9.4 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 7 Μαΐου, 2021

Κυριαρχία στο Αιγαίο με τις «Belharra»

Oι Γάλλοι υπόσχονται να παραδώσουν σε χρόνο-ρεκόρ το υπερόπλο που προτείνουν στην Ελλάδα – Η πρώτη φρεγάτα θα είναι έτοιμη το 2025

Ο νούμερο 2 της NavalGroupΆλεν Γκιγιού που βρίσκεται στην Ελλάδα για την γαλλική πρόταση για τις φρεγάτες, δεσμεύτηκε ότι αν υπάρξει συμφωνία, η πρώτη φρεγάτα Belharra θα παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό στις αρχές του 2025. 

«Κατανοούμε το επείγον της παραγγελίας» είπε και πρόσθεσε ότι οι υπόλοιπες τρεις θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα όπου «ελπίζουμε ότι θα βρούμε τις κατάλληλες ναυπηγικές εγκαταστάσεις». Ο κ.Γκιγιού είπε ότι 63 ελληνικές εταιρείες θα έχουν εμπλοκή στη ναυπήγηση των φρεγατών. 

Ο Αλέν Γκιγιού υπογράμμισε ότι η γαλλική πρόταση -η αξιολόγηση της οποίας αναμένεται να γίνει το προσεχές διάστημα από την ελληνική πλευρά- αποτελεί ολοκληρωμένο συνεκτικό πακέτο, σχεδιασμένο ώστε να απαντά σε όλες τις απαιτήσεις που έχουν τεθεί από την Αθήνα και παράλληλα προσφέρει τις καλύτερες δυνατότητες με το συντομότερο χρόνο παράδοσης και με πιστοποιημένο κόστος.

- Advertisement -

Με αυτό το πακέτο, όπως είπε, η Γαλλία θα διασφαλίσει ότι οι δυνατότητες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού θα αναβαθμιστούν για να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες (αναβάθμιση meco και ενδιάμεση λύση), αλλά επίσης και ότι θα προετοιμαστεί για το μέλλον με 4 φρεγάτες FDIτελευταίας γενιάς, με την πρώτη να παραδίδεται στην Ελλάδα στις αρχές του 2025, χάρη στην επιτάχυνση του προγράμματος FDAγια το γαλλικό ναυτικό. 

Η Ελλάδα γίνεται πανίσχυρη 

Ο κ. Γκιγιού δήλωσε σε Ελληνες δημοσιογράφους στη γαλλική πρεσβεία ότι με αυτό το θαλάσσιο εξοπλιστικό πρόγραμμα που προτείνει η Γαλλία, η Ελλάδα θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια στο Αιγαίο και θα καταστεί στη θάλασσα πανίσχυρη, αντιμετωπίζοντας οποιαδήποτε απειλή από τρίτη χώρα.

Το NavalGroup, που έχει ένα επιτυχημένο ιστορικό περιπτώσεων μεταφοράς τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο, θα διασφαλίσει ότι οι φρεγάτες θα κατασκευαστούν με συμπαραγωγή στην Ελλάδα, με σημαντική συμμετοχή της γαλλικής ομάδας. Η κατασκευή της πρώτης φρεγάτας στη Γαλλία θα εξασφαλίζει την επιχειρησιακή αξιοποίηση για την Ελλάδα στο συντομότερο χρονικό διάστημα, ενώ εγγυάται τη μεταφορά τεχνολογίας για την κατασκευή τριών φρεγατών στην Ελλάδα. 

Συμπαραγωγή με Ελληνες επενδυτές σε ελληνικά ναυπηγεία  

Ο κ. Γκιγιού δήλωσε ότι οι Γάλλοι συζητούν με Ελληνες επενδυτές οι οποίοι θα μπορούσαν να συνεργαστούν μαζί τους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ή σε όποιο άλλο ναυπηγείο κρίνει το ελληνικό κράτος, προκειμένου να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη αυτονομία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και σημαντικά οφέλη τόσο για τα ναυπηγεία όσο και για την αλυσίδα εφοδιασμού στην Ελλάδα. Ο κ. Γκιγιού είπε ότι οι γαλλικές φρεγάτες νέας γενιάς είναι οι πιο σύγχρονες αυτή τη στιγμή στον κόσμο, είναι εξ ολοκλήρου τεχνολογίαςdigitalκαι θα διασφαλίσουν κυριαρχία πάνω και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας του Αιγαίου για τη χώρα μας. 

Σε χρόνο-ρεκόρ 

Ο Γκιγιού είπε επίσης ότι η πρώτη φρεγάτα πρόκειται να παραδοθεί στις αρχές του 2025, η δεύτερη στα μέσα του 2027, η τρίτη στα μέσα του 2028 και η τέταρτη το 2029, διευκρινίζοντας ότι αυτή τη στιγμή κανένα άλλο ναυπηγείο στον πλανήτη δεν έχει τη δυνατότητα να παραδώσει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ένα υπερόπλο όπως οι γαλλικές φρεγάτες.

Σημειώνεται ότι η κοστολόγηση της πρότασης δεν μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή για πολλούς λόγους: Αφενός η φρεγάτα δεν έχει ακόμη κατασκευαστεί, αφετέρου η ελληνική πλευρά δεν έχει ακόμη καταθέσει τις πιθανές αντιπροτάσεις της για αλλαγές ή βελτιώσεις, ενώ στο αρχικό κόστος θα πρέπει να συνυπολογιστούν τα οπλικά συστήματα, οι επιπλέον εξοπλισμοί κ.λπ.

pentapostagma.gr

ΕΛΑΝΚΟ

Egnatia Pass

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Νησί Covid-free η Σαμοθράκη!

Αρνητικά όλα τα τεστ για κορονοϊό Τον μήνα Απρίλιο πραγματοποιήθηκαν από την Κινητή Ομάδα Υγείας (ΚΟΜΥ) Σαμοθράκης 191TESTCOVID-19. Τα αποτελέσματα ήταν όλα...

More Articles Like This