Ο σφαγιασμός του πληθυσμού του νησιού, την 1ηΣεπτεμβρίου 1824, από τους Τούρκους

Κοινοβουλευτική αναφορά, απευθυνόμενη στον Υπουργό Εσωτερικών, με την οποία υποστηρίζει το αίτημα αναγνώρισης του Δήμου Σαμοθράκης ως «ηρωϊκού», κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου Σταύρος Κελέτσης.
* * *
06 Απριλίου 2021
ΠΡΟΣ: Τη Βουλή των Ελλήνων – Τμήμα Αναφορών
(απευθυνόμενη στον Υπουργό Εσωτερικών)
ΑΝΑΦΟΡΑ
Σας καταθέτω το έγγραφο – αίτημα του Δήμου Σαμοθράκης, το οποίο απολύτως υιοθετώ, περί αναγνώρισης του Δήμου Σαμοθράκης -επ’ ευκαιρία των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση- ως «ηρωϊκού» με δεδομένο το ιστορικό γεγονός του σφαγιασμού της πλειοψηφίας του πληθυσμού του νησιού από τους Τούρκους, την 1ηΣεπτεμβρίου του 1821.
Ο αναφέρων Βουλευτής
Σταύρος Κελέτσης

Αξιότιμοι κύριοι/κυρίες.
Με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης του 1821, σας γνωρίζουμε ότι η Σαμοθράκη είναι από τους τόπους εκείνους που πλήρωσαν ακριβά το τίμημα της ελευθερίας.
Οι Σαμοθρακίτες τόλμησαν να επαναστατήσουν πρώτοι στης 19 Απρίλη του 1821 «εξ όλων των όμορών νήσων”, αν και το νησί βρισκόταν πολύ κοντά στην Κωνσταντινούπολη, όπως αναφέρει ο λόγιος ιατροφιλόσοφος Ν. Φαρδύς (η σπουδαιότερη πνευματική προσωπικότητα του τόπου μας).
Τον Απρίλιο του 1821 οι Σαμοθρακίτες αρνήθηκαν να πληρώσουν τους προβλεπόμενους φόρους στον Σουλτάνο, με αποτέλεσμα την 1η Σεπτεμβρίου έτους, να αποβιβαστεί στο νησί τουρκικός στρατός.
Οι περισσότεροι κάτοικοι σφαγιάστηκαν και οι υπόλοιποι πουλήθηκαν στα Ανατολής.
Η Σαμοθράκη ερημώθηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς. Κατοικήθηκε ξανά από τριάντα οικογένειες Σαμοθρακιτών, που είχαν καταφύγει στο βουνό και από αποίκους από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Χρειάστηκαν περίπου δέκα χρόνια για να επιστρέψει στους κανονικούς ρυθμούς ζωής.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σημαντικοί Ευρωπαίοι ιστορικοί, καλλιτέχνες, περιηγητές και λόγιοι του 19ουαιώνα, αναφέρονται στη θυσία των Σαμοθρακιτών.
Το επίσημο ελληνικό κράτος, αγνόησε το ιστορικό γεγονός και έτσι δεν καταγράφηκε από την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, ούτε ολικό εγχειρίδιο.
Μόλις το 1980 η Ακαδημία Αθηνών αναγνώρισε την σφαγή της Σαμοθράκης καθώς “… αυτή κατά τους Αγώνες της Εθνεγερσίας, ολοκαύτωμα υπό βαρβάρου Ασιάτη δυνάστη γενομένη, ουκ επαύσατο και σήμερα δια την αυτής ελληνικότητα αγωνιζομένη”.
Οι κάτοικοι της Σαμοθράκης, κρατώντας τη συλλογική τους μνήμη, δεν ξεχνούν τον ηρωισμό των προγόνων τους και την 1ηΣεπτεμβρίου – “Ημέρα του Χαλασμού”, τιμούν την επέτειο του Ολοκαυτώματος.
Πιστεύουμε ότι είναι καιρός, η θυσία των Σαμοθρακιτών να δικαιωθεί, να αναγνωριστεί το ιστορικό γεγονός από την ελληνική πολιτεία και να χαρακτηριστεί ο Δήμος Σαμοθράκης ως ηρωικός από το ελληνικό κράτος.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την ανταπόκρισή σας στο δίκαιο αίτημά μας.
Με τιμή
Ο Δήμαρχος Σαμοθράκης
Νικόλαος Γαλατούμος