9.4 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021

Εμπαιγμός των Εβριτών από την… πίσω πόρτα!!!!

Καμία αύξηση χωρητικότητας για το ΚΥΤ Φυλακίου, αλλά αύξηση κατά 240 θέσεις για το ΠΡΟΚΕΚΑ, που βρίσκεται δίπλα – Τι αναφέρει η κοινή Ανακοίνωση των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Άμυνας και Μετανάστευσης – Γιατί εκθέτουν τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη;

Δεν προλάβαμε χθες να χαρούμε με την δήλωση της Εκπροσώπου της Κυβερνήσεως, κας. Αριστοτελίας Πελώνη, που ανακοίνωσε την Απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για άμεση διακοπή της επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου Ορεστιάδος, δεχθήκαμε σήμερα την… «ψυχρολουσία».

Σε συνέχεια λοιπόν, της δήλωσης της Κυβερνητικής Εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη ότι δεν υλοποιείται αναβάθμιση ή αύξηση της χωρητικότητας του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Φυλάκιο Ν. Ορεστιάδας, ακολούθησε η κοινή ανακοίνωση-απόφαση των τριών (3) συναρμόδιων Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Άμυνας και Μετανάστευσης-Ασύλου.

Η κοινή απόφαση-ανακοίνωση αναλυτικά αναφέρει:

- Advertisement -

«Το ΚΥΤ Φυλακίου έχει σήμερα χωρητικότητα 330 ατόμων, ενώ το όμορο ΠΡΟΚΕΚΑ 370 ατόμων. Η συνολική εγκατάσταση εκτείνεται σε περίπου 25 στρέμματα, ενώ συμπεριλαμβάνει χώρους διοίκησης, χώρους για το γραφείο ασύλου και χώρους για την καταγραφή και την ταυτοποίηση.
Στην παρούσα μορφή του λειτουργεί από το 2013, αλλά δομές στην περιοχή προϋπήρχαν από δεκαετίας.

Στόχος του ΚΥΤ/ΠΡΟΚΕΚΑ Φυλακίου είναι η καταγραφή όσων μπαίνουν από τον Έβρο. Ως σημείο πρώτης υποδοχής αυτονόητα είναι στα σύνορα. Μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής, οι διαμένοντες μετακινούνται στις υφιστάμενες δομές φιλοξενίας ή στα διαμερίσματα ΕΣΤΙΑ στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ειδικό τμήμα λειτουργεί για τα ασυνόδευτα ανήλικα, τα οποία παραμένουν μέχρι την ασφαλή μεταφορά τους σε δομές ανηλίκων. Σήμερα όλες οι διαδικασίες εκτελούνται χωρίς χρονικές καθυστερήσεις.
Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο την πρόθεση της να αναβαθμίσει το ΚΥΤ και ακολούθησε μια περίοδος διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία.

Σε συνεργασία, τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας και Μετανάστευσης & Ασύλου ανακοινώνουμε ότι:
• Δεν αλλάζει η εθνική στρατηγική για τον Έβρο & την Θράκη.• Πρωταρχικός στόχος είναι η μείωση των ροών, και για αυτό (α) επεκτείνεται και αναβαθμίζεται ο Φράκτης (β) προσλαμβάνονται εκατοντάδες συνοριοφύλακες και (γ) αναβαθμίζεται (αποτρεπτικά για τους λαθροδιακινήτές) το ΚΥΤ Φυλακίου.
• Διαβεβαιώνουμε ότι δεν θα υπάρξει καμία μόνιμη παραμονή στο ΚΥΤ Φυλακίου,όπως ήδη ισχύει από το 2013.
• Στο ΚΥΤ θα γίνεται μόνο καταγραφή & ταυτοποίηση όσων εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα, με όριο διαμονής τις 24 ημέρες, στις οποίες προβλέπεται στέρηση εξόδου
• Ο χαρακτήρας της δομής θα παραμείνει κλειστός (όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, καθώς το διάστημα που θέτει ο νόμος επαρκεί για την καταγραφή και ταυτοποίηση και την υγειονομική καραντίνα νέων αφίξεων).
• Δεν γίνεται καμία αύξηση χωρητικότητας στο ΚΥΤ.
Δημιουργία χώρου διαμονής 20 θέσεων, για λόγους καραντίνας.
• Αύξηση χωρητικότητας στο ΠΡΟΚΕΚΑ κατά 240 θέσεις, πλήρως κλειστού τύπου, για την κράτηση παράτυπων μεταναστών, ώστε να μην κρατούνται στα τμήματα συνοριακής φύλαξης του νομού
• Αναβάθμιση εγκαταστάσεων και δημιουργία χώρων που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά ως κτίρια διοίκησης και ως κοινόχρηστοι χώροι.
• Δημιουργία μονάδος επεξεργασίας λυμάτων (βιολογικός καθορισμός)
• Δημιουργία μονάδος πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με σκοπό την αποσυμφόρηση των τοπικών μονάδων υγείας.
• Ουσιαστική αναβάθμιση των συστημάτων ασφαλείας.
• Ενίσχυση περίφραξης με τοίχο 3 μέτρων.
• Εκπόνηση νέας Μελέτης για τον απαιτούμενο χώρο των υπό αναβάθμιση υποδομών».

* * * 

Με λίγα λόγια, η κλειστή δομή του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ) αυξάνεται στα 940 άτομα, από τα 700 που είναι σήμερα.

Η «κερκόπορτα» που ανοίγει, δεν γνωρίζουμε πού θα οδηγήσει…

Όπως δε γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι αντιδράσεις των Εβριτών, μετά τις… «διευκρινίσεις» των Υπουργών Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, Νίκου Παναγιωτόπουλου και Νότη Μηταράκη.

Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι:

Γιατί εκθέτουν οι Υπουργοί αυτοί τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στα μάτια των Εβριτών και τον εμφανίζουν ως Αναξιόπιστο;

Σ.Κ. 

ΕΛΑΝΚΟ

Egnatia Pass

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Ρωσικά αντίποινα: «Μην πάτε για διακοπές στην Τουρκία»

Σφαλιάρα περιωπής από την Μόσχα στα ύποπτα σχέδια της Τουρκίας, για ανάμειξη στην Ουκρανία Η Τουρκία δεν θα αποτελέσει προορισμό...

More Articles Like This