9.4 C
Alexandroupoli
Thursday, July 3, 2025

Το Δημογραφικό και οι μετανάστες από την Ανατολή

Σε αντίθεση με τους Αλβανούς, οι φανατικοί Ισλαμιστές, που μας έρχονται από την Ανατολή, δεν πρόκειται ποτέ να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία

Έχω ξαναγράψει για την περίπτωση του Ηλίρ σε αυτή τη στήλη στις 16-12-2017. Τον γνώρισα πριν από αρκετά χρόνια… Οικονομικός μετανάστης από την Αλβανία, ήρθε στην Ελλάδα μερικά χρόνια μετά το άνοιγμα των συνόρων κι έκανε όλες τις δουλειές για να επιζήσει. 

Έπιανε το χέρι του και πότε γινόταν μαραγκός, πότε υδραυλικός, πότε ελαιοχρωματιστής, και εποχιακά εργάτης στα χωράφια. Παντρεμένος με συντοπίτισσά του, έκαναν δύο παιδιά, που πήγαν σε ελληνικό σχολείο και στη συνέχεια σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Με άριστη επίδοση σε όλα, έφτασαν να γνωρίζουν άριστα τα ελληνικά αλλά λιγότερο την αλβανική γλώσσα.

Τα χρόνια περνούσαν κι ο Ηλίρ, που στην Ελλάδα βαπτίσθηκε χριστιανός κι έγινε Ηλίας, έκανε φίλους στη γειτονιά του και ακόμη είναι πρόθυμος για κάθε δουλειά… Είχα χρόνια να τον δω και με καθυστέρηση έμαθα τα νέα του, δηλαδή ότι αποφάσισε να ζητήσει ελληνική υπηκοότητα… 

- Advertisement -

Όταν τον ρώτησα πώς και γιατί, μου απάντησε ότι τα παιδιά του φοίτησαν σε ελληνικό πανεπιστήμιο, αισθάνονται ξένοι στην Αλβανία και θεωρούν πατρίδα τους τη Θεσσαλονίκη, εδώ είναι οι παρέες τους, οι φίλες και φίλοι από το σχολείο… 

«Σκέψου», μου είπε, «ότι η κόρη μου λατρεύει την ελληνική ιστορία, διαβάζει ελληνική λογοτεχνία και ανακάλυψε και τον Ρήγα Φεραίο», που, όπως λέει ο Ηλίας, αν oι ιδέες του γίνονταν πράξη, στα Βαλκάνια όλοι θα μιλούσαν ελληνικά. 

«Αποφασίσαμε σαν οικογένεια», μου απάντησε ο Ηλίας, «ότι πλέον είμαστε περισσότερο Έλληνες παρά Αλβανοί κι εδώ θα ζήσουμε… 

Θα θυμόμαστε ότι καταγόμαστε από την Αλβανία, αλλά πατρίδα μας πια είναι η Ελλάδα, και τα εγγόνια μου θα είναι 100% Έλληνες».

Αναφέρθηκα εκτενώς στην περίπτωση αυτή γιατί είναι πανομοιότυπη με την ιστορία χιλιάδων Αλβανών μεταναστών που τα παιδιά τους γεννήθηκαν εδώ, φοιτούν σε ελληνικά σχολεία και δεν έχουν κανέναν δεσμό με την Αλβανία. 

Με κόπο και ιδρώτα έκαναν αποταμιεύσεις κι αγοράζουν σπίτια εδώ πλέον, αποκτούν ελληνική υπηκοότητα και γίνονται πολίτες της Ελλάδας. Σιγά σιγά στο εκλογικό σώμα θα υπάρχουν δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι στο μέλλον με καταγωγή από Αλβανία, που στην πορεία θα αποκτούν ελληνική συνείδηση, θα ψηφίζουν και στην Ελλάδα και πιθανώς και στην Αλβανία, και θα επηρεάζουν και το εκλογικό αποτέλεσμα, επιλέγοντας πιθανώς κόμματα στην Αλβανία που θα θέλουν καλές σχέσεις με την Ελλάδα.

Οι μετά το 1989 γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη Βαλκανική περιοχή έφεραν αλλαγές και ανακατατάξεις στην ελληνική κοινωνία, που ακόμη δεν έχει υποψιασθεί ο πολιτικός μας κόσμος και φυσικά δεν έχει στρατηγική για αξιοποίηση των εξελίξεων και ελαχιστοποίηση τυχόν παρενεργειών, όπως δεν έχει και στρατηγική για την αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργήθηκε με τη μαζική εισροή οικονομικών μεταναστών, που ήλθαν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια από μακρινές – μεσανατολικές χώρες.

Αναφέρθηκα πάλι στην περίπτωση του Ηλίρ που έγινε Ηλίας με αφορμή δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και κάποιας δήλωσης της Προέδρου της Δημοκρατίας περί αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος της χώρας μας με την ενσωμάτωση των οικονομικών μεταναστών που ήλθαν στη χώρα μας από μεσανατολικές χώρες. 

Επισημαίνω ότι η χώρα μας ενσωμάτωσε επιτυχώς τα τελευταία 30 χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς γιατί προέρχονταν από γειτονική χώρα, μέρος αυτών ήταν χριστιανοί και οι υπόλοιποι αδιάφοροι σε θέματα θρησκείας λόγω της μη ύπαρξης θρησκευτικής συνείδησης που είχε επιβάλει το καθεστώς Χότζα και γι’ αυτό μεταξύ αυτών δεν υπήρχαν φανατικοί μουσουλμάνοι. 

Αλλά η περίπτωση των οικονομικών μεταναστών που ήλθαν στην Ελλάδα ως δήθεν πρόσφυγες (οι πραγματικοί πρόσφυγες είναι ελάχιστοι) από μεσανατολικές χώρες είναι κάτι διαφορετικό. Είναι πολύ δύσκολο -σχεδόν αδύνατο- να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία για πολλούς λόγους: 

Στην πλειονότητά τους είναι φανατικοί μουσουλμάνοι και δεν υπάρχουν κοινά πολιτιστικά στοιχεία, ενώ δεν δείχνουν και την έφεση για εργασία που έδειξαν οι Αλβανοί από την πρώτη μέρα που ήρθαν στην Ελλάδα ούτε διάθεση ενσωμάτωσης.

Γι’ αυτό καλό θα ήταν οι ασκούντες εξουσία διαχρονικά να αντιμετωπίζουν το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας ως μέγιστο εθνικό πρόβλημα σε άλλη βάση, με εκπόνηση και υλοποίηση προγράμματος παροχής κινήτρων για αύξηση των γεννήσεων παιδιών αλλά και δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα για να μη φεύγουν οι νέοι μας στο εξωτερικό. 

Σε κάθε περίπτωση είναι άκομψο και επικίνδυνο να λένε κάποιοι που ασκούν εξουσία ότι θα αντιμετωπίσουν το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας με ενσωμάτωση μεταναστών από χώρες με εντελώς διαφορετικά πολιτιστικά στοιχεία και ανθρώπων που στη συντριπτική πλειονότητά τους είναι φανατικοί μουσουλμάνοι, γεγονός που θα οδηγήσει σε «γκετοποίηση» αυτών και με αυτονόητες άλλεςπαρενέργειες – μακροπρόθεσμα καταστρεπτικές για την Ελλάδα

Δημήτρης Γαρουφάς

Δικηγόρος, πρώην πρόεδρος

του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Aegean
Thursday, July 3, 2025

Latest News

Ο Ξανθιώτης Σπύρος Σαπουνάς νέος Πρόεδρος του ΕΟΦ

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το νέο πρόεδρο του ΕΟΦ, μετά την παραίτηση που υπέβαλε ο πρόεδρος του Οργανισμού Ευάγγελος...

More Articles Like This