9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 8 Μαρτίου, 2021

Το Κάραγατς δεν είναι… Καραμπάχ

Η Τουρκία αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα λειψυδρίας στην Κωνσταντινούπολη – Μοναδική πηγή αποτελούν οι ποταμοί Έβρος και Άρδας – Η Άγκυρα προσποιείται ότι δεν ενδιαφέρεται – Συγκεντρώνει όμως ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στην Ανατολική Θράκη

 «Οι μελλοντικοί πόλεμοι θα είναι για το νερό»

Ο Νείλος κι ο Έβρος αποτελούν το κοινό σύνορο Αιγύπτου με το Σουδάν και της Ελλάδος με την Τουρκία αντιστοίχως. 

Αμφότεροι οι ποταμοί αποτελούν σημείο επαφής μα και «τριβής» μεταξύ των χωρών που γειτνιάζουν. Η Αίγυπτος ανησυχεί για την σχεδιαζομένη δέσμευση των νερών του Νείλου που διέρχονται απ’ το Σουδάν κι η Ελλάς υφίσταται την παραβίαση των ποταμίων συνόρων της από λαθρομετανάστες που προωθεί η Τουρκία. Εις πρώτη φάσιν… Η κατάσταση επιδεινούται από ένα φυσικό φαινόμενο: την λειψυδρία. Τα νερά του Νείλου έχουν «κατέβει» αισθητά με την μείωση των βροχοπτώσεων στην Αιθιοπία κι η Τουρκία αντιμετωπίζει ελλείψεις ποσίμου ύδατος λόγω της μεγάλης ανομβρίας που εσημειώθη το παρελθόν έτος στο Ευρωπαϊκό τμήμα.

- Advertisement -

Στην Κωνσταντινούπολη διαβιούν περισσότερα από 17 εκατομ. άτομα που χρειάζονται σημαντικές ποσότητες νερού. Όμως η κυβέρνηση Ερντογάν σπατάλησε 2 δισ. δολαρίων σε «φαραωνικού τύπου» υδροηλεκτρικά έργα στη κεντρική Τουρκία και παραμέλησε την ανατολική Θράκη, όπου δεν υπάρχουν άλλωστε σημαντικοί υδατοκρίτες.

Μοναδική παροχή άφθονου νερού στην ανατολική Θράκη διαθέτει ο ποταμός Έβρος που πηγάζει από την Βουλγαρία, ενισχύεται από τον ποταμόΆρδα μέσα στήν Ελλάδα και εκβάλλει στο Αιγαίον. 

Το πλούσιο υδάτινο σύστημα του Έβρου αποτελεί το Μήλον της Έριδος για τους Τούρκους. Οι υδρογονάνθρακες της ανατολικής Μεσογείου αποτελούν προπέτασμα καπνού. Στόχος της Τουρκίας είναι η Θράκη.

Έτσι εξηγούνται άλλωστε και οι απόπειρες παραβιάσεως των Ελληνικών συνόρων στον θύλακα Καραγάτς τον περασμένο Μάρτιο. 

Το Καραγάτς ευρίσκεται πλησίον της Αδριανουπόλεως και αφήνει για λίγα χιλιόμετρα τον ποταμό Έβρο μέσα στο Τουρκικό έδαφος, απ’ την Συνθήκη της Λωδάννης…

Η Τουρκία υποβλέπει τα νερά του Έβρου όπως η Αίγυπτος τα έργα δεσμεύσεως του Νείλου από την Αιθιοπία και το Σουδάν. Εδώ όμως εξαντλούνται οι ομοιότητες των δύο ποταμών και ανακύπτουν ουσιώδεις διαφορές.

Η Αίγυπτος δεν έχει άλλους πλουτοπαραγωγικούς πόρους έκτος του Νείλου ενώ η Τουρκία σπαταλά προσόδους σε πολεμικές προπαρασκευές και φαραωνικά έργα. 

Ο Ερντογάν δεν απειλεί ακόμη να πάρει τα νερά του Έβρου και προσποιείται ότι την ενδιαφέρει η …αποστρατικοποίηση 20 νησιών του Αιγαίου κι «άλλα ηχηρά παρόμοια». 

Συγκεντρώνει όμως στρατιωτικές δυνάμεις και τεθωρακισμένα στην ανατολική Θράκη, που τα μετέφερε προσφάτως από την Συρία απ’ όπου αποσύρεται κατισχυμένος. 

Όπως αναφέρει ο κ. Γεώργιος Ηλιόπουλος σε άρθρο του στην πλατφόρμα SLpress, οι Τουρκικές δυνάμεις που συγκεντρώνονται στην Ανατολική Θράκη διαθέτουν προσωπικό 35.000 ανδρών, τάνκς και κινητές γέφυρες για ζεύξη ποταμού μέχρι πλάτους 35 μέτρων. 

Αφθονούν τα Τουρκικά «Ντρόν» (αεροσκάφη χωρίς πιλότο) όπως στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ πέρυσι και τα πλωτά μέσα για έφοδο απ’ αλλού στην μεθόριο του Έβρου κι όχι μόνον από το Καραγάτς. 

Ο πολύς Τσαβούσογλου είπε στον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανία χέρ Μάας που τον επεσκέφθη προχθές, ότι «ο μουσουλμανικός πληθυσμός της Θράκης πρέπει ν’ αποκαλείται Τουρκικός» (Sic) αγνοήσας την Συνθήκη της Λωζάννης.

Αλλά το Καραγάτς δεν είναι Καραμπάχ. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην απέναντι μεθόριο είναι ισχυρές και ετοιμοπόλεμες δια παν ενδεχόμενο. 

Η Ελληνική αεροπορία διαθέτει «υπεροχή αέρος» (που εστερείτο η Αρμενία στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ) και μπορεί να καταρρίψει όλα τα Τουρκικά «ντρόν» εν πτήσει.

Το Ελληνικό Γενικό Επιτελείο δύναται να μεταφέρει στον Έβρο ενισχύσεις απ’ όλη την επικράτεια. 

Η Τουρκική εισβολή θα τελματώσει στα τενάγη του ποταμού.

Κώστας Κόλμερ

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Η Μυθολογία και η Φύση των Σεισμών

Με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό στην Ελασσόνα παρατίθενται ακόλουθα μερικές πληροφορίες σχετικά με τα αναφερόμενα στην Ελληνική Μυθολογία για...

More Articles Like This