9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 8 Μαρτίου, 2021

Η Μεσόγειος θάλασσα λίκνον του Ελληνισμού

Το Ελληνικό Μεγαλείο επεκτάθηκε από την Ανατολική Μεσόγειο και σε όλα τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας με την ίδρυση αποικιών

Πριν πολλές χιλιάδες χρόνια, υπήρχε ένα μεγάλα κομμάτι ξηρός μεταξύ Κρήτης και Αφρικής σαν νησί, που λεγόταν «Μέση Γη», τότε που η Μεσόγειος ήταν μια αβαθής λίμνη, πριν εισέλθουν από το Γιβραλτάρ τα νερά από το λιώσιμο των πάγων της Βόρειας Ευρώπης και σχηματίσουν μια κλειστή θάλασσα, που ονομάστηκε «Μεσόγειος θάλασσα».

Οι διασωθέντες αυτόχθονες κάτοικοι των γύρω περιοχών, ονομάζονταν Πελασγοί, ήταν πρόγονοι των Ελλήνων και είχαν αναπτύξει τον πρώτο ανθρώπινο πολιτισμό, συνεχιστές του Πελασγικού πολιτισμού!

Με κέντρο την Ελλάδα (Ελ+λάς = πεφωτισμένος λίθος) των Ολύμπιων Θεών, οι Πελασγοί είχαν αναπτύξει τις αποικίες τους σε όλα τα παράλια της Μεσογείου και την περιοχή της Βόρειας Αφρικής που την διέσχιζε ο Νείλος ποταμός, την είχαν ονομάσει Αίγυπτο, που σημαίνει «υπτίως του Αιγαίου» και είχαν ιδρύσει πολλές σπουδαίες πόλεις, οι κάτοικοι των οποίων διατηρούσαν στενές σχέσεις με την μητροπολιτική Ελλάδα, μέχρι την μετατροπή της Μέσης Γης σε θάλασσα, οπότε τα ταξίδια έγιναν σχεδόν αδύνατα και οι Έλληνες της Αίγυπτου άρχισαν να ιδρύουν αποικίες σε άλλα μέρη, για να έχουν πρόσβαση με την μητέρα Ελλάδα, ενώ όσοι έμειναν στην Αίγυπτο νυμφεύτηκαν μαύρες γυναίκες της Αφρικής και έτσι δημιουργήθηκε το Αιγυπτιακό γένος με πολιτισμό επηρεασμένο από τον ελληνικό, αλλά με δικά του στοιχεία!!

- Advertisement -

Στην Αίγυπτο είχε καταφύγει, καταδιωκόμενη από την Θεά Ήρα, στο Ναό της οποίας ήταν ιέρεια, η Ιώ η αδελφή του βασιλιά Φορωνέα, του πρώτου νομοθέτηκαι ιδρυτή του Άργους, της αρχαιότερης πόλης της Ευρώπης και γέννησε ένα αγόρι που το ονόμασε Έπαφο, γιατί συνελήφθη μόνο δια της απλής επαφής (ακούμπησμα) με τον Δία!

Ο Έπαφοςδιαδέχθηκε τον βασιλιά Τηλέγονο, ο οποίος τον είχε υιοθετήσει, ίδρυσε πολλές πόλεις στην Αίγυπτο, νυμφεύτηκε την κόρη του βασιλιά Νείλου την Μέμφιδα και απέκτησαν την Λιβύη. 

Σήμερα, Λιβύη ονομάζεται το Βορειοαφρικανικό μεσογειακό κράτος, ενώ στην Αρχαιότητα όλη σχεδόν η Αφρική!! 

Η Λιβύη απέκτησε με τον Ποσειδώνα δύο δίδυμα αγόρια τον Αγήνορα και τον Βήλο και ο μεν Αγήνορας ίδρυσε ελληνική αποικία μεταξύ Τύρου και Σιδώνας, στην κατεστραμμένη σήμερα Συρία, που την ονόμασε Φοινίκη(=ερυθρά, κόκκινη), ίσως από το όνομα του γιου και διαδόχου του Φοίνικα, ενώ τα άλλα παιδιά του ήταν ο Κίλικας,ιδρυτής και βασιλιάς της Κιλικίας, ελληνικής αποικίας στην Ιωνική Γη της Μικράς Ασίας, που σήμερα βρίσκεται σε ξένα χέρια, ο Θάσουπου ήταν ιδρυτής και βασιλιάς της Θάσου, ο Κάδμοςπου είχε νυμφευτεί την αδελφή του Δάρδανου την Αρμονία και ήταν ιδρυτής και βασιλιάς της Θήβας και παππούς του θεού Διονύσουαπό την κόρη του Σεμέλη και η Ευρώπη, που απήχθηκε από το μεταμορφωμένο σε λευκό ταύρο Δία και μεταφέρθηκε στη Κρήτη, όπου γέννησε τρεις γιους, με μεγαλύτερο τον Μίνωα, ιδρυτής του μοναδικού και πρωτοπόρου σε όλο το τότε κόσμο Μινωικού πολιτισμού! 

