Τι δήλωσαν οι ερωτηθέντες στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «Ελεύθερης Θράκης»

Ένας χρόνος πέρασε από τότε που ο κορονοϊός ήρθε και στη χώρα μας.
Το πρώτο διάστημα, όλοι ήμασταν μουδιασμένοι και το σκληρό lockdownπου είχε επιβληθεί τον Μάρτιο του 2020, δεν άφηνε και πολλά περιθώρια δραστηριοτήτων, πέρα από τα βασικά.
Τότε, τα μόνα που λειτουργούσαν ήταν τα σούπερ-μάρκετ, τα φαρμακεία, τα ιατρεία (κατόπιν ραντεβού), τα μέσα μεταφοράς, τα ΜΜΕ και τα καταστήματα τροφίμων (κρεοπωλεία, αρτοποιεία, μανάβικα).
Υπήρχαν και άλλοι επαγγελματικοί χώροι που συνέχιζαν να λειτουργούν με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όπως αεροδρόμια, δημαρχεία, τράπεζες, κοκ.
Εκείνη την εποχή – που ήταν σα να έχουμε πόλεμο, αφού δεν κυκλοφορούσε ψυχή έξω – μάθαμε για πρώτη φορά τον όρο «τηλεργασία».
Μια διαδικασία που φαίνεται πως μπήκε για τα καλά στη ζωή μας, σε πολλούς κλάδους, καθώς δεν υπήρχε και ακόμη δεν υπάρχει εναλλακτική.
Άραγε όμως, μετά από ένα έτος πανδημίας, ποια είναι η κατάσταση που αποτυπώνεται στην εργασία των πολιτών στην Ελλάδα;
Στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση που διενήργησε η εφημερίδα μας, με το εξής ερώτημα «Έναν χρόνο με τον κορονοϊό στη χώρα μας, ποια είναι η τωρινή εργασιακή σας κατάσταση;», ιδού τα αποτελέσματα:
- Εργάζομαι κανονικά – 55%
- Δεν έχω πια εργασία – 32%
- Είμαι σε αναστολή – 13%

Ευτυχώς λοιπόν, μετά και τις όποιες τροποποιήσεις στη σειρά μέτρων που έλαβαν κατά καιρούς τα Υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υγείας, οι περισσότεροι κατάφεραν να κρατήσουν τη δουλειά τους.
Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονται και όσοι βρίσκονται σε αναστολή (δηλαδή, αυτοί που εξακολουθούν να έχουν εργασία – ωστόσο επειδή η επιχείρηση που τους απασχολεί δε δύναται να τους πληρώσει, το κράτος αναλαμβάνει για αυτούς το μισθολογικό κόστος).
Παρ’ όλα αυτά, ένα διόλου αμελητέο ποσοστό των ερωτηθέντων, δεν έχει πια εργασία, πράγμα λυπηρό…
Και ακόμη, δε γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί η πανδημία όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε όλο τον κόσμο, για να έχουμε και μια εικόνα της κατάστασης στον εργασιακό τομέα.
Ευχόμαστε μόνο να επιστρέψουμε γρήγορα σε μια κανονικότητα και να αφήσουμε πίσω μας μια και καλή τον κορονοϊό.
Μ.Κ.