9.4 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021

Πότε θα μετακινηθούν οι δικές μας Υπηρεσίες;

Στις παλιές εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό θα μετακινηθούν 9 Υπουργεία – Ενώ εδώ στην Αλεξανδρούπολη, ακόμη περιμένουμε την αξιοποίηση του παλιού Νοσοκομείου… – Ας πληρώνει όμως το δημόσιο τόσα χρόνια το υψηλό ενοίκιο για το κτίριο της Π.Ε. Έβρου 

Το έχουμε ξαναπεί πως η Αλεξανδρούπολη είναι μια πόλη που χάνει τις ευκαιρίες, τη μία πίσω από την άλλη.

Ή μάλλον, σε πολλές περιπτώσεις, δε δημιουργεί καν ευκαιρίες.

Το σημερινό άρθρο αφορά στο εγκαταλελειμμένο κτίριο του παλιού Νοσοκομείου επί της Δήμητρας, που ακόμη περιμένει την αξιοποίηση…

- Advertisement -

Παρ’ όλο που η χρήση των κτιριακών εγκαταστάσεων πέρασε – με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης – στα χέρια της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, έκτοτε δεν έχει γίνει τίποτε απολύτως.

Για να μην είμαστε όμως εντελώς άδικοι, να υπενθυμίσουμε πως τον Φεβρουάριο του 2020, με στόχο τη λήψη ορισμένων μέτρων προστασίας του κοινού(αφού το κτίριο καταρρέει σιγά-σιγά, έως ότου αποφασισθεί η αξιοποίηση του χώρου), υπογράφηκε η σύμβαση ανάθεσης έργου: «Λήψη μέτρων άρσης επικινδυνότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων του παλιού νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης».

Στον σχετικό διαγωνισμό προβλέπονταν, μεταξύ άλλων, οι εξής εργασίες: Κατασκευή περίφραξης ύψους 3 μέτρων στο κεντρικό κτίριο, Επένδυση των ανατολικών, νότιων και δυτικών όψεων του παλαιού κτιρίου, Κατασκευή τοίχου μήκους 14,50 m και ύψους 3,00 m στην ανατολική πλευρά του κτιρίου, Αποκατάσταση των αποσαρθρωμένων επιχρισμάτων, όπου απαιτείται, σε κτίρια που βρίσκονται σε χρήση, Καθαίρεση των τμημάτων των εξωστών που έχουν αποκολληθεί, των μαρμάρινων επενδύσεων των εξωστών, των κατεστραμμένων μεταλλικών εγκαταστάσεων και στοιχείων (σωληνώσεις, καμινάδες, αγωγούς), Αποκατάσταση των κατεστραμμένων τμημάτων της περίφραξης του οικοπέδου, Καθαρισμός του περιβάλλοντα χώρου όλου του οικοπέδου, Κοπή των ξερών δέντρων και κλαδιών.

Όλα αυτά είναι λίγο-πολύ γνωστά. Όπως γνωστά είναι και τα παράπονα των πολιτών που είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν για την διεκπεραίωση των όποιων υποθέσεών τους, στο κέντρο της πόλης, είτε αυτό είναι ΚΕΠ, είτε Δημαρχείο Αλεξ/πολης, είτε Αστυνομία, είτε Π.Ε. Έβρου.

Επιπρόσθετα, και οι Αστυνομικοί της Αλεξανδρούπολης, χρόνια τώρα διαμαρτύρονταν πως το κτίριο στο οποίο στεγάζεται η Αστυνομική Διεύθυνση είναι ακατάλληλο.

Όμως γι’ αυτούς, φάνηκε… φως στο τούνελ, με την πρόσφατη εξέλιξη ανέγερσης νέουΑστυνομικού Μεγάρου, καθώςτο υπουργείο Οικονομικών και η ΕΤΑΔ προχώρησανστην παραχώρηση ακινήτου στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη/Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, άνευ ανταλλάγματος, για τουλάχιστον 50 χρόνια.

Με το κτίριο ωστόσο, επί της Καραολή & Δημητρίου, όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, τί γίνεται; Τόσο χρόνια καταβάλλεται υψηλό ενοίκιο, χωρίς να γίνεται καμία προσπάθεια για την εξεύρεση άλλης στεγαστικής λύσης.

  • Η λύση της «ΠΥΡΚΑΛ»

Και να που η απόφαση της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του παλιού εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ στην περιοχή του Υμηττού με τη μετατροπή του σε πάρκο με την προτεινόμενη ονομασία «Ανδρέας Λεντάκης» (το οποίο θα  αποτελέσει «πνεύμονα» πρασίνου για την ευρύτερη περιοχή) θα φιλοξενήσει τις συγκεντρωμένες υπηρεσίες 9 Υπουργείων και άλλων οργανισμών, έδειξε τον δρόμο.

Η παρέμβαση για την παλιά βιομηχανική εγκατάσταση της ΠΥΡΚΑΛ θα απελευθερώσει κοινόχρηστους χώρους για τους πολίτες. 

Παράλληλα θα εξοικονομηθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου, βάσει των μισθωμάτων που πληρώνει σήμερα το Δημόσιο σε 7 έως 8 χρόνια. 

Η μετεγκατάσταση των κρατικών υπηρεσιών προβλέπεται να γίνει την περίοδο 2025 – 2026. Η επένδυση θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ και εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Η αξιοποίηση του ακινήτου επιτρέπει την ουσιαστική αναβάθμιση της λειτουργίας πολλών δημόσιων υπηρεσιών, οι οποίες σήμερα είναι διασκορπισμένες σε δεκάδες ενοικιαζόμενα κτίρια, επιβαρύνοντας τα δημόσια ταμεία. 

Σήμερα το Δημόσιο μισθώνει συνολικά 141 κτίρια για τη στέγαση Υπουργείων. Το ετήσιο λειτουργικό κόστος και τα μισθώματα των Υπουργείων και υπηρεσιών που θα μετακινηθούν στο νέο πάρκο υπερβαίνει τα 33 εκατομμύρια ευρώ.

Δεδομένης της εξοικονόμησης πόρων από τη μεταφορά κρατικών υπηρεσιών, τα άμεσα και έμμεσα έσοδα από τα έργα και την εκμετάλλευση ακινήτων του Δημοσίου που θα απελευθερωθούν, η ανάπτυξη του πάρκου υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για τα δημόσια ταμεία σε βάθος 25 έως 30 ετών.

* * * 
Σημείωση Ε.Θ.

Άραγε, για τον δικό μας τόπο, πότε θα ληφθεί η απόφαση για αξιοποίηση άλλων κτιρίων (έστω και του παλαιού Νοσοκομείου), ούτως ώστε να μετακινηθούν οι δημόσιες υπηρεσίες σε άλλη περιοχή εκτός του κέντρου της πόλης;

Ως πότε θα πετιούνται τζάμπα λεφτά στα ενοίκια;

Μ.Κ.

ΕΛΑΝΚΟ

Egnatia Pass

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Ρωσικά αντίποινα: «Μην πάτε για διακοπές στην Τουρκία»

Σφαλιάρα περιωπής από την Μόσχα στα ύποπτα σχέδια της Τουρκίας, για ανάμειξη στην Ουκρανία Η Τουρκία δεν θα αποτελέσει προορισμό...

More Articles Like This