9.4 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021

Μπελάδες φέρνει το κανάλι της Κωνσταντινούπολης

Σύγκρουση Ρωσίας-Τουρκίας για τη Συνθήκη του Μοντρέ- Μάχη Ρωσίας-ΝΑΤΟ για τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου

Ενώ ένα μεγάλο κομμάτι των Τούρκων αντιτίθενται στο σχέδιο του Ερντογάν για το Κανάλι της Κωνσταντινούπολης σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον, η τουρκική κυβέρνηση επιμένει ότι θα «φτιαχτεί»… αφήνοντας ανοικτό το ερώτημα του γιατί το ΑKP είναι τόσο επίμονο

Ο Τούρκος ειδικός Erol Manisalı, δημοσιογράφος της εφημερίδας Cumhuriyet, ανέφερε ότι το “Σχέδιο της νέας Μέσης Ανατολής” βρίσκεται πίσω από αυτήν την επιμονή του Ερντογάν.

“Το Κανάλι της Κωνσταντινούπολης θα μεταβάλει ουσιαστικά την σημερινή συνθήκη του Μοντρέ και η Τουρκία θα μπορούσε να χάσει την προνομιακή θέση που κατέχει σε αυτήν. Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ εις βάρος της Ρωσίας, προετοιμάζει ένα νέο γεωπολιτικό και στρατιωτικό περιβάλλον εναντίον της.

- Advertisement -

Οι ΗΠΑ, ειδικά υπό τον πρόεδρο Μπάιντεν, έχουν κάνει την Ελλάδα βασικό σύμμαχό τους στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, με την δημιουργία στρατιωτικών βάσεων.

Η Ουάσιγκτον δείχνει ότι υποστηρίζει την Ελλάδα τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις πρακτικές της και την διπλωματική της στάση. Οι αμερικανικοί σχεδιασμοί και η απόβαση αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη προκαλούν τρόμο στην Άγκυρα.

Η Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη τις λανθασμένες πολιτικές της Άγκυρας στην περιοχή, έχει αποκτήσει ισχυρό έδαφος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τόσο με de facto κινήσεις, όσο και με διεθνείς συμφωνίες.

Η κυβέρνηση του ΑΚΡ έκανε ένα βήμα πίσω και δεν διεκδίκησε την παράνομη κατοχή από την Ελλάδα 18 νησιών παραμένοντας σιωπηλή.

Πριν ακόμη την άνοδο του Μπάιντεν, οι ΗΠΑ υποστήριξαν την Κύπρο, ενώ υπέγραψαν νέες στρατιωτικές και οικονομικές συμφωνίες μαζί τους. Επέτρεψαν επίσης το περιβάλλον πολυμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος, Ισραήλ και Αιγύπτου, ενώ η  Άγκυρα “σπρώχτηκε” στο παρασκήνιο, αποκαλύπτοντας ότι τα σχέδια τους είναι μακροχρόνια.

Σε αυτό το πλαίσιο, ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικών ασκήσεων με έδρα την Αλεξανδρούπολη, είναι μεγάλο σήμα για τα επερχόμενα γεγονότα ενάντια στην Τουρκία. Στην πραγματικότητα επίσης, ο βομβαρδισμός φιλοϊρανικών δυνάμεων στη Συρία σύμφωνα με εντολή του Αμερικανού προέδρου τις τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου, δείχνει ξεκάθαρα επίσης, ότι το βάρος των ΗΠΑ στην περιοχή θα αυξηθεί κατακόρυφα.

Είναι απαραίτητο λοιπόν να εξεταστεί το σχέδιο του Καναλιού της Κωνσταντινούπολης από την κυβέρνηση του AKP στο πλαίσιο όλων αυτών των εξελίξεων. Οι επερχόμενες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο πάνε πακέτο.

Το “ζήτημα” του Καναλιού είναι σύμφωνο με τα σχέδια των ΗΠΑ, που θα αλλάξουν τον γεωπολιτικό χάρτη της Μέσης Ανατολής , προκαλώντας ταυτόχρονα ένα οικονομικό και στρατιωτικό “τσουνάμι” που θα ξεχυθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και στον Εύξεινο Πόντο”, κατέληξε ο ίδιος.

Υπενθυμίζουμε ότι παλαιότερα παρουσιάστηκαν δήθεν σχέδια, στα οποία το Ελληνορθόδοξο Οικουμενικό Πατριαρχείο, θα αποκτούσε  “ένα θρησκευτικό κράτος”, παρόμοιο με το Βατικανό (Οικουμενικό)”, κάτι το οποίο βέβαια αποτελεί αποκύημα της φαντασίας των Τούρκων.

Ο έτερος Τούρκος πολιτικός και ιστορικός με το όνομα Yusuf Halaçoğlu, είχε αναφέρει ότι είναι επικίνδυνο το όλο σχέδιο για το κανάλι της Κωνσταντινούπολης για την Τουρκία.

“Αν ανοίξετε αυτό το κανάλι εκεί, προκύπτουν τα ακόλουθα προβλήματα:

1. Κίνδυνος για την στρατηγική υπεράσπιση της Θράκης.

2. Οικουμενικό κράτος του Ελληνικού Πατριαρχείου όπως το Βατικανό”, είχε δηλώσει ο ίδιος.

Σύμφωνα με άρθρο μας με το οποίο επιβεβαιωνόμαστε, το νέο Κανάλι της Κωνσταντινούπολης θα έχει να κάνει με τη διεύρυνση του ρόλου της Βόρειας Ατλαντικής Συμμαχίας στη Μαύρη Θάλασσα και τίποτε άλλο.

Ο Αλεξέι Γερκόφ, πρεσβευτής της Μόσχας στην Άγκυρα, είχε αναφέρει ακόμα και την πιθανή περίπτωση κεραυνοβόλου πολέμου ως δυνατότητα αντίδρασης της Ρωσίας.

Τονίζοντας ο ίδιος ότι η Άγκυρα με τη στήριξη της Δύσης, θα προχωρήσει ούτως ή άλλως στο έργο, οι Baliyev και  Areshevπροσθέτουν επισταμένως ότι “ορισμένοι Ρώσοι ερευνητές προειδοποιούν κατά τρόπο εύλογο το αποκλειστικό και ταχύτατο κτύπημα της Μόσχας στον Ερντογάν και στις εντολές του” για ακύρωση των διατάξεων της συνθήκης του Μοντρέ”.

Οι Ρώσοι πάντως φέρονται αποφασισμένοι εδώ και μεγάλο διάστημα, να κάνουν τα πάντα για να ακυρωθεί ή να καθυστερήσει η κατασκευή του καναλιού, έως ότου η  Άγκυρα αναγνωρίσει ότι η διέλευση σε αυτό όλων των πλοίων θα παραμείνει εντός των ορίων του Μοντρέ.

Αυτά τα σενάρια τρέμουν πολλοί στην Τουρκία και δεν επιθυμούν το έργο, μπλέκοντας την πολιτική με την θρησκεία και την στρατιωτική ισχύ σε μια δύσκολη από όλες τις απόψεις περίοδο  λόγω όμως κυρίως της πολιτικής του Τούρκου προέδρου.  

ΕΛΑΝΚΟ

Egnatia Pass

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Ρωσικά αντίποινα: «Μην πάτε για διακοπές στην Τουρκία»

Σφαλιάρα περιωπής από την Μόσχα στα ύποπτα σχέδια της Τουρκίας, για ανάμειξη στην Ουκρανία Η Τουρκία δεν θα αποτελέσει προορισμό...

More Articles Like This