Η Ευρώπηθεοποιήθηκε μετά τον θάνατό της, με το όνομα Ελλωτίς και λατρεύτηκε από όλους τους Έλληνες με μεγάλες γιορτές που είχαν ονομαστεί Ελλώτεια και έδωσε το όνομά της στην ομώνυμη ήπειρο, η οποία δέχτηκε τον ελληνικό πολιτισμό!

Ο Βήλος έγινε βασιλιάς της Αιγύπτου και απέκτησε δύο δίδυμα αγόρια τον Δαναόκαι τον Αίγυπτοκαι ο μεν Δαναός παλιννόστησε στη χώρα της προγιαγιάς του της Ιούς, όπου έγινε βασιλιάς και ονόμασε όλους τους Έλληνες του βασιλείου του Δαναούς, ο δε Αίγυπτος διαδέχτηκε στο θρόνο τον πατέρα ταυ Βήλο, τον οποίο θεοποίησαν οι Αιγύπτιοι μετά πολλά χρόνια από τον θάνατο του με το όνομα Βάαλ, ως ισάξιο του Δία, ίσως γιατί ο Βήλος ήταν Έλληνας βασιλιάς και ο Δίας ήταν Έλληνας θεός!

Η λατρεία του Βάαλ έφτασε μέχρι τη Μεσοποταμία και χτίστηκαν πολυάριθμοι ναοί στις χώρες που λατρεύτηκε, όπως στην Παλμύρα, που πρόσφατα οι Τσιχαντιστές ανατίναζαν τους αρχαίους ναούς, δήθεν από θρησκευτικό φανατισμό, αλλά στην πραγματικότητα για να αρπάξουν το χρυσό που ήταν κρυμμένος στα θεμέλια των ναώνκαι μόνο το ναό του Έλληνα θεού Βάαλ δεν μπόρεσαν να ανατινάξουν!!!

Με εντολή του Απόλλωνα και με την συμβουλή του Κένταυρου Χείρωνα, μεταφέρθηκε στη Λιβύη, πάνω σε χρυσό άρμα που το έσερναν λευκοί κύκνοι, η νύμφη Κυρήνη, που ζούσε στο Πήλιο και φύλαγε τα πρόβατα του πατέρα της, του βασιλιά Λαπίθη.

Ο Απόλλωνος την ερωτεύτηκε για την ομορφιά και την ανδρεία της, όταν την είδε να πνίγει ένα λιοντάρι που πήγε να φάει τα πρόβατα του πατέρα της. Η Κυρήνη έγινε κυρίαρχος της Λιβύης και εκεί γέννησε τον γιο του Απόλλωνα τον θεό Αρισταίο.

Στην πραγματικότητα η πόλη της Κυρήνης είχε κτιστεί από Δωριείς της Θήρας (Σαντορίνης) το 631π.Χ., με αρχηγό τον Βάττο Αριστοτέλη και γρήγορα αναπτύχθηκε σε μεγάλο κέντρο εμπορίου και ελληνικού πολιτισμού.

Στην πόλη βρισκόταν η ιερή πηγή Κύρη, η αφιερωμένη στον Απόλλωνα, ενώ υπάρχουν τα ερείπια των ναών του Απόλλωνα (7ος αιώνας), της Δήμητρας, ο Δωρικός ναός του Δία, ο ναός της Εκάτης και των Διοσκούρων. Κοντά στην πόλη βρέθηκε ένα άγαλμα αντίγραφο της αναδυομένης Αφροδίτης, το οποίο βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρώμης!! 

