Συμπληρώνεται στις 28 Φεβρουαρίου, ένας χρόνος από την απόπειρα εισβολής στις Καστανιές – Οι Εβρίτες δεν ξεχνούν

Φαίνεται σα χτες, κι όμως πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος από τότε που μετανάστες και πρόσφυγες – υποκινούμενοι από την Τουρκία – προσπάθησαν να εισβάλλουν μαζικά και παράνομα στη χώρα μας, μέσω του Έβρου.
Τότε, εκτυλίχθηκαν σκηνές πρωτόγνωρες, που καταγράφηκαν από κάθε ειδησεογραφικό μέσο στον κόσμο.
Τα επεισόδια στον Έβρο ξεκίνησαν στις 28 Φεβρουαρίου 2020, όταν η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σε αντίδραση για τον θάνατο 33 τούρκων στρατιωτών στο Ιντλίμπ, προχωράει μονομερώς στο άνοιγμα των συνόρων της προς την Ελλάδα για να περάσουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που επιδιώκουν να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ταυτόχρονα δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες μετανάστες έφθασαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα κατά μήκος του ποταμού Έβρου.
Η διακίνηση έγινε μέσω λευκών λεωφορείων και ταξί. Ο εφοδιασμός τους με τούρκικα πυρομαχικά. Η προσπάθεια διάρρηξης του φράγματος με τούρκικο τεθωρακισμένο αυτοκίνητο ευρωπαϊκής προέλευσης, δεν επέφερε το ποθητό αποτέλεσμα.
Οι ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις με την βοήθεια των πολιτών κατάφεραν με πυροσβεστήρες, φωταγωγία, μεγάφωνα, καθώς και με την επισκευή του φράχτη να εμποδίσουν την άτακτη εισβολή.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τελικά έκλεισε τα σύνορα λόγω κορονοϊού.
Η Τουρκία νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι ανοίγει μονομερώς τα σύνορά της προς την Ευρώπη στους πρόσφυγες και μετανάστες, δίνοντας εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας που βρίσκονται στα σύνορα με την Ελλάδα, να μην εμποδίζουν τη διέλευσή τους.
Μέσα σε λίγες ώρες πολυπληθείς ομάδες μεταναστών άρχισαν να φτάνουν στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα, με την γείτονα χώρα να ανακοινώνει επίσημα την φανταστική διέλευση 80 χιλιάδων μεταναστών στην Ελλάδα και την ανακοίνωση διακοσίων χιλιάδων που ακολουθούν.

Άμεσα, η ελληνική κυβέρνηση διέκοψε τη λειτουργία του τελωνείου των Καστανεών Έβρου, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτροπή ανεξέλεγκτης εισόδου ατόμων στο ελληνικό έδαφος.
Το πρωί του Σαββάτου 29 Φεβρουαρίου, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι τα σύνορα της Τουρκίας προς την Ευρώπη είναι ανοιχτά, σημειώνοντας: «Δεν θα κλείσουμε τις πύλες στους πρόσφυγες. Περίπου 18.000 πρόσφυγες έχουν ήδη περάσει και σήμερα ο αριθμός θα είναι 25.000 με 30.000 και δεν θα κλείσουμε τις πόρτες μας, διότι η Ε.Ε. πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».
Χιλιάδες άτομα συνωστίζονται στην περιοχή των Καστανιών Έβρου, με την επιδίωξη να περάσουν στην ελληνική πλευρά, ενώ μονάδες των ΜΑΤ καταφθάνουν από διάφορες περιοχές της Ελλάδας προς ενίσχυση της ελληνικής αποτρεπτικής δύναμης.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε επίσκεψή του στον Έβρο δήλωσε: «Χιλιάδες δυστυχισμένοι άνθρωποι στοιβάζονται στα σύνορά μας. Δεν έχουν έρθει εδώ από μόνοι τους. Τους διώχνει, τους απωθεί και τους χρησιμοποιεί η γείτονα χώρα, η Τουρκία. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, oτι δεν πρόκειται να αφήσουμε να περάσει κανείς χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα. Η Ελλάδα έχει σύνορα. Η Ευρώπη έχει σύνορα».
Πιο μετά χρονικά, οΈλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CNN και στον δημοσιογράφο Ρίτσαρντ Κουέστ. Αναφερόμενος στην ελληνοτουρκική κρίση δήλωσε: «Αυτό που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή δεν είναι ουσιαστικά το μεταναστευτικό ή προσφυγικό πρόβλημα. Είναι μια συνειδητή απόπειρα της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει μετανάστες και πρόσφυγες ως γεωπολιτικά πιόνια για την προώθηση των δικών της συμφερόντων. Οι άνθρωποι που προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα δεν προέρχονται από τη Συρία, δεν προέρχονται από το Ιντλίμπ. Ζούσαν στην Τουρκία για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι περισσότεροι μιλούν άπταιστα την τουρκική γλώσσα. Λαμβάνουν την πλήρη υποστήριξη της τουρκικής κυβέρνησης, καθώς τους παρέχει μέσα για τη μεταφορά τους στα σύνορα και βεβαίως η Ελλάδα κάνει αυτό που κάθε κυρίαρχο κράτος έχει το δικαίωμα να κάνει: να προστατέψει τα σύνορά της για κάθε παράνομη είσοδο. Αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.»
Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, σε δηλώσεις του παρακίνησε πρόσφυγες και μετανάστες να μεταβούν στην Ελλάδα μέσω του ποταμού Έβρου, λέγοντας τα εξής: «Αυτό είναι μόνο η αρχή. Σε κάποια μέρη (του Έβρου) η στάθμη από τη βροχή έπεσε στα 40 με 45 εκατοστά. Αυτό τι σημαίνει; Ότι με τα πόδια σας εύκολα μπορείτε να περάσετε. Ο Μητσοτάκης δεν έχει την ικανότητα να τους συγκρατήσει στα σύνορα. Να δείτε τι έχει να γίνει μετά. Δεν είναι μόνο ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα, αλλά και τι θα γίνει μετά».
Στην περιοχή έγινε ρίψη αβολίδωτων πυρών και χημικών και από τις δύο πλευρές.
Σύμφωνα με πληροφορίες και βίντεο που μετέδωσαν ελληνικά μέσα ενημέρωσης, τουρκικό τεθωρακισμένο όχημα επιχείρησε να γκρεμίσει μέρος του φράκτη στις Καστανιές χωρίς να το πετύχει.
Στην τουρκική μεριά εμφανίστηκε τουρκικό τεθωρακισμένο, που επί μέρες προσπαθούσε να ρίξει τον φράχτη.
Στις 3 Μαρτίου έφθασε στην περιοχή του Έβρου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, οι οποίοι στήριξαν πλήρως την Ελλάδα και την προσπάθειά της να αναχαιτίσει τις προσπάθειες παράνομης εισόδου από το τουρκικό έδαφος.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε δήλωσή της ανέφερε ότι «οι ελληνικές ανησυχίες είναι δικές μας ανησυχίες, τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Δηλώνουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα. Εμπιστευόμαστε την κυβέρνησή σας και για τον επιπλέον λόγο ότι αν και έχετε ένα πολύ σημαντικό έργο επιδοκιμάζουμε το ότι λειτουργείτε σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο».
«Ο Έβρος άντεξε» ήταν το περήφανο σύνθημα των Εβριτών, που ενωμένοι όσο ποτέ, δηλώνουν έτοιμοι να υπερασπιστούν ξανά την πατρίδα, σε περίπτωση που χρειαστεί.
Και φυσικά, δεν ξεχνούν τα όσα συνέβησαν πέρσι τέτοιον καιρό…
- Δένδιας: Ατυχία για την Ελλάδα να έχει γείτονα την Τουρκία
Την ίδια στιγμή, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, δήλωσε: «Μέσα από τη διεθνή νομιμότητα, να κάνουμε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί τη μόνη απάντηση στα προβλήματα».
Η τοποθέτηση του κ. Δένδια έγινε σε παρέμβασή του στο διαδικτυακό συνέδριο της ελληνικής εταιρείας διεθνούς δικαίου και διεθνών σχέσεων περί «Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής». «Ο διάλογος είναι δικλείδα εκτόνωσης εντάσεων. Όμως, δεν θεραπεύει τα αίτια», υπογράμμισε ο υπουργός, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην εν γένει τουρκική προκλητική συμπεριφορά σε Ελλάδα και Κύπρο, κατά το περασμένο διάστημα.
«Η Ελλάδα έχει την ατυχία να γειτνιάζει με ένα συστηματικά παραβατικό γείτονα και την τύχη να βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αποτελεί δέλεαρ και φόβητρο για την Τουρκία, δημιουργώντας ένα είδος ζώνης προστασίας», σημείωσε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Όχι απόλυτης».
«Αν με ρωτήσετε αν είμαστε ικανοποιημένοι, θα σας πω ότι θα θέλαμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει με αυστηρότερο τρόπο την Τουρκία. Αλλά η ΕΕ είναι Ένωση 27 χωρών. Λειτουργεί, ευτυχώς, με ομοφωνία. Ενίοτε, το εθνικό συμφέρον επικρατεί του ευρωπαϊκού. Δεν παύει, όμως, να αποτελεί ένα πολύ ισχυρό, ίσως το ισχυρότερο, όπλο μας» επισήμανε.
Όπως ανέφερε, «ο φόβος των ευρωπαϊκών κυρώσεων, σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους, οδήγησαν στη διακοπή των μεγάλων τουρκικών προκλήσεων του δευτέρου εξαμήνου του 2020 και κατέστησαν δυνατή την έναρξη διαλόγου/διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, συγκεκριμένα του 61ου γύρου». «Θα ακολουθήσει, πιστεύω και ευελπιστώ, και ο 62ος», πρόσθεσε.
Παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας στους ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς, καθώς και την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων της χώρας τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Ασίας. «Μέσα από το στρατηγικό διάλογο έχουμε αναβαθμίσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες για πρώτη φορά, αποδοκιμάζουν δημοσίως την τουρκική προκλητικότητα», σημείωσε ο υπουργός.