Μέσα από τις σελίδες των παλαιών εφημερίδων, που κρύβουν έναν πραγματικό «θησαυρό» πληροφοριών

Στην Ελλάδα, τα ιστορικά γεγονότα πολλές φορές καταγράφηκαν με απόλυτη ενάργεια, από τις εφημερίδες, που αποτελούσαν το μέσο ενημέρωσης και γνώσης των τεκταινομένων.
Οι εφημερίδες, άσχετα από τον πολιτικό ή κομματικό τους προσανατολισμό, κατέγραψαν και έσωσαν γεγονότα και ιστορικές στιγμές της κάθε στιγμής, που αλλιώς δεν θα είχαν διασωθεί.
Μέσα από τις σελίδες τους οι σύγχρονοι “χρυσοθήρες” του πνεύματος, ξεχωρίζουν τα χρυσά ψήγματα σε κάθε στήλη και ανακαλύπτουν εκμεταλλεύσιμο υλικό.
Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, τα οργανωμένα αρχεία των υπηρεσιών και των φορέων είναι ελάχιστα και διασώθηκαν αφού οι άνθρωποι τους διαβλέποντας την καταστροφή τους κατόρθωσαν να τα προφυλάξουν από την καταστροφή.
Μετά την απόλεμη “κατάκτηση” της περιοχής τον Μάϊο του !941,
οι απόλεμοι και άκαπνοι ορθόδοξοι γείτονες μας. επέλασαν στα “άσπρα χώματα”,”ναζιστικώ δικαιώματι”.
Πολλά γράφηκαν, για την τότε στυγνή βουλγάρικη κατοχή της περιοχής, όπου ο όλεθρος ήταν καθημερινός σε όλα.
Γράφηκαν αρκετά για την τότε περίοδο, που όμως δυστυχώς, δεν ερευνήθηκε εκτεταμένα επιστημονικά και θα το τολμήσω….πάντα υπήρχε μία εθνική δειλία στο να αποτολμηθεί μία ιστορική απόδοση των γεγονότων σε κεντρικό επίπεδο.
Δυστυχώς, η όποια γνώση των γεγονότων εκείνων, κινείται στον περιορισμένο γεωγραφικό χώρο της Β.Ελλάδας, και δεν εξέρχεται των στενών ορίων της.

Οι ευρισκόμενοι εκτός των ορίων αυτών ,δεν γνωρίζουν σχεδόν τίποτε για την ματωμένη εκείνη περίοδο, ή οι γνώσεις τους είναι νεφελώδεις ή αποσπασματικές.
Η κάθοδος των Βουλγάρων στην περιοχή είχε οργανωμένη πολιτική προοπτική,…..για το μέλλον.
Από την πρώτη σχεδόν ημέρα, της “κατακτητικής” τους πορείας, άρχισαν τα μεγαλόπνοα σχέδια για την δημογραφική, πολιτιστική και ιστορική αλλοίωση της περιοχής.
Από τα πρώτα μέτρα που πήραν ήταν, να στραφούν εναντίον σε κάθε τι γραπτό. Κατέστρεψαν τα ελληνικά αρχεία που υπήρχαν, τα βιβλία…….κάθε τι γραπτό.
Εμείς, οι διαμένοντες στην περιοχή, είμαστε φτωχοί σε γραπτά ιστορικά τεκμήρια. Τα υφιστάμενα αρχίζουν μετά την αποκατάσταση του Ελληνικού Κράτους στην περιοχή, μετά το 1945, εκτός αν υπάρχουν κάποια που διασώθηκαν με κίνδυνο ζωής. Σε κάποιες μικρές περιοχές, στον αυτό γεωγραφικό περίγυρο….,καταστράφηκαν, όσα δημιουργήθηκαν κατά τα έτη 1945-1949,στην λαίλαπα των χρόνων της δύστυχης εκείνης περιόδου.
