9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 14 Ιουνίου, 2021

Έκθεση Ζωγραφικής αφιερωμένη στην Καπετάνισσα της Θράκης Δόμνα Βιζβύζη

Ο Σύλλογος Αινιτών Αλεξανδρούπολης οργανώνει εκδήλωση-φόρο τιμής για την Ηρωίδα Γυναίκα της Θράκης, 1 με 3 Ιουνίου στο Νομαρχείο

 Ο Σύλλογος Αινιτών Αλεξανδρούπολης  σε συνεργασία με την εικαστικό Άννα Δημάκη διοργανώνουν εκδήλωση –  φόρο τιμής – στην Ελληνική Επανάσταση και τους Αγωνιστές, στη Δόμνα Βισβίζη, τη Γυναίκα Θρακιώτισσα, τη Γυναίκα Ηρωίδα.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει την έκθεση ζωγραφικής «Η θρακιώτισσα καπετάνισσα Δόμνα Βισβίζη»της εικαστικού Άννας Δημάκη και  Παραδοσιακές φορεσιές του Συλλόγου «Ελληνομουσείον Αίνου»,  που θα φιλοξενηθούν από 1 έως 13 Ιουνίου στο φουαγιέ του Νομαρχιακού Μεγάρου τηςΑλεξανδρούπολης.  

Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο των 200 ετών της εθνικής παλιγγενεσίας (1821-2021) και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.

- Advertisement -

Η έκθεση ζωγραφικής θα περιλαμβάνει 10 ελαιογραφίες και θα πλαισιώνεται και από τις παραδοσιακές φορεσιέςτου «Ελληνομουσείον Αίνου».

Η συλλογή αυτή αποτελείται από 10 παραστατικούς πίνακες και αφορά τη ζωή και τον αγώνα της Δόμνας Βισβίζη

Σύμφωνα με την Άννα Δημάκη:
«Παρουσιάζω την ηρωίδα στον καμβά μου με μια νότα ονείρου, με τη χρωματική επιλογή, αποχρώσεις της σιέννα και καφέ της ώχρας, που για μένα δηλώνει θύμησες που συνδέει εμάς με μια άλλη εποχή.Θύμησες μιας εποχής που ανέδειξε ήρωες που έδωσαν τα πάντα για την απελευθέρωση της Χώρας μας. Ήρωες που με τους αγώνες τους δώσανε το τέλος της σκλαβιάς, που σηματοδοτεί τη νέα αρχή του λαού των Ελλήνων. 
Το να δημιουργηθεί αυτή η σειρά είχε μια σημαντική δυσκολία καθώς δεν υπάρχει κάποια φωτογραφία ή πίνακας ζωγραφικής που να σώζεται με τη μορφή της ηρωίδας.
Έτσι μετά από προσωπική μου έρευνα και μελέτη στηρίχτηκα σε ιστορικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες για τη μορφή και τα χαρακτηριστικά της ηρωίδας που σώζονται στη διάρκεια των χρόνων». 

Βιογραφικό της Άννας Δημάκη


HΆννα Δημάκη γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών (ΝΟΕ) του ΑΠΘ κι έχει παρακολουθήσει επί 5 χρόνια μαθήματα ζωγραφικής δίπλα σε καταξιωμένους ζωγράφους .

Έχει διοργανώσει κι έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις στην  Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ έχει  παρουσιάσει 12 ατομικές εκθέσεις.
Πίνακές της φιλοξενούνται  σε δημόσια κτίρια της Ελλάδας  αλλά και στη Ρωσία. Ειδικά, στο Παλάτι Πολιτισμού Λεβάσοβο της Αγίας Πετρούπολης και  στην Αίθουσα Τέχνης του Πνευματικού Κέντρου της Καλούγκα. Έργα της περιλαμβάνονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχει βραβευτεί δύο φορές από τη Ρωσική δημοκρατία κι επίσης βραβεύτηκε με τιμητική πλακέτα για την προσφορά της στον Πολιτισμό από τον Όμιλο για την UNESCOΠειραιώς και Νήσων. 

Λίγα λόγια για το σύλλογο Αινιτών


Ο Σύλλογος «Ελληνομουσείον Αίνου»ιδρύθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1976, σε ανάμνηση της Σχολής Μέσης Εκπαίδευσης της Αίνου που ιδρύθηκε το 1652.

Ο Σύλλογος συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής κληρονομιάς των Αινιτών με την ίδρυση και διατήρηση ιστορικής βιβλιοθήκης πουπεριέχειιστορικά βιβλία και ντοκουμέντα, με τη συλλογήτοπικών ενδυμασιών καθώς και τη συλλογήλαογραφικών αντικειμένων.

Στις δράσεις του Συλλόγου συγκαταλέγονται η ανέγερση του μνημείου των Αινιτών ηρώων του 1821, Χατζηαντώνη και Δόμνας Βισβίζη, στην πλατεία του Φάρου Αλεξανδρούπολης το 1987 και το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Εύπλου –προστάτη των ναυτικών της Θράκης – στην είσοδο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

Περισσότερες πληροφορίες: www.ainites.gr


Info:

Εγκαίνια: Σάββατο 5 Ιουνίου 2021, 18:00 –20:00
Διάρκεια έκθεσης: 
Aπό Τρίτη 1 Ιουνίου 2021, ώρα 18:00 έως και την Κυριακή 13 Ιουνίου 2021
΄Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Κυριακή, 11:00 – 13:00 και 18:00 – 20:00

Χώρος: Φουαγιέ του Νομαρχιακού Μεγάρου της Αλεξανδρούπολης  (Σουλίου 2, Αλεξανδρούπολη 681 00)  

ΕΛΑΝΚΟ

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Νερά αχαρτογράφητα τα… Ελληνοτουρκικά

Την Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021, γίνεται η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ – Προβληματισμό όμως προκαλούν οι δηλώσεις...

More Articles Like This