9.4 C
Alexandroupoli
Friday, April 19, 2024

Γύρισμα ταινίας για τους Νεομάρτυρες της Σαμοθράκης

Το καλοκαίρι ξεκινούν τα γυρίσματασε Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη – Μια ταινία που φέρνει στο προσκήνιο την συμβολή της Θράκης στον Αγώνα του 1821 – Όμως υπάρχει απροθυμία οικονομικής στήριξης από τους Αιρετούς μας Άρχοντες

Εδώ και πολύ καιρό γινόταν η προσπάθεια, που τώρα απ’ ό,τι φαίνεται, αποδίδει καρπούς.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου «Εκκίνηση», Δημήτρης Καλογνωμάς, όλα πλέον είναι έτοιμα για την υλοποίηση της ταινίας «5».

«Φτάσαμε στη βρύση και ήρθε η ώρα να πιούμε νερό. Ηθοποιοί, σενάριο, ο σκηνοθέτης, η οργάνωση, τα σκηνικά, όλα είναι έτοιμα. Έχει μείνει μόνο ένα κομμάτι από το κόστος της ταινίας. Στόχος είναι στο σημείο αυτό που έχουμε φτάσει, να κινητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία και τους απανταχού Έλληνες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογνωμάς.

- Advertisement -

Μάλιστα, πρόσθεσε πως εδώ και μια βδομάδα περίπου, παρατηρείται μια καθολική συμμετοχή από ανθρώπους εκτός περιοχής, εκτός Θράκης.

* Η υπόθεση της ταινίας

Η ταινία θα αφορά τον ξεσηκωμό της Θράκης στην επανάσταση του ’21, όπως και τη ζωή των 5 Νεομαρτύρων Σαμοθράκης: Μανουήλ Παλογούδα, Θεόδωρου Δημητρίου, Γεωργίου Κουρούνη, του νεότερου Γεώργιου Καλακίκου που κατάγονταν από την Σαμοθράκη, και του Μιχαήλ που καταγόταν από την Κύπρο.

Οι 5 μαρτύρησαν στη Μάκρη Αλεξανδρούπολης, την Δευτέρα του Θωμά 6 Απριλίου 1835 και η μνήμη τους τιμάται κάθε χρόνο την Κυριακή του Θωμά.

Τα γυρίσματα θα γίνουν το καλοκαίρι στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης γενικά, της Μάκρης, της Σαμοθράκης.

Βέβαια, υπήρξε ενδιαφέρον και από την Μυτιλήνη και πιο συγκεκριμένα, από τον Ιππικό Όμιλο, που προσφέρει 100 άλογα και την ευκαιρία να γίνουν τα γυρίσματα στο νησί, με όλα τα έξοδα πληρωμένα. 

«Η ταινία αυτή θα είναι παρακαταθήκη για τον τόπο μας και τις επόμενες γενιές» τόνισε ο κ. Καλογνωμάς, συμπληρώνοντας: «Θέλουμε από του χρόνου να ακούγεται και το όνομα της Θράκης στις περιοχές που ξεσηκώθηκαν στην επανάσταση του ’21».

Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Βασίλης Τσικάρας, ενώ η ταινία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2021.

Υπενθυμίζεται πως αρχικός στόχος του Σωματείου «Εκκίνηση» ήταν να έχουν συγκεντρωθεί τα χρήματα και να είχε ολοκληρωθεί η ταινία με αφορμή την 25ηΜαρτίου και τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Επανάσταση του 1821, κάτι που τελικά δε συνέβη, ένεκα κορονοϊού…

* Έκκληση προς την τοπική κοινωνία

Ο κ. Καλογνωμάς επεσήμανε ακόμα πως «εμείς θέλουμε να κινητοποιήσουμε λίγο παραπάνω την τοπική κοινωνία, που φυσικά μάς στηρίζει και μας ενθαρρύνει, αλλά ήρθε τώρα η ώρα να φανεί κάτι και εμπράκτως». 

Το μόνο παράπονο είναι πως – πλην του Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης Ανθίμου – δεν υπήρχε βοήθεια από τους τοπικούς φορείς, υπογράμμισε ο κ. Καλογνωμάς.

«Ίσως ήρθε η ώρα να μας αγκαλιάσουν και να υλοποιήσουν και τις υποσχέσεις τους, οι φορείς. Περιμένουμε εναγωνίως και με fasttrackδιαδικασίες την έμπρακτη συμμετοχή της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, Δήμου Αλεξ/πολης, κλπ.».

Μ’ όλα ταύτα, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και πολύ μεγάλη βοήθεια από επώνυμους και ανώνυμους ανθρώπους, που συνεισφέρουν με το υστέρημά τους.

«Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν συνεισφέρει ανώνυμα, πράγμα συγκινητικό», αναφέρθηκε στο δελτίο.

Όσοι ενδιαφέρονται να βοηθήσουν στην τελική υλοποίηση της ταινίας «5», μπορούν να καλέσουν στoτηλέφωνo: 694886255 ή να μπουν στο siteτου σωματείου: somateio.ekkinisi@yahoo.gr

M.K.

* * * 

Σημείωση Ε.Θ.

Ενώ παρουσιάζεται, όπως μαθαίνουμε συγκινητικό ενδιαφέρον από άλλες περιοχές, για στήριξη αυτής της προσπάθειας, που φέρνει στο προσκήνιο τη συμβολή της Θράκης στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, δεν φαίνεται να εκδηλώνεται το ίδιο ενδιαφέρον και από τους Αιρετούς της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης.

Αλλού κι αλλού τα δίνετε, για τους Νεομάρτυρες της Σαμοθράκης, δεν περισσεύουν λίγα χρήματα;

Σ.Κ.

spot_img
spot_img
Friday, April 19, 2024

Latest News

Η Γεωργία Πετροπούλου, Legal Director, JTI Hellas στο Delphi Economic Forum IX: «Στη JTI είμαστε απόλυτα συγχρονισμένοι με τη νέα εποχή»

Στη συνολική εμπειρία των εργαζομένων στη JTI στο νέο δυναμικό και μεταβαλλόμενο πλαίσιο και στην εποχή της ψηφιακής εξέλιξης...

More Articles Like This