9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 12 Απριλίου, 2021

Γιατί 20 εκατομμύρια ευρώ παραμένουν στα… αζήτητα;

Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να διατεθούν για την αντιπλημμυρική προστασία του νομού Έβρου – Έντονη κριτική στον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ

Ακόμη 20.000.000 ευρώ μένουν στα αζήτητα με ευθύνη του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου, καταγγέλλει η «Περιφερειακή Σύνθεση».

Όσες φορές η παράταξή μας έχει ασκήσει κριτική στον Περιφερειάρχη, ο ίδιος συνήθως απαντά με ύβρεις και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Τώρα, που η κριτική έρχεται από το ίδιο το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τι έχει να πει ο κος Περιφερειάρχης; 

Όπως αναφέρει εγγράφως ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος «Στο Π.Ε.Π. “Ανατολική Μακεδονία και Θράκη” 2014-2020, είναι ανοικτή από 16/12/2015 η πρόσκληση με ΑΜΘ08 “Μέτρα πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων από πλημμύρες”Δράση 5β91 με δικαιούχους την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τους Δήμους της ΠΑΜΘ. Η Πρόσκληση αυτή αφορά στη χρηματοδότηση πράξεων συνολικής συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης 20.000.000€και οι προτάσεις μπορούν να υποβληθούν έως τις 31.5.2021. 

- Advertisement -

Μέχρι σήμερα δεν έχουν πραγματοποιηθεί εντάξεις στη σχετική πρόσκλησηη οποία παραμένει ανοικτή και εφόσον παραστεί ανάγκη δύναται να παραταθεί η προθεσμία της για την υποβολή προτάσεων για την κάλυψη των αναγκών από τους διαθέσιμους πόρους.

Εφόσον υποβληθεί σχετική πράξη προς ένταξη στο ΠΕΠ ΑΜΘ από τους αρμόδιους φορείς, αυτή θα αξιολογηθεί και εφόσον πληροί τα προβλεπόμενα κριτήρια θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα. Δυνατότητα υποβολής σχετικών προτάσεων έχουν όλοι οι Δήμοι της Π.Ε. Έβρου για πράξεις που δυνητικά θα αφορούν και τον Έβρο ποταμό».

Με λίγα ο λόγια ο Περιφερειάρχης αφήνει εδώ και πέντε χρόνια ΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΤΑ 20.000.000 ευρώ με τα οποία θα μπορούσε να θωρακιστεί αντιπλημμυρκά η Περιφέρεια μας και αυτό δεν είναι δική μας εκτίμηση, αλλά του Γ.Γ. του Υπουργείου Ανάπτυξης. Οι μνήμες δε, από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές ελέω καιρικών φαινομένων είναι πολύ νωπές. 

Ας εξηγήσει λοιπόν ο κος Περιφερειάρχης τους λόγους της αδράνειας του, τόσο απέναντι στους πολίτες, όσο όμως και απέναντι στην ίδια την κυβέρνηση. 

Διότι, το κακό που προκαλεί πλέον ο κος Μέτιος υπερβαίνει τα τοπικά μας όρια και δημιουργεί προβλήματα στην εν γένει διαχείριση του ΕΣΠΑ σε εθνικό επίπεδο, αφού οι κυβερνήσεις μάχονται να εξασφαλίζουν χρήματα, τα οποία μένουν απλώς… αδιάθετα! 

(Σημειώνουμε ότι η απάντηση του ΓΓ δόθηκε κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ κος Αναστάσιος Δημοσχάκης για τις συνέπειες των καιρικών φαινομένων στον Έβρο).

Όσο δε για την έξαψη του κου Πέτροβιτς, όταν υπενθυμίσαμε σε όλους ότι ο Έβρος πολύ πρόσφατα θρήνησε έναν πυροσβέστη ελέω θεομηνίας, ας αναλογιστεί την αρνητική του ψήφο και ας αναλάβει την ευθύνη του να μένει η Περιφέρεια μας ανοχύρωτη λόγω της ανικανότητας τους. 

Τέλος, καλούμε όλη αυτή την «κουστωδία» που αυτοαποκαλείται διοίκηση να πάψει την μετάθεση ευθυνών στους εργαζόμενους της Περιφέρειας μας. Στη διάρκεια της συνεδρίασης ακούσαμε τουλάχιστον πέντε φορές αναφορές στο έργο των συγκεκριμένων αριθμητικά εργαζομένων της Περιφέρειας μας. Ας ξεκαθαρίσουν πως πρώτιστα ευθύνεται η πολιτική τους αδράνεια. 

Ας ασκήσει τα καθήκοντα του ο Περιφερειάρχης, ας περιορίσει το εύρος της ανικανότητας που τους διέπει ως διοίκηση και, ταυτόχρονα, ας ζητήσει και την ενίσχυση των υπηρεσιών. Αν δεν μπορεί να κάνει ούτε αυτό, ε, τότε ας συνεχίσει να μιλάει στα πληρωμένα παπαγαλάκια που επαινούν, δοθείσης ευκαιρίας (και επιταγής) το ανύπαρκτο έργο του. 

Η Περιφέρεια μας, πάντως εξακολουθεί να έχει ανάγκη από μία διοίκηση προκειμένου αυτή να …διοικήσει αλλά σε αυτό προσκρούει η ανικανότητά τους.  

«Περιφερειακή Σύνθεση»

ΕΛΑΝΚΟ

Egnatia Pass

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Ρωσικά αντίποινα: «Μην πάτε για διακοπές στην Τουρκία»

Σφαλιάρα περιωπής από την Μόσχα στα ύποπτα σχέδια της Τουρκίας, για ανάμειξη στην Ουκρανία Η Τουρκία δεν θα αποτελέσει προορισμό...

More Articles Like This