Ευτυχής ο μελλοντικός ιστοριοδίφης,… αν ανακαλύψει τέτοιο αρχείο, με ένα ανεκτίμητο ιστορικό θησαυρό ,μεγαλύτερης ίσως αξίας, απ’ τον επιδιωκόμενο, των …χρυσοθήρων της Θράκης.
Οι παλιές εφημερίδες, εκ των πραγμάτων αποτελούν τον κύριο κορμό ιστορικών πληροφοριών, για την περιοχή αυτή, αλλά απαιτείται χρόνος, διάθεση και …ικανότητος ενός Ηρακλή Πουαρό ή ακόμη ενός Ερρίκου Σλήμαν, για να έρθουν στο φως…οι κρυμμένοι ιστορικοί θησαυροί, που θα συνθέσουν το
ιστορικό γίγνεσθαι σε επί μέρους εκφάνσεις της κοινωνικής και εθνικής ζωής και δράσης.
Θα σας παρουσιάσω εδώ την παρουσία του Εμπορικού και Βιοχηχανικού Επιμελητηρίου Αλεξανδρούπολης κατά το 1931, πριν 90 χρόνια, σε μία εκλογή διαδικασία, για την ανάδειξη των οργάνων του, που καταγράφηκε στην εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” της Θεσσαλονίκης.
*****Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 1931, έγιναν εκλογές στο Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αλεξανδρούπολης.
Την επιτροπή εκλογών, αποτέλεσε ο ειρηνοδίκης Αν.Στρογγυλίδης, με δικαστικό αντιπρόσωπο τον Γ.Κασίμη.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ-ΕΚΛΕΓΕΝΤΕΣ
————————————————————————–
**ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
————————–
1*.Κατηγορία εμπόρων δημητριακών και αλεύρων. Θ.ΠΑΥΛΙΔΗΣ
————————————————————————–
2*.Αντιπροσώπων και μεσιτών. Μ.ΚΑΝΕΤΣΟΣ.
——————————————————–
3*. Εμπόρων τυρού, σφαγείων και ιχθύων. Μ.ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ
———————————————————————
4.*Φορτωεκφορτωτών .Π.ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
————————————————
5*.Έμποροι βαλανιδιών, νωπών και ξηρών οπωρών,
βιβλιοχαρτοπωλών. Κ.ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, Χ.ΑΝΘΕΜΕΛΙΩΤΗΣ΄.
—————————————————————-
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
——————————
1*.Σύνδεσμος ποτοποιών Κ.ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑΣ
————————————————–
2*. “” εργοστασιαρχών κεραμοποιϊας και αλευροβιομηχανίας Ν.ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ
——————————————————–
3*.Υποδηματοποιών και ραπτών. Σ.ΖΑΧΑΡΙΟΥ.
——————————————————–
4*.Αρτοποιών και οπωρολαχανικών. Δ.ΣΟΥΛΑΚΑΚΗΣ
————————————————————–
5*.Κρεοπωλών Κ.ΓΑΤΕΛΑΣ
—————————————-
Μελετώντας τα ανωτέρω, διαπιστώνουμε ότι η οικονομική ζωή στην Αλεξανδρούπολη, αμέσως μετά την απελευθέρωση της την 14-5-1920, είχε αναπτυχθεί και οι επαγγελματίες δημιούργησαν τις πρώτες συντεχνιακές-επαγγελματικές ενώσεις, για την προώθηση των θεμάτων τους .
Από την Αλεξανδρούπολη ξεκίνησε την εμπορική του δραστηριότητα ο Κωνσταντίνος Μαλαματίνας, που σε λίγα χρόνια η περιβόητη ΡΕΤΣΙΝΑ του κατέκτησε ευφραντικά την Ελλάδα.
Οι έμποροι αυτοί, προωθούσαν τότε τα εμπορεύματα τους σε όλη την Ελλάδα ,μέσω της πυκνής ατμοπλοϊκής και σιδηροδρομικής συγκοινωνίας.*****
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΕΥΣΤΡ. ΝΑΖΛΗΣ
Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ ε.α.
Αντιπρόεδρος Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού