9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 14 Ιουνίου, 2021

Η «ΑΜ-Θ» χρειάζεται θαλάσσιο τουρισμό

Η Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης πρέπει να πάψει να αποτελεί μόνον χερσαίο πέρασμα, στον άξονα Ανατολής-Δύσης – Πρέπει να αξιοποιήσουμε τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που διαθέτει ο τόπος μας – Η Μαρίνα Τουριστικών Σκαφών της Αλεξανδρούπολης;

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Απριλίου η 1ηΔιαπεριφερειακή Ημερίδα Τουρισμού που συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού και τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με θέμα «Θαλάσσιος τουρισμός: Κρουαζιέρα – Γιώτινγκ – Κατάδυση».

Στην Ημερίδα συμμετείχαν ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης και η Υφυπουργός Τουρισμού κυρία Σοφία Ζαχαράκη, οι Περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, ο τομεάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αλέξανδρος Θάνος, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Γιάννης Μπουτίνας, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της ΠΑΜΘ κ. Θανάσης Τσώνης, εκπρόσωποι άλλων Περιφερειών, στελέχη του Υπουργείου, Δήμαρχοι αλλά και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον θαλάσσιο τουρισμό.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Μέτιος ανέφερε ότι ένας βασικός στόχος της Διοίκησής του στον τουρισμό είναι να μπει η Περιφέρεια ΑΜΘ στο χάρτη του θαλάσσιου τουρισμού. 

- Advertisement -

Για να γίνει αυτό, τόνισε, πρέπει να αλλάξει η εικόνα που θέλει την ΑΜΘ να αποτελεί μόνο χερσαίο πέρασμα στον άξονα Ανατολής-Δύσης και να καλλιεργηθεί εξίσου η εικόνα της ΑΜΘ ως τόπου συνάντησης χερσαίων και θαλάσσιων δρόμων.

Ανέφερε μάλιστα παραδείγματα πόλεων της ΑΜΘ από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, όπως η Νεάπολη (η σημερινή Καβάλα), τα Άβδηρα, η Μαρώνεια, η Ζώνη, η Αλεξανδρούπολη, που αναπτύχθηκαν ακριβώς επειδή επένδυσαν ταυτόχρονα στην ενδοχώρα και στη θάλασσα.

Το εκτεταμένο παραλιακό μέτωπο της Περιφέρειας, που μπορεί να προσελκύσει τόσο οικογενειακό όσο και καταδυτικό τουρισμό, τα δύο νησιά, η Θάσος και η Σαμοθράκη, τα δύο εθνικά πάρκα κατά μήκος της παραλιακής ζώνης, από το Δέλτα του Νέστου, τις λίμνες Βιστωνίδα και Ισμαρίδα, με το ενδιάμεσο σύμπλεγμα λιμνοθαλασσών, μέχρι το δέλτα του Έβρου, τα δύο μεγάλα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, μαζί με τα μικρότερα που μπορούν να αναβαθμιστούν, και η μικρή απόσταση της Περιφέρειας από τις γειτονικές Βαλκανικές χώρες, είναι, κατά τον κ. Μέτιο, σημαντικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού.

Η διοργάνωση του Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους και η εκπόνηση Ειδικών Χωροταξικών Σχεδίων για την προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων στην παραλιακή ζώνη, ανέφερε, είναι πρωτοβουλίες της Περιφέρειας προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο κ. Τσώνης, πήρε το λόγο στην ενότητα που αφορούσε στο γιώτινγκ. Αφού έκανε μια γενική παρουσίαση των πλεονεκτημάτων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ως τουριστικού προορισμού, επεσήμανε τα προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη γιώτινγκ στην Ελλάδα και τόνισε τη σημασία που έχει η δημιουργία ενός ενιαίου τουριστικού προϊόντος.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι η ενοποίηση του παράκτιου μετώπου, η δημιουργία μιας θαλάσσιας συνένωσης, μπορεί να γίνει μέσω της καθιέρωσης παράκτιων δρομολογίων με επαγγελματικά πλοιάρια και ημερόπλοια, τα οποία θα συνδέουν μεταξύ τους τις τουριστικές συμβαλλόμενες επιχειρήσεις. 

Σε αυτό μπορεί να προστεθεί η πραγματοποίηση καθημερινών σύντομων προκαθορισμένων δρομολογίων από Λιμένα σε Λιμένα, από γειτονικό Καταφύγιο/Αγκυροβόλιο σε Καταφύγιο/Αγκυροβόλιο, επιβιβάζοντας και αποβιβάζοντας επισκέπτες.

Οι Διαπεριφερειακές Ημερίδες είναι μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού στο πλαίσιο λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού. Στόχος τους είναι να προωθήσουν τη διαπεριφερειακή συνεργασία στον τομέα του τουρισμού.


* * * 
Σημείωση Ε.Θ.

Στην προσπάθεια ανάπτυξης και του θαλάσσιου τουρισμού της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας & Θράκης, δεν πρέπει να παροράται και η ανάγκη λειτουργίας της ναυτιλιακής γραμμής Αλεξανδρούπολης-Νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Για ποιους λόγους όμως αυτή η γραμμή δεν υλοποιείται;

Τα οφέλη για τον τόπο μας θα ήταν πολλαπλά.

Τέλος ρωτούμε: Τί γίνεται με την Μαρίνα Τουριστικών Σκαφών της Αλεξανδρούπολης;

Αφού θέλουμε θαλάσσιο τουρισμό, ας την φτιάξουμε επιτέλους!

Σ.Κ.

ΕΛΑΝΚΟ

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Νερά αχαρτογράφητα τα… Ελληνοτουρκικά

Την Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021, γίνεται η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ – Προβληματισμό όμως προκαλούν οι δηλώσεις...

More Articles Like This