9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου, 2021

ΙΕΚ για την εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών

Συντονισμένος σχεδιασμός από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – Οι καταρτισμένοι αγρότες στην Ολλανδία 50% – Στην Ελλάδα 7%!!!

Τη δυνατότητα δημιουργίας αγροτικών ΙΕΚ αλλά και την ίδρυση Ψηφιακής Ακαδημίας Αγροτικής Ανάπτυξης μελετά ο αρμόδιος υπουργός Σπήλιος Λιβανός, στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας νέας φιλοσοφίας στο ζήτημα της εκπαίδευσης και κατάρτισης των αγροτών.

Ήδη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει δώσει εντολή στους συνεργάτες του και στους εμπλεκόμενους φορείς να δουν εξ αρχής το ζήτημα της εκπαίδευσης και κατάρτισης των αγροτών. Αυτό θα βοηθήσει περαιτέρω τους εργαζόμενους στον πρωτογενή τομέα, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους γνωρίζουν τα των καλλιεργειών, με τη γνώση να μεταφέρεται από τον πατέρα στον γιό, μη μπορώντας να ακολουθήσουν με τους ρυθμούς που πρέπει, τις νέες τεχνολογίες.

Κάτι που έχει αποτυπωθεί και σε νούμερα, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα οι καταρτισμένοι πάνω στην αγροτική οικονομία στη χώρα μας φτάνουν το 7%, όταν σε δυτικοευρωπαϊκές χώρες όπως η Ολλανδία, ξεπερνά το 50%.

- Advertisement -

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που μίλησαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων «έχει ήδη πραγματοποιηθεί διαδικτυακή συνάντηση του κ. Λιβανού και του υφυπουργού, Γιάννη Οικονόμου με εκπροσώπους φορέων που προσφέρουν αγροτική εκπαίδευση και κατάρτιση».

Ο κ. Λιβανός, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, τονίζει σε συνεργάτες του ότι «πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε τα παιδιά να δεθούν με τη γη από την περίοδο που φοιτούν στο νηπιαγωγείο με τη συντήρηση ανθοκηπίων και μικρών κήπων, μέχρι την ενηλικίωση, οπότε εφαρμόζονται προγράμματα δια βίου μάθησης», συμπληρώνοντας ότι «στόχος του είναι να προχωρήσει σε μια νέα μορφή επαγγελματικής εκπαίδευσης δημιουργώντας στην ουσία ΙΕΚ Αγροτικής Εκπαίδευσης».

Επιδίωξη του αρμόδιου υπουργού είναι η ένταξη προγραμμάτων που σχετίζονται με την καλλιέργεια της γης, την παραγωγή τροφίμων και τη φροντίδα του περιβάλλοντος σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες με προεκτάσεις στη δια βίου μάθηση, ώστε να αναβαθμιστεί και να θωρακιστεί η ελληνική παραγωγή και διατροφή, τόσο από τους νέους αγρότες όσο και από τους μελλοντικούς καταναλωτές.

Ολοκληρωμένη πρόταση 

Αυτό το διάστημα το ΥΠΑΑΤ βρίσκεται στον σχεδιασμό, με τη συνεργασία φορέων, ολοκληρωμένης πρότασης για την εκπαίδευση και την κατάρτιση του αγροδιατροφικού τομέα, ώστε σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας να ενδυναμωθεί και να συνδεθεί ο αγροτικός χώρος με την έρευνα και την καινοτομία και να αποκτήσουν οι εμπλεκόμενοι τα κατάλληλα εφόδια για την περαιτέρω εξέλιξή τους.

Κατά την πραγματοποίηση της πρώτης διαδικτυακής συνάντησης, τέθηκαν τα προβλήματα που διαπιστώνονται στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών, αλλά και οι κατευθύνσεις τις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσουμε για να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί η εκπαιδευτική διαδικασία, με περισσότερες θεματικές που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των αγροτών, με ενίσχυση της βιωματικής εκπαίδευσης, με μαθητεία και εκπαίδευση σε πρότυπα αγροκτήματα και κτηνοτροφικές μονάδες καθώς και με την ένταξη της τεχνολογίας στη εκπαιδευτική διαδικασία.

Σε αυτή έλαβαν μέρος, εκτός του κ. Λιβανού και του κ. Οικονόμου, εκπρόσωποι του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, φορέων που έχουν σχέση με νεολαία καθώς και πανεπιστημιακοί. Πρόθεση μάλιστα του ΥΠΑΑΤ είναι να συγκληθεί σύντομα συνάντηση θεσμικών φορέων για να γίνει οργανωμένη συζήτηση με κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων.

spot_img

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

spot_img

Latest News

Στο προσκήνιο η σύσταση ισχυρού Δήμου στις Φέρες

 «Η αναβίωση του Δήμου Φερών, με απόσπασή του από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, αποτελεί πάγιο αίτημα της πλειοψηφίας των κατοίκων...

More Articles Like This