεται η κυβέρνηση εν μέσω του κου Μηταράκη, υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, να μας ανακοινώσει στην ουσία, ότι θα δημιουργηθεί- επέκταση το ονομάζουν- και νέα δομή φιλοξενίας μεταναστών δίπλα στην προϋπάρχουσα. Κι όλα αυτά εκ μέσω πανδημίας κ απαγόρευσης κυκλοφορίας, με μια ανακοίνωση την παραμονή Πρωτοχρονιάς, χωρίς καμία ενημέρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δηλώνει ότι θα φιλοξενούνται και μάλιστα για 24 μέρες μόνο, αυτοί που θα εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας και δεν θα μεταφέρονται από άλλες δομές του εσωτερικού της χώρας. Μάλιστα δηλώνει ότι θα υπάρχουν “απλά” 1000 κρεβάτια επιπλέον κενά για ώρα αιχμής σε κρίση! Για να μην τρέχουμε δηλαδή την τελευταία στιγμή. Αν είναι δυνατόν!

Γιατί? Τη στιγμή που η περιοχή μας θωρακίζεται με φράχτες, κάμερες, συνοριοφύλακες κ.λ.π. κ οι ροές μεταναστών έχουν μειωθεί?

Γιατί να γίνει εδώ, στην περιοχή μας, που απέχουμε τόσα λίγα χλμ από τα σύνορα μας με την Τουρκία, όταν πριν λίγους μήνες είχαμε τόσο σοβαρά επεισόδια με μετανάστες (ο Θεός να τους κάνει!)?

Γιατί μας υποβάλλουν αυτό το αίσθημα φόβου, ανασφάλειας κ κατά επέκταση έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση?

Γιατί να γίνει αυτή η νέα δομή αφού σίγουρα θα φέρει υποβάθμιση της περιοχής κ γενικότερα του νομού μας?

Γιατί η αποσιώπηση της πραγματικής κατάστασης?

Γιατί να ερημώσει, κι άλλο, η περιοχή μας από τους νέους? Ποιος θέλει να μεγαλώσει τα παιδιά του σε μια περιοχή που θυμίζει “καζάνι που βράζει” με κάθε λογής ανθρώπους, αγνώστου προέλευσης, θρησκείας, κουλτούρας, νοσημάτων κλπ?

Γιατί να γονατίσει ο Έβρος και άλλο οικονομικά?

Για όλα αυτά λοιπόν, κ αλλά τόσα που μπορούμε ακόμη να γράψουμε, οι Σύλλογοι Γυναικών( που θα τους αναφέρω παρακάτω) λέμε ΟΧΙ καθαρά κ δυνατά να το ακούσουν ως την Αθήνα.

ΟΧΙ σε οποιοδήποτε δημιουργία νέας δομής στο Φυλάκιο.

ΟΧΙ στην υποβάθμιση της περιοχής.

ΟΧΙ στη δημιουργία φόβου κ ανασφάλειας, του ηλικιωμένου πλέον πληθυσμού!

Η Θράκη αντιστέκεται

Ο Έβρος θέλει να μείνει όπως ήταν πάντα: όρθιος , άξιος , φιλόξενος ορθόδοξος και ελληνικός!

Οι Σύλλογοι που εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους είναι οι παρακάτω:

 1. Σύλλογος Γυναικών Φυλακίου
 2. Σύλλογος Γυναικών Πετρωτών
 3. Σύλλογος Γυναικών Πενταλόφου
 4. Σύλλογος Γυναικών Καναδά
 5. Σύλλογος Γυναικών Σπηλαίου
 6. Σύλλογος Γυναικών Ορμενιου
 7. Σύλλογος Γυναικών Πτελέας
 8. Σύλλογος Γυναικών Κομάρων
 9. Σύλλογος Γυναικών Βάλτου
 10. Σύλλογος Γυναικών Ελιάς
 11. Σύλλογος Γυναικών Πλάτης
 12. Σύλλογος Γυναικών Μεγ. Δοξιπάρας
 13. Σύλλογος Γυναικών Ζώνης
 14. Σύλλογος Γυναικών Χελιδόνας
 15. Σύλλογος Γυναικών Αμμόβουνου
 16. Σύλλογος Γυναικών Κεράμου
 17. Σύλλογος Γυναικών Χανδρά
 18. Σύλλογος Γυναικών Πύργου
 19. Σύλλογος Εκπολ. Μορφ. Γυν. Αμπελακίων
 20. Προσφ. Λεπτής “Αλησμόνητες Πατρίδες”
 21. Σύλλογος Γυναικών Χειμωνίου “Τα Ζαλουφιώτικα’
 22. Προσφ. Λαογρ. Συλ. Γυν. Θουρίου
 23. Σύλλογος Γυναικών Σοφικού
 24. Σύλλογος Πολ. Λαογρ.”Κρασοχώρι” Ανω Οινόης
 25. Σύλλογος Πολ. Λαογρ. Κλεισσούς
 26. Σύλλογος Πολ. Λαογρ. Κάτω Σαγήνης “Προφήτης Ηλίας”
 27. Εκωρ. Πολιτ. Σύλλογος Χιονάδων
 28. Σύλλογος Γυναικών Σιτοχωρίου
 29. Πολιτ. Σύλλογος Πέπλου
 30.  Σύλλογος Γυναικών Πέπλου
 31. Αθλ. Σύλλογος Πέπλου
 32. Σύλλογος Γυναικών Στέρνας
 33. Μορφ. Πολιτιστ. Σύλλογος Πτελεας

Ευχαριστούμε όλους τους Συλλόγους για τη συμπαράσταση τους και σε τακτά διαστήματα θα αναρτούμε και τη συμμετοχή άλλων.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα σπουδών από την U CERT

Το Πανεπιστήμιο Frederick είναι ένα Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο που λειτουργεί στην Κυπριακή Δημοκρατία, χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Άρχισε τη λειτουργία...

More Articles Like This