9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 12 Απριλίου, 2021

Συνεργασία της NER AD και της AD ESM με τον Τερματικό Σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης

Η ελληνική εταιρεία GastradeΑ.Ε. ανακοινώνει την υπογραφή των συμφωνιών συνεργασίας της Εταιρείας  Εθνικών Ενεργειακών Πόρων «NERAD», Σκόπια, και της Εταιρείας Μονάδων Ηλεκτροπαραγωγής Βορείου Μακεδονίας «ADESM» με τον Τερματικό Σταθμό LNGΑλεξανδρούπολης.

Οι συμφωνίες υπογράφηκαν την Τετάρτη στα Σκόπια από τον Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Gastrade, κ. Κωστή Σιφναίο και τον Εκτελεστικό Διευθυντή της NERADκ. BajramRexhepiκαι τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικό Διευθυντή της ADESMκ. VaskoKovacevskiπαρουσία του πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας κ. Z. Zaev.

Η NERADστοχεύει στην απόκτηση μεριδίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade, ενώ η ADESMενδιαφέρεται να δεσμεύσει χωρητικότητα στον Τερματικό Σταθμό σε μακροπρόθεσμη βάση. Τα μέρη θα συνεργαστούν για τη διαμόρφωση των λεπτομερειών και των δύο συμφωνιών οι οποίες θα υποβληθούν στα αντίστοιχα όργανα διοίκησής τους για έγκριση.

Η Gastradeαναπτύσσει στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης τον πλωτό σταθμό υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) που θα αποτελέσει μια νέα, ανεξάρτητη πύλη εισόδου φυσικού αερίου στις αγορές της Νοτιoανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

- Advertisement -

Ο Σταθμός θα εγκατασταθεί 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και θα έχει αποθηκευτικούς χώρους 170.000 κυβικών μέτρων και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου που θα ξεπερνά τα 5,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Η πλωτή μονάδα θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNGθα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Σερβία και τη Ρουμανία, μέχρι την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Πρόκειται για ένα κρίσιμο Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI- ProjectofCommonInterest– Κανονισμός Ε.Ε. 347/2013), δηλαδή για έργο προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού, διαφοροποιεί τις πηγές και τις οδούς ενεργειακής προμήθειας και υποστηρίζει την ανάπτυξη του ανταγωνισμού καθώς και την υλοποίηση Κόμβου Συναλλαγών Φυσικού Αερίου (Hub) στην ευρύτερη περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με προφανή οφέλη για όλους τους τελικούς καταναλωτές.

Το έργο υποστηρίζει, συμπληρώνει και λειτουργεί σε αρμονία με τα άλλα υφιστάμενα ή προγραμματισμένα μεγάλα έργα υποδομής φυσικού αερίου στην περιοχή, όπως η διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), η διασύνδεση Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, oTAP, η διασύνδεση Βουλγαρίας-Σερβίας (IBS) και ο τερματικός σταθμός LNGτης Ρεβυθούσας.

Μαζί με τη Ρεβυθούσα, αποτελούν τις μοναδικές υποδομές εισαγωγής φυσικού αερίου στην περιοχή που είναι ανεξάρτητες από τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω τουρκικού εδάφους.

Η παρουσία των NERADκαι ADESMστο έργο θα ισχυροποιήσει περαιτέρω τη στρατηγική και εμπορική σημασία του Έργου, θα παράσχει στην Gastradeπρόσθετες επιλογές, θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα του έργου και θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διεύρυνση της ενεργειακής ρευστότητας και στη βελτιστοποίηση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο της Βόρειας Μακεδονίας, στη διείσδυση του LNGστην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, προσφέροντας σε αυτές τις αγορές ενεργειακή διαφοροποίηση και μεγαλύτερη ευελιξία.

Οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Gastradeείναι η κα Ελμίνα Κοπελούζου με 40%, η GasLogCyprusInvestmentsLtd, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η BulgartransgazEADμε 20% η κάθε μία. Να σημειωθεί ότι η κα Ελμίνα Κοπελούζου υπέγραψε συμφωνία για την πώληση του 20% των μετοχών της στο ΔΕΣΦΑ Α.Ε. η οποία θα ολοκληρωθεί με την έγκριση των αρμόδιων ελληνικών και / ή ευρωπαϊκών αρχών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gastrade, κ. Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος δήλωσε:

“Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τη NERADκαι την ADESMστο Έργο. Η σημερινή υπογραφή των συμφωνιών είναι προς το αμοιβαίο όφελος των εταιρειών μας και το σημαντικότερο, προς όφελος των καταναλωτών στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και τα Δυτικά Βαλκάνια. Προσβλέπουμε στο να αποτελέσει αυτή η συμφωνία τη βάση για περαιτέρω επέκταση της εμβέλειας του Έργου μας, εκμεταλλευόμενοι τη στρατηγική θέση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας ως πύλη προς τις αγορές των Δυτικών Βαλκανίων. Είμαστε περήφανοι που συνεισφέρουμε στην ενίσχυση των δεσμών των δύο χωρών μας και που υποστηρίζουμε την περιφερειακή συνεργασία και κατανόηση στη γεωγραφική γειτονιά μας. Είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να συνεργαστούμε εποικοδομητικά για την ενίσχυση της ενεργειακής διαφοροποίησης και της ανεξαρτησίας της περιοχής μας “.

Ο τερματικός σταθμός LNGτης Αλεξανδρούπολης αναμένεται να λειτουργήσει το 2023.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τερματικό σταθμό LNGστην Αλεξανδρούπολη μπορείτε να επισκεφθείτε: http://www.gastrade.gr/en

ΕΛΑΝΚΟ

Egnatia Pass

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Ρωσικά αντίποινα: «Μην πάτε για διακοπές στην Τουρκία»

Σφαλιάρα περιωπής από την Μόσχα στα ύποπτα σχέδια της Τουρκίας, για ανάμειξη στην Ουκρανία Η Τουρκία δεν θα αποτελέσει προορισμό...

More Articles Like This