Υπάρχουν ακόμα απομεινάρια πολλών στοών και βωμών θεών, ενώ στα ΝΑ της πόλης βρίσκονται δημόσια κτίρια, επιβλητικές οικίες με μεγάλες περίστυλες αυλές, με ψηφιδωτά και μαρμαροθετήματα και στα ΒΔ της αγοράς υπάρχει η Ιερά οδός, που οδηγεί στην Ιερή Πηγή και στο Τέμενος του Απόλλωνα, που κοντά του είναι κτισμένο το Νυμφαίο.

Στην ιερή κρήνη (βρύση), υπάρχει απεικόνιση της Κυρήνης που πνίγει το Λιοντάρι, ενώ την στεφανώνει η Αφρική, η οποία αργότερα έδωσε το όνομά της στην μαύρη ήπειρο και ανατολικότερα βρίσκεται ένα από τα τέσσερα θέατρα της Κυρήνης· πιο μακριά δε το μεγαλύτερο νεκροταφείο του αρχαίου κόσμου με μήκος 5 χλμ.

Στην πόλη Κυρήνη, τον 3ο αιώνα π.Χ., ιδρύθηκε η φιλοσοφική Σχολή της Κυρήνης από τον Αρίστιππο τον μαθητή του Σωκράτη.

Μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου η πόλη έγινε τμήμα της αυτοκρατορίας των Πτολεμαίων με βάση την Αλεξάνδρεια και είχε στενές σχέσεις με πολλούς φιλοσόφους όπως τον Καλλίμαχο, ενώ ήταν γενέτειρα του Ερατοσθένη!! 

Αλλά και η Ιβηρική χερσόνησος αποικήθηκε από Έλληνες, με αρχηγό τον Ηρακλή, που έδωσε στη χερσόνησο το όνομα του γιου Ίβηρα και στα Πυρηναία το όνομα της συζύγου του νύμφης Πυρήνης και αφιέρωσε τη χώρα στον θεό Πάνα, ονομάζοντάς την Πανία (ες Πανία = Εσπάνιο ή Ισπανία). 

Επίσης κατασκεύασε τις Ηράκλειες Στήλες στο Γιβραλτάργια την ασφαλέστερη διέλευση των πλοίων, ενώ έκτισε πολλές πόλεις στην Ισπανία, στη Γαλλία και στη κεντρική Ευρώπη, οι οποίες ακόμα τον τιμούν! Επίσης και η χερσόνησος της Εσπερίας, η σημερινή Ιταλία αποικήθηκε και εκπολιτίστηκε από τους Έλληνες!

Το ελληνικό μεγαλείο το μετέφεραν ο Αργοναύτες μέχρι την Κολχίδα, την σημερινή Γεωργία, ενώ οι Έλληνες είχαν αποικήσει όλα τα παράλια του Εύξεινου Πόντου, ολόκληρη τη Μικρά Ασία και τη ανατολική Μεσόγειο, με τις σπουδαίες ιωνικές, δωρικές και αιολικές αποικίες τους, που συναγωνίζονταν μεταξύ τους σε αίγλη, γνώση και πολιτισμό!

Όλοι οι κατακτητές των Ελλήνων έλεγαν ότι η Μεσόγειος Θάλασσα ήταν δίκιά τους και οι Ρωμαίοι την αποκαλούσαν «nostrum mare» δηλαδή η θάλασσά μας και το ίδιο κάνουν και πιο σύγχρονοι κατακτητές, που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να καταλάβουν τα διδάγματα της ιστορίας, η οποία συνέχεια επαναλαμβάνεται και διδάσκει ότι ποτέ κανένας κατακτητής δεν εδραιώθηκε για πάντα σε ξένα εδάφη και σε ξένες θάλασσες, με όσες γενοκτονίες και καταστροφές και αν προκάλεσε για να σβήσει τις αλήθειες της ιστορίας, γιατί ο τεράστιος πλούτος των ελληνικών ευρημάτων, τόσο στην ξηρά όσο και στο βυθό της Θάλασσας, αποτελούν τις αδιάψευστες μαρτυρίες ότι «η Μεσόγειος θάλασσα είναι το λίκνο του ελληνισμού»!!!

Πηγές

Εγκυκλοπαίδειες, Βικιπαίδεια Εφημερίδα «ΕΒΔΟΜΗ»

Νίκος Γ. Δήμου

Φιλίστωρ – Οικονομολόγος

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Η Μυθολογία και η Φύση των Σεισμών

Με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό στην Ελασσόνα παρατίθενται ακόλουθα μερικές πληροφορίες σχετικά με τα αναφερόμενα στην Ελληνική Μυθολογία για...

More Articles Like This