9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Τα HERON«κλειδώνουν» το μέτωπο του Ανατολικού Αιγαίου

Σε πλήρη αξιοποίηση τα δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που απέκτησε η Ελλάδα από το Ισραήλ

Σε πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση θα βρίσκονται στο τέλος του μήνα τα δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη HERON που απέκτησε η Ελλάδα από το Ισραήλ και πλέον βρίσκονται στην Σκύρο.

Όπως αποκάλυψε το Πενταπόσταγμα στις 18 Ιουνίου, το ένα από αυτά πραγματοποίησε την πρώτη του καθαρά επιχειρησιακή πτήση στην περιοχή της Δωδεκανήσου, φτάνοντας μέχρι και ανατολικά της Ρόδου και δυτικά του Καστελορίζου, προξενώντας πανικό στην τουρκική αεράμυνα, η οποία απογείωσε μέχρι και από την κατεχόμενη Κύπρο δικό της μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου Bayraktar σε μια προσπάθεια να εντοπίσει το ελληνικό.

Η Ελλάδα όπως αποδεικνύουν και οι σχετικές ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Αθήνα την ίδια ημέρα της απόλυτα επιτυχημένης πρώτης αποστολής, προχωρά σε «δέσμευση» σχεδόν όλου του εναέριου μετώπου στο Αιγαίο με την Τουρκία για πτήσεις των HERON.

- Advertisement -

Η πρώτη περιοχή που καλύπτει την γραμμή Λέσβος-Χίος «δεσμεύεται» για τα Heronπου θα απογειωθούν από την Σκύρο για την χρονική περίοδο 28 με 30 Ιουνίου.

Το ύψος της πτήσης θα είναι μεταξύ 14.000 και 15.000 ποδών, κάτι που θα δώσει την δυνατότητα στις ισραηλινής κατασκευής μηχανές να καταγράψουν σε βάθος την τουρκική ενδοχώρα…

Η δεύτερη περιοχή θα καλύπτει την περιοχή από Χίο, Σάμο και θα φτάνει μέχρι και την Κω.

Το ύψος πτήσης και αυτής της περιοχής θα είναι μεταξύ 14.000 και 15.000 ποδών, αλλά το χρονικό διάστημα θα είναι ακόμα μεγαλύτερο καθώς η «δέσμευση» της περιοχής θα ξεκινήσει από τις 25 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 2 Ιουλίου.

Η τρίτη περιοχή θα πιάνει το νότιο τμήμα της Ρόδου και το ύψος πτήσης θα είναι αισθητά μικρότερο καθώς το ανώτερο όριο πτήσης θα είναι τα 8.000 πόδια. Το χρονικό διάστημα θα είναι από τις 28 Ιουνίου μέχρι τις 2 Ιουλίου.

Τυπικά οι πτήσεις αυτές θα γίνουν επ’ ωφελεία της ελληνικής αστυνομίας και της ελληνικής ακτοφυλακής αλλά το γεγονός ότι το κλιμάκιο που τα χειρίζεται είναι διακλαδικό (Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία) δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας για τον πραγματικό σκοπό των αποστολών αυτών που είναι το «σκανάρισμα» της τουρκικής ενδοχώρας.

Είναι ξεκάθαρο πως οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μετά και την ξεκάθαρη επικράτησή τους κατά την περσινή ελληνοτουρκική κρίση που ήταν και η μεγαλύτερη σε διάρκεια όλων των εποχών μετά την εισβολή στην Κύπρο, έχουν πλέον αποκτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, κάτι που θα ενισχύεται όσο αποκτούν σύγχρονο υλικό.

Για τις 22 με 23 Ιουνίου μάλιστα η Αθήνα δέσμευσε με σχετική NAVTEX σχεδόν ολόκληρη την περιοχή νοτίως του Καστελορίζου για αεροναυτική άσκηση. Στις 23 με 24 του μήνα το πεδίο βολής Ψαρών θα πάρει φωτιά στέλνοντας ένα ακόμα μήνυμα ισχύος στην αντίπερα όχθη.

Η Τουρκία το μόνο που μπορεί να κάνει πλέον είναι η αντιNAVTEX που εξέδωσε με τις οποίες στη μία περίπτωση ζητά την αποστρατικοποίηση των Ψαρών και στη δεύτερη ισχυρίζεται πως η περιοχή νοτίως του Καστελορίζου είναι δικής της δικαιοδοσίας ως προς την έκδοση οδηγιών προς ναυτιλομένους.

Γιάννης Αναγνωστόπουλος

ΕΛΑΝΚΟ

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Πρώτος ο ναυταθλητικός όμιλος Αλεξανδρούπολης

Στην κατάκτηση Χρυσών Μεταλλίων, σε όλες τις κατηγορίες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, ανάμεσα στις Περιφερειακές Ομάδες της χώρας - Απολογισμός...

More Articles